Sexuell hälsa
En konferens om bemötande, samtalsmetoder och behandling
Vi ses den 3-4 december 2024 på 7A Odenplan, Norrtullsgatan 6, i Stockholm eller på distans!
Om konferensen
Sexuell hälsa kan i många fall vara ett svårt och tabubelagt ämne att prata om med sina patienter/klienter. Det är också ett område där det finns många frågor och många som behöver stöd och råd.
Den uppskattade konferensen Sexuell hälsa är tillbaka med ett nytt och aktuellt program. För 8:e året i rad samlar vi deltagare från stora delar av landet och djupdyker i ämnet sexuell hälsa. Under två dagar varvar vi forskning med lyckade metoder och konkreta tips på hur du kan bli en bättre rådgivare samt hur du kan tala om sex och sexualitet med dina patienter/klienter på ett professionellt sätt.
Missa inte chansen att lyssna på och ställa frågor till erfarna experter samt utbyta erfarenheter med andra yrkesverksamma inom sexuell hälsa.
Under konferensen är det vår uppskattade och återkommande moderator Kalle Norwald som guidar oss mellan programpunkterna och leder diskussionerna.
Välj själv om du deltar på plats i Stockholm eller på distans.
Varmt välkommen!
Konferensen fick 4,2 av 5 i helhetsbetyg förra året!
Ur programmet
- Sexualupplysning för ungdomar med IF eller NPF
- Hedersnormernas påverkan på sexualiteten
- Sex och sexualitet efter sexuellt trauma
- Smärta vid samlag – utredning och behandling
Målgrupp
Konferensen vänder sig bland annat till barnmorskor, kuratorer och andra som arbetar med sexuell hälsa på ett eller annat sätt.
Program
Tisdag 3 december 2024
-
09:00 - Registrering med kaffe och smörgås. Inloggning till konferensen för deltagare på distans.
-
09:30 - Moderator Kalle Norwald inleder konferensen
Under konferensen är det vår uppskattade moderator Kalle Norwald som guidar oss mellan programpunkterna och leder diskussionerna.
Kalle är auktoriserad socionom, legitimerad psykoterapeut och auktoriserad sexolog.
Hans huvudsakliga arbetslivserfarenhet kommer från hälso- & sjukvården men han har även arbetat inom kommunala verksamheter och i privat regi. Idag jobbar han på egen mottagning i Stockholm med psykoterapi, handledning och utbildning. Han är även författare till böckerna "Att undervisa i sexualitet, samtycke & relationer" (Gothia) samt "Tack, Förlåt & Skyll dig själv" (Bazar) och är flitigt anlitad i media när det kommer till spörsmål om sexualitet och relationer.
-
09:40 – 10:50 - Den nya könstillhörighetslagen – vad innebär lagen och vilka effekter förväntas?
Under året har Sverige antagit en ny könstillhörighetslag som börjar gälla den 1 juli 2025. Vad innebär den nya lagen? Hur påverkas transpersoners vardag? På vilka sätt berörs hälso- och sjukvård av lagändringen?
Under föreläsningen diskuterar Edward dessa frågor och han berör även strukturella förändringar inom delar av den könsbekräftande vården.
- Könstillhörighetslagen då och nu
- Sverige och övriga länder i Norden – skillnader och likheter
- Hur lagen förhåller sig till den nya strukturen för den könsbekräftande vården
- Förväntade effekter i transpersoners vardag
- Vanliga frågor om lagändringen
Edward Summanen, sakkunnig i transfrågor, Transammans
Edward är socionom och genusvetare, och har arbetat med transpersoners hälsa och livsvillkor sedan 2008. Idag arbetar han med psykisk hälsa på Transammans, Sveriges största förening för transpersoner och närstående. Fotograf: Anna Drvnik.
-
11:00 – 12:10 - Smärta vid samlag – utredning och behandling
Under det här passet berättar Emma om det fysioterapeutiska och rehabiliterande perspektivet för patienter med smärta vid sex. Tidig diagnos och behandling kan hjälpa fler, men hur gör vi i klinik för att hjälpa denna grupp?
- Vulvodyni, vaginism och spänd bäckenbotten
- Fördjupad bäckenbottenanamnes
- Att undersöka patienter med smärta
- Rehabilitering steg för steg – behandlingsmodell från ett fysioterapeutiskt perspektiv
- Patientfall och praktiska exempel
Emma Regberg, specialistfysioterapeut inom obstetrik/gynekologi/urologi, Meja Kvinnohälsa
Emma möter patienter i alla åldrar med smärta och dysfunktion i bäckenbotten, smärta i underlivet och besvär kopplade till sexualitet och sexuell funktion. Hon har arbetat med utbildning och utvecklingsfrågor inom ämnet under lång tid. Mottagningen belönades i början av året med Fysioterapeuternas kvalitetspris för sitt nyskapande arbetssätt som möter behoven i en eftersatt patientgrupp.
-
12:10 – 13:10 - Lunch
-
13:10 – 14:10 - Sexualupplysning för ungdomar med IF eller NPF
Sex För Alla är en del av RFSU Malmö och startades 2014 med visionen om att alla ska ha rätt till information om sex, kroppen, preventivmedel och relationer. De har löpande olika projekt som har handlar om till exempel samtycke, sexuellt våld, HBTQ och jämställdhet. Flera av de som jobbar i Sex För Alla har intellektuell funktionsnedsättning.
Under det här passet delar RFSU Malmö med sig av hur de arbetar med de olika projekten, vilka metoder de använder och hur de arbetar tillsammans med målgruppen.
- Erfarenheter och lärdomar från projekt och metoder
- Informatörernas roll
- Vad säger forskningen?
Bonnie Dahlström, projektledare, RFSU Malmö
Bonnie är folkbildare och sexualupplysare och har tidigare arbetat inom folkhögskolan. Bonnie började engagera sig i SRHR-frågor 2016 och har sen 2022 arbetat på RFSU Malmö, bland annat som projektledare för projektet ”Många av Oss”. Just nu är hennes fokus på metodutveckling av nytt material som riktar sig mot unga personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism.
-
-
Clara Mulugeta, projektledare, RFSU Malmö
Clara är utbildad socionom och beteendevetare och har tidigare jobbat inom socialtjänsten samt som barn- och ungdomskurator på sjukhus. På RFSU Malmö är Clara projektledare inom projektet "Sex för alla" samt ansvarig för att utbilda personal verksam inom LSS kring hur samtal om sex och samlevnad, relationer, samtycke och normer på bästa sätt kan lyftas med och för personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism.
-
-
Valerie Benatti, informatör på Sex för Alla, RFSU Malmö
Hon har erfarenhet av att sexualupplysa både för unga och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar och/eller autism. Innan hon blev informatör arbetstränade hon hos RFSU Malmö.
-
14:10 – 14:40 - Eftermiddagsfika
-
14:40 – 16:10 - Chemsex – missbruksproblem eller lustfrämjande praktik?
Användning av droger i samband med sex - chemsex - är ett fenomen som förekommer inom hbtqi-communityt. Samtidigt som chemsex kan få konsekvenser för den sexuella, psykiska och fysiska hälsan, kan det också vara något som berikar sexlivet eller till och med är det som möjliggör intimitet och sex.
Under det här passet belyser Emil de lustbejakande och skadereducerande perspektiven med syftet att bredda bilden av chemsex. Han ger även praktiska verktyg för att adressera både risker och njutningsaspekter i samtal med klienter.
- Rusmedel och njutning
- Varför kan vissa ha chemsex utan konsekvenser och andra inte?
- Moraliserande vs. glorifierande fällan
- Att arbeta praktiskt med skadereducering
- Chemsex-samtalets ABC
Emil Briones Ahlén, projektledare och kurator, Chemsexmottagningen
Emil är socionom och har tidigare arbetat med sexhälsa som kurator inom hälso- och sjukvården. Sedan 2018 är han ansvarig för det hivpreventiva och individstödjande arbetet på RFSL Stockholm. Han var 2019 med och startade upp Sveriges första chemsexmottagning som är en samtalsmottagning utanför vården som riktar sig till personer som har erfarenhet av chemsex eller funderingar kring droger och sex.
-
16:10 - Konferensens första dag avslutas
-
16:15 - Mingel
Onsdag 4 december 2024
-
08:30 - Moderatorn inleder konferensens andra dag
-
08:35 – 10:05 - Lustfrämjande och lusthämmande faktorer
Sexuell lust påverkas av många olika faktorer. Vi behöver förstå psykiska, fysiska, fysiologiska och sociala faktorer som exempelvis stress, relationsproblem eller medicinering. Med sin grund i forskning talar sexologen Suzann om hur vi kan arbeta med lustproblem hos par, enskilda och flersamma relationer.
- Vanliga lustproblem och dess orsaker
- Hur kan vi praktiskt arbeta med lustproblem?
- Omvärldsspaning – vad säger USAs främsta sexologer om låg sexuell lust?
Suzann Larsdotter, aukt. sexolog, aukt. socionom, terapeut & leg. hälso- och sjukvårdskurator, Sexologibyrån
Suzann är en uppskattad och dynamisk föreläsare. Hennes föreläsningar är alltid grundade både i forskning och hennes kliniska arbete med sexualterapi.
-
10:05 – 10:35 - Förmiddagskaffe
-
10:35 – 12:05 - Sex och sexualitet efter sexuellt trauma
Sexuella problem efter trauma kan vara svårt att prata om och det kan påverka relationer på olika sätt. Vissa kan till exempel vilja undvika sex, uppleva smärtor och skam vid sex eller ha svårt att njuta och vara närvarande.
Under det här passet kommer Izabella prata om psykologisk och sexologisk behandling efter sexuellt våld och vad som kan vara läkande för sexualiteten hos en individ som varit med om traumatiska händelser.
- Psykologisk och sexologisk behandling efter trauma – individuellt och i grupp
- Vad kan läka sexuella problem efter trauma?
- Praktiska tips för behandlare att tänka på i mötet med personer som varit med om trauma
Izabella Klüft, leg. psykolog, sexolog och verksamhetschef, Sexualterapeutiska mottagningen Skåne
Izabella arbetar på sexualterapeutiska mottagningen som ligger i Malmö och drivs av RFSU Malmö och RFSL Rådgivningen Skåne i partnerskap med Region Skåne. Hen arbetar främst med sexualitet efter trauma både individuellt och i grupp.
-
12:05 – 13:05 - Lunch
-
13:05 – 14:15 - Hedersnormernas påverkan på sexualiteten
Att växa upp i kollektivt präglade miljöer omgiven av begränsande föreställningar om kön, kyskhet och oskuld kan ha stor betydelse för individens möjligheter och livsval. Inte minst påverkas förutsättningarna för att få uttrycka känslor och behov, bestämma över den egna kroppen och utforska relationer och sexualitet på egna villkor. Strikta hedersnormer kan också innebära särskilda risker och skapa sårbarhet och utsatthet.
Med utgångspunkt i sin forskning och studier genomförda bl a för RFSU berättar Hanna om hur unga vuxna med bakgrund i hederskontexter beskriver sina livsvärldar och erfarenheter och vad som är viktigt för yrkesverksamma att tänka på i mötet.
- Aktuell forskning kring hedersnormer
- Unga vuxnas erfarenheter och tolkningar
- Hur du kan bemöta, stötta och vägleda
Hanna Cinthio, mellanöstervetare och fil. dr i socialt arbete, Hanna Cinthio AB
Hanna Cinthio är en av landets mest anlitade föreläsare när det gäller hedersrelaterad problematik. Hon har arbetat med frågan i snart 25 år både som forskare och praktiker och hennes avhandling bygger på intervjuer med ungdomar i hederskontexter samt med dömda förövare av hedersrelaterade brott. Fotograf: Anna Patarakina
-
14:15 – 14:45 - Eftermiddagsfika
-
14:45 – 16:00 - Sensualitetsträning – samtal och praktiska metoder
Sensualitetsträning eller som det ibland kallas, sensate focus eller smekövningar, är en etablerad intervention när en parrelation upplever sexuella låsningar av olika slag. Sensualitetsträning kan användas när par upplever lustproblem, prestationsångest, oro eller rädsla för smärta mm.
Under föreläsningen går vi igenom syftena med metoden samt möjligheter och faktorer att ha i åtanke om du är nyfiken på att börja använda sensualitetsträning som metod. Malin delar med sig av exempel på hur hon använder sig av metoden och konkreta saker att tänka på vid introduktion till par med sexuella problem.
- Beskrivning av metoden och dess syften
- Att tänka på vid introduktion av metoden – när är den lämplig och inte?
- Uppföljning och justering av interventionen
Malin Drevstam, socionom, leg. psykoterapeut och sexolog
Malin både undervisar och handleder inom områden som sexologi och relationer, hon har egen mottagning i Stockholm där hon tar emot enskilda individer och par. Hon har skrivit flera böcker om sexologisk behandling bl a "Lust och olust – om sex, närhet och anknytning" (2019) samt "Män och sex – lust, funktion och relation" (2023).
-
16:00 - Moderator Kalle Norwald sammanfattar dagarna och konferensen avslutas
Boka
Sexuell hälsa
fr. 8 680 kr
exkl. moms
-
3-4 dec 2024
Stockholm alt. distans
Platser kvar
Pris för konferenspaket (lunch och fika) på 900 kr tillkommer för deltagare på plats. Samtliga priser är exkl. moms.
På plats eller på distans
Vad passar dig bäst?
Vad du än väljer kan du vara med och diskutera, ställa frågor och nätverka!
Vill du vara med på plats?
Konferensen hålls på 7A Odenplan, Norrtullsgatan 6, i Stockholm.
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >>
Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator! Du får en länk till konferensen och instruktioner ca. en vecka innan start.
Varmt välkommen!
Sagt om konferensen
Ni lyckades hitta precis rätt nivå och mix på konferensen, det är svårare än man tror till denna målgrupp.
En av de bästa föreläsningsdagar jag varit på!
Riktigt bra föreläsare. För oss som deltog på distans var det också väldigt lyxigt med så välfungerande teknik. Mycket bra arrangerat alltihop!
Rekommenderar till andra, bra, intressant och kul med konferens i sexuell hälsa.
Läs intervjuer med tidigare föreläsare på konferensen:
Annie Boroian. Bredda dina perspektiv kring rasism och sexuell hälsa. Läs intervjun med Annie här >>
Malin Drevstam. Det går inte att stressa en blomma att slå ut – på samma sätt är det med sexlust. Läs intervjun med henne här >>
Tanja Suhinina, om bristande lust och andra frågor kring lustproblematik. Läs intervjun med Tanja här >>
Iréne Lainio, delar med sig av sina erfarenheter kring psykoterapeutiskt arbete och stödjande i parrelationer med sexuell problematik. Ta del av hennes tankar och erfarenheter här >>
Fox Foxhage, ta del av hans tankar kring normer och inkludering, vilket även var vad hans talarpass handlade om. Läs intervjun med Fox här >>
Kalle Norwald höll en föreläsning om affektfokuserad psykoterapi och olika samtalstekniker. Läs intervjun med Kalle om att känna sexualitet, istället för att tänka den >>
Hanna Byström talade under förra årets konferens om hur Coronapandemin påverkat vår sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR). Läs intervjun med Hanna här >>