Bristande lust och andra frågor kring lustproblematik

Bristande lust och andra frågor kring lustproblematik

Tanja Suhinina är en av talarna på årets konferens Sexuell hälsa, vi har fått möjligheten att ställa några frågor inför konferensen som du får ta del av svaren på här.

Hej Tanja,

Du är psykolog och sexolog och träffar personer med olika sorters sexuell problematik, bland annat lustproblematik. Vi är glada att du ska föreläsa på konferensen Sexuell hälsa, som hålls den 6-7 december. Här kommer du att tala om lustproblematik och hur man med rätt rådgivning kan hjälpa patienterna. 

Ta del av hennes tankar och erfarenheter på temat här:

När brukar man ta kontakt med dig när det rör problem med bristande lust?
Korta svaret är "senare än man borde". Ofta har det hunnit gå mycket tid och något som skulle kunna vara ett relativt litet och lättlöst problem har hunnit bli mycket större och mer komplicerat, med flera lager av följdproblem.


Vad kan bristande lust bero på?
Det finns såklart många olika orsaker. En gemensam faktor är ofta att man inte har koll på hur ens egna eller partners lust funkar, så man har inte gjort rätt saker för att öka den. Ofta försöker man, men gör fel grejer som leder ingenstans, och det leder bara till mer frustration.


Finns det något knep eller hjälpmedel som brukar fungera i de flesta fall, eller är det helt individuellt?
Att förstå hur lusten funkar och att vara real med sina förutsättningar är nyckeln!


Du kommer att tala om vanliga fallgropar när det rör behandlingar som rör sexlusten. Kan du avslöja någon av fallgroparna redan nu?
Att man tänker att lusten kommer bara relationen i övrigt är bra, att tro att det är hormoner och att försöka skapa sexig stämning utan en djupare förståelse för de individuella behoven.


På konferensen kommer flera experter att delta. Är det något särskilt i programmet som du ser fram emot
lite extra?
Underlivssmärta hos personer med kuk vill jag lära mig mer om!

 

Tack Tanja för dina svar. Vi ser fram emot att lyssna till dina erfarenheter på konferensen.

Tanja Suhinina är i grunden psykolog men har utöver det en masterexamen i sexologi – ett ämne hon har ett brinnande intresse för. Sedan 2018 driver hon mottagningen Eros & Psyke där hon möter personer med olika sorters sexuell problematik, allt från de svennigaste paren till de queeraste relationsanarkisterna. Utöver terapiarbete är hon även föreläsare och författare, senaste boken ”Varför har man sex?” kom ut i september 2021. (Foto: DanTilert)

 

Tillbaka till konferensen Sexuell hälsa >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler artiklar från SIFU: