Vilken risk finns det med att tänka i stället för att känna sexualitet?

Vilken risk finns det med att tänka i stället för att känna sexualitet?

Kalle Norwald är moderator och föreläsare på årets konferens. Kalle kommer guida oss genom dagarna. Han har också en egen föreläsning där han kommer att prata om affektfokuserad psykoterapi och olika samtalstekniker. Läs intervjun med Kalle om att känna sexualitet, istället för att tänka den!

Hej Kalle, och välkommen att leda och moderera årets konferens Sexuell hälsa!

Du kommer att tala om känslor och tankar, och hur tankarna kan hindra oss att vara i nuet: Är det så att vi i vårt samhälle är alltför stressade för att kunna slappna av och känna, även i sexuella sammanhang?

- Jag tycker mig se att många människor som tänker sig att lusten till sex bara ska komma av sig självt mitt i en annars stressig vardag. Stress är en av de största bovarna när det kommer till sexuellt välbefinnande. Ett sätt att tillåta lusten få mer plats är att lyssna till känslorna och skapa utrymme för dem. Är vi för mycket i tankarna, så missar vi många positiva känslor som kan skapa njutning.

Du säger att vårt sätt att leva riskerar att öka ohälsan på flera plan. Hur kan ni som arbetar med samtal och relationer hjälpa den som har svårt att vara i nuet?

 - Första steget är förstås att individen i terapisoffan själv tycker att det är ett problem. Jag kan ur mitt perspektiv tycka och tänka saker om det jag hör, och komma med förslag på förändringar. Men de förslagen är inte värda någonting om inte personen i fråga är motiverad till förändring, och därför behöver vi utforska hur det kommer sig att de är i den situationen de är i och hur de önskar ha det. Jag tänker att jobba med vad som sker i rummet under samtalen är ett effektivt sätt att jobba med nuet, vad händer mellan oss som arbetar med samtal och den vi samtalar med? Vad sker när vi pratar om svåra saker? Vi kan nästan räkna med att det som händer i samtalsrummet också i någon form händer utanför rummet, vilket ger oss material att arbeta med i samtalen. 

Vilken risk finns det med att tänka i stället för att känna sexualitet?

- Risken är att vi missar mycket positivt som känslan kan ge oss. Är vi för mycket i tankarna får vi mycket produktivt gjort, men på ett plan missar vi oss själva i det. Jag tycker mig se i min kliniska vardag att många vill något annat än bara arbeta och istället vill de känna en starkare känsla av sammanhang och en större mening. Där kan sexualiteten spela en stor roll för många, inte alla, men många. Det handlar inte bara om att göra själva sexet, även känslan av att höra till, vara i relationer och integritet. 

Inför konferensen Sexuell hälsa, vad är det du främst ser fram emot?

- Att få träffas!
Det har varit en lång tid där fysiska möten har varit svåra med tanke på pandemin. Konferensen kommer såklart att ordnas på ett så säkert sätt som möjligt, och det ska bli fint att träffa många som önskar sig en fördjupning i de områden jag ser som mina hjärtefrågor i min profession. Jag tycker att programmet är väldigt spännande med ett brett fält som täcker mång områden inom sexologin!  

Vem tycker du borde vara med på konferensen?

 - Hade jag fått bestämma så skulle alla som möter människor i sitt yrke gå på den här konferensen, nu ser inte verkligheten ut så riktigt. Men har du ett intresse för frågorna och vill utvecklas i din yrkesroll är det här konferensen för dig! 

Kalle Norwald
Auktoriserad socionom med grundläggande utbildning i psykoterapi och är auktoriserad specialist i sexologisk rådgivning (NACS) samt legitimerad hälso- och sjukvårdskurator.

 

 

 

 

 

Fler artiklar: