Certifiering – varför behövs det och hur går det till?

Certifiering – varför behövs det och hur går det till?

När vi på SIFU erbjuder utbildningar som förbereder deltagare inför certifiering är det inte sällan att det dyker upp frågor kring processen – varför behövs både utbildning och certifiering, vad innebär själva provet och hur fungerar certifieringsorganen?

När Percy Stark och Mauren Smith från Kiwa hälsade på oss på kontoret i Göteborg passade vi på att ställa just de här frågorna. I den här artikeln hjälper dom oss att på ett enkelt sätt reda ut det du behöver veta för att ta steget mot en certifiering på bästa sätt!

Vad innebär en certifiering?

Certifiering är ett kvalitets- och kompetensbevis som stärker din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Om jag går en förberedande kurs inför certifiering, blir jag automatiskt certifierad?

Nej, man blir inte automatiskt certifierad, utan man behöver ansöka om certifiering och ska uppfylla krav enligt kravspecifikationerna.

Finns det några missuppfattningar kring certifiering?

Många tror att Kiwa har både kurser och certifiering, dock sköter vi endast certifiering och prövningen av kunskap och lämplighet.

Vad är de vanligaste fallgroparna som ni ser att personer gör när dom skall certifiera sig?

Ibland missar personer som ansöker om ett certifikat att det finns krav för att bli certifierad som man måste uppfylla. Kiwa hjälper gärna till att göra en förhandsgranskning innan ansökan för att se om personen uppfyller kraven.

Dessutom händer det ibland att en person som ansöker inte kan intyga sin yrkeserfarenhet, skolgång eller yrkesutbildning. För att bli certifierad ska man lämna in vidimerade intyg vid ansökan.

Vilka krav måste man uppfylla för att bli certifierad?

Beroende på kompetensområde så finns det krav på utbildning, arbetserfarenhet, kunskap och lämplighet.

Vad gör en personcertifiering för skillnad?

Man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden för marknaden kräver ofta ett kvalitetsbevis från de yrkesverksamma. För vissa arbetsområden finns det till och med lagkrav på certifiering för att kunna arbeta, t.ex. som kontrollansvarig.

Kan man skriva prov utan att ha gått en förberedande kurs?

Ja, absolut. Det finns inget krav på att gå kurs, däremot måste man bli godkänd på ett kunskapsprov. Vi förespråkar givetvis att man går en kurs för att få uppdaterade uppgifter och kursmaterial. Om man enbart vill skriva kunskapsprovet så erbjuds platser för provskrivning på olika platser runtom i Sverige. Anmälan till kunskapsprovet gör man enklast med att gå in på certifieringsorganens hemsida och söka efter provtillfällen.

Hur går jag till väga om jag vill certifiera mig?

På alla SIFUs kurser som är en förberedande kurs inför certifiering så ligger det med ett informerande avsnitt om hur du går tillväga inför en certifiering. Du kan även gå direkt in på till certifieringsorganen, Kiwa och RISE för att söka informationerna om de olika certifieringarna.

Hur säkerställer ni att en certifiering motsvarar rätt kompetens?

Vid ansökan granskar vi den sökandes underlag om utbildning, arbetserfarenhet och lämplighet samt att underlaget verifieras genom kontakt med referenspersonerna.

Har ni några sista tips för den som står i valet och kvalet att certifiera sig?

För att vara konkurrenskraftig på en tuff arbetsmarknad är det viktig att utbilda- och upprätthålla aktuella kunskaper och kompetenser och påvisa detta med ett giltigt certifikat. - Tveka inte, ta kontakt med Kiwa och så hjälper vi er med era frågor och funderingar!

Tusen tack Mauren och Percy för att ni hjälpte till att svara på några av de vanligaste frågorna vi får på våra kurser inför certifiering. Och är man fortsatt osäker så är det bara att höra av sig till oss på SIFU så hjälper vi dig att hitta rätt i vårt utbud av kompetenshöjande kurser.

SIFUs kurser inför personcertifiering

Kontrollansvarig - N och K enligt PBL | Grundkurs | BYGG
Sakkunnig tillgänglighet | BYGG
Injusterare av ventilationssystem - Kurs inför certifiering | VVS
Radonkonsult - Kurs inför certifiering | VVS
OVK – kurs inför certifiering | VVS
OVK - praktisk kurs inför certifiering | VVS
Energideklarationer - Utbildning inför certifiering till energiexpert/sakkunnig PBL | ENERGI
Energiexpert - Omcertifiering - förenklad kunskapsprövning/sakkunnig PBL | ENERGI

 

Kristina Pedersen | SIFU