Alla utbildningar

OVK

Under våra utbildningar får du kunskaperna inför certifieringsprovet! Vi erbjuder kurserna OVK – kurs inför certifiering samt OVK – praktisk kurs inför certifiering. De passar både dig som behöver ta en nycertifiering och dig som behöver omcertifiera dig som sakkunnig funktionskontrollant, OVK.

Visar 1-2 av 2 träffar
Läs mer och boka

OVK

OVK – kurs inför certifiering

Göteborg, Malmö, Stockholm

3 dagar

Fåtal platser

fr. 9 400 kr

exkl. moms

Läs mer och boka
Läs mer och boka

OVK

OVK - praktisk kurs inför certifiering

Göteborg, Stockholm

5 dagar

Fåtal platser

fr. 16 300 kr

exkl. moms

Läs mer och boka

Certifierad sakkunnig funktionskontrollant

Enligt plan och bygglagen (PBL) ska alla ventilationssystem genomgå funktionskontroll (OVK) när de börjar att användas. Ventilationssystemet behöver enligt PBL också regelbundet besiktigas för att säkerställa gott inneklimat och ventilation. Det är endast certifierade funktionskontrollanter som får utföra kontrollerna. Det är därav av stor vikt att du som arbetar eller vill arbeta med att utföra ventilationskontroller har en certifiering inom området. Kunskapen inför provet får du på våra kurser.

Våra utbildningar i obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

OVK-kurs inför certifiering

OVK – kurs inför certifiering är en utbildning för dig som ska ny- eller omcertifiera din behörighet som sakkunnig funktionskontrollant, OVK. Under kursens gång förbereder du dig för certifieringsprovet genom teoretiska delar om bland annat lagar och regler. På kursen får du den kompetens som krävs inom Boverkets föreskrift om funktionskontroll av ventilationssystem (BFS 2017:10 – OVK 3).

OVK: Praktisk kurs inför certifiering

OVK – praktisk kurs inför certifiering är en förberedande utbildning inför din OVK-certifiering. Under kursdagarna får du både praktiska och teoretiska delar som ger dig de kunskaper du behöver inför provet. Under de praktiska delarna får repetera dina kunskaper genom att bland annat öva på att göra funktionskontroller samt helhetsbedömningar under handledning. Vi går bland annat igenom regelverk och inneklimatets påverkan på människors hälsa under de teoretiska delarna. Kursen ger dig de kunskaper som krävs inom Boverkets föreskrift om funktionskontroll av ventilationssystem (BFS 2017:19 - OVK 3).

Vem kan gå en kurs i OVK?

För att bli certifierad krävs att den sökande uppfyller de krav som anges Boverkets föreskrift om funktionskontroll av ventilationssystem (BFS 2017:10 - OVK 3). Kraven som Boverkets föreskrift innefattar bland annat krav på allmän teknisk kunskap, krav på erfarenhet från praktiskt arbete under minst två år inom injustering och flödesmätning, arbetsledning, projektledning, besiktning eller entreprenadkontroll av ventilationssystem. Boverkets föreskrift ställer även krav på kompetens och kunskap om bygglagstiftningen m.m. För mer information om behörighet hänvisar vi till KIWA.

Vilken kurs passar mig?

För dig som ska nycertifera dig eller vill repetera dina kunskaper inför behörighet som sakkunnig funktionskontrollant OVK, passar vår kurs OVK – praktisk kurs inför certifiering, dig. Under kursen går vi igenom verkliga fall både praktiskt och strategiskt. Du får även göra funktionskontroll samt helhetsbedömningar och gå igenom teori och regelverk. OVK – kurs inför certifiering är en teoretisk utbildning där du får med dig teoretiska kunskaper som du behöver inför certifieringsprovet.

Efter avslutad kurs

Direkt efter du har gått någon av kurserna OVK – kurs inför certifiering eller OVK – praktisk kurs inför certifiering arrangerar certifieringsorganen i samband med SIFU det skriftliga provet för certifiering. När du har blivit certifierad får du ett certifikat som intyg på att du har kunskaperna som krävs. Det visar på att du har kunskaperna och kan arbeta med att utföra funktionskontroll av ventilationssystem, OVK.

Säkra din certifiering med hjälp av erfarna kursledare

Våra kursledare inom OVK har flera års erfarenhet inom området och är mycket uppskattade. Mats Nilsson, kursledare på OVK – praktisk kurs inför certifiering, har gedigen erfarenhet och är utöver sitt arbete som kursledare ledamot i Tekniska råden samt FunkiS. Som föreläsare är han mycket uppskattad och får bra betyg av våra kursdeltagare. På kursen OVK – kurs inför certifiering är Peter Karlsson och Mats Forsberg kursledare. Peter Karlsson är bland annat en erfaren seniorkonsult inom energi och miljö samt certifierad OVK besiktningsman. Mats Forsberg har bred erfarenhet och är certifierad inom entreprenad besiktningsman, kontrollansvarig, KA samt OVK besiktningsman.

Brett utbud av kurser inom VVS

Vi erbjuder ett stort utbud av utbildningar inom VVS som passar både dig som har mer erfarenhet och för dig som är ny inom området. Vi har utbildningar inom områden som:

Därför ska du gå en kurs hos SIFU

SIFU är ett av Sveriges ledande utbildningsföretag med över tvåhundra kurser och konferenser. Vi erbjuder utbildningar inom 15 olika områden, bland annat VVS, energi, fastighet och vatten och avlopp. Under våra utbildningar varvas teori med praktik vilket betyder att du både får en relevant och en högkvalitativ utbildning. Vi erbjuder utbildningar på flera orter i Sverige som bland annat Stockholm och Göteborg, vi håller även utbildningar på distans. De flesta av våra kurser kan företagsanpassas vilket innebär att utbildningarna skräddarsys efter er verksamhets behov och målsättning.