Lärarfortbildning

Motiverande matematikundervisning

Underlätta för eleverna genom struktur, arbetssätt och en gemensam digital plattform.

Boka kurs

Kursnr. 3113

3 dagar

fr. 5 980 kr

Exkl. moms

Välj kurstillfälle

Om kursen

Har du elever som kämpar med matten? Det kan bero på svårigheter med matematikämnet, men också på att de saknar en bra studieteknik. Medan vissa elever tappar motivationen eftersom att de inte blir tillräckligt utmanade.

Med kursen Motiverande matematikundervisning får du som lärare möjlighet att bygga upp din egen digitala plattform med kursledarens plattform som grund. Kursen är unik hos oss på SIFU och du får exklusiv tillgång till plattformen när du går din kurs hos oss. Efter kursen får du med dig ett arbetssätt som dina elever, oavsett utmaningar, kommer att ha stor nytta av!

Kursupplägg

Det här är mer än en vanlig kurs! Med materialet som ingår i kursen får eleverna hjälp att klara sin matematikkurs och få en bra studieteknik. Som lärare kommer du bli mer effektiv och kunna rikta din hjälp mot både elever med svårigheter samt till de elever som behöver utmanas. Under handledning av vår kursledare Daniel Nilsson får du lära dig mer om motivation, studieteknik och uppföljning. Du får också tillgång till material för att bygga upp din skolas matematikplattform. Din skola äger materialet som kan användas för all framtid.

Med hjälp av småtester kommer du kunna följa elevens utveckling under läsåret och ge feedback på testresultat. Detta skapar tydlig struktur för dig som lärare och god översikt för eleven då all information finns samlad på plattformen.

Kursen är uppdelad på tre tillfällen, med första träffen fysiskt och sedan två digitala träffar, 3 respektive 8 veckor efter det fysiska tillfället. Det ger möjlighet att utarbeta din skolas matematikplattform under kursens gång. Du får dela dina erfarenheter, diskutera med övriga deltagare och få feedback på ditt arbete. Kursledaren finns även tillgänglig för frågor mellan tillfällena. 

Hör kursledaren själv berätta om kursen:

Du får med dig:

 • Kunskap om hur du kan kartlägga dina elevers matematikkunskaper på ett individanpassat sätt
 • En digital plattform där allt material finns samlat för både dig och dina elever
 • Kunskap om scaffolding, modellering, mängdträning, språk och kunskapsutvecklande arbetssätt (SKUA) och formativ feedback

Målgrupp

Det här är en kurs för dig som arbetar i grundskolan eller på gymnasiet med elever med matematiksvårigheter eller med de elever som verkligen behöver utmaningar.

Kursledare

Daniel Nilsson

Daniel är legitimerad special- och matematiklärare och grundare av hemsidan www.dalles-matte.se, som har över 2 miljoner besök. Daniel har blivit nominerad till guldäpplet två gånger för sitt arbete med matematikplattformen och sin hemsida. År 2018 slutade han på en hedrande andraplats. Under hela hans lärarkarriär har Daniel jobbat för att alla elever ska kunna klara sina kurser inom matematik oavsett svårigheter. Läs mer om Daniel och "Dalles matte" på hans hemsida och på Facebook!

 

 

Sagt om Daniel

Dessa klipp och planeringar är de bästa någonsin. Lärt mig mer på 30 min än vad jag gjort på 1,5 år. Tack.

Tidigare elev

Jag hade aldrig klarat matten utan din hjälp.

Tidigare elev

Jag har alltid haft svårt för matte, men när jag tittar på dina videos så förstår jag.

Tidigare elev

 

Program

Tillfälle 1 - På plats

 • 09:00 - 09:30 - Välkommen och introduktion till kursen

 • 09:30 - 12:00 - Föreläsning

  Elever med matematiksvårigheter – verktyg för ökad måluppfyllelse i matematik

  • Hur kartlägger vi elevers matematikkunskaper på ett individanpassat sätt?
  • Vilka digitala och analoga verktyg finns för att stödja elever som har det svårt i matematik, oavsett problematik?
  • Hur kan vi matematiklärare använda oss av språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och även modellering och scaffolding?
 • 12:00 - 13:00 - Lunch

 • 13:00 - 16:00 - Workshop

  Vi förbereder din skolas matematikplattform och hur vi ska strukturera upp den på bästa sätt. Du använder din egen dator och till grund för arbetet ligger din skolas och dina behov. 

Tillfälle 2 - På distans

 • 14:00 - 17:00 - Workshops med erfarenhetsutbyte

  Under den andra kursdagen ses vi på distans och diskuterar hur det har gått att implementera materialet på din skola. Vi delar våra erfarenheter, utmaningar och möjligheter. Kursledaren ger feedback och föreslår justeringar och förbättringar i det material du och övriga kursdeltagare arbetat fram sedan förra gången vi sågs och du får även möjlighet att ställa frågor.

  Dagen avslutas med att vi går igenom nästa del av kursen och du får med dig en "hemläxa" inför dag tre.

Tillfälle 3 - På distans

 • 14:00 - 17:00 - Utvärdering och återkoppling

  Den tredje kursdagen ses vi på distans och diskuterar våra erfarenheter samt utvärderar hur arbetet gått. Kursledaren föreslår anpassningar och justeringar för att få verktyg och system att fungera på bästa sätt samt ger handledning inför fortsatt arbete.

  Kursen avslutas med att vi diskuterar hur du på lång sikt ska fortsätta att arbeta med det material och de verktyg du byggt upp.

Citat från tidigare deltagare

Linda Lindblom, lärare, Mälardalens ridgymnasium

Bra upplägg med en fysisk träff första gången och sedan via Meets. Kul med en kurs som var lite mer "hands on" och att man fick jobba med sitt eget material men få hjälp av kursledaren med det.

Linda Lindblom, lärare, Mälardalens ridgymnasium

Bra kursledare med stor erfarenhet. Jag kommer att använda mig av delat material, tips och råd.

Kursledaren var väldigt hjälpsam och tillmötesgående.

Kort om plattformen

Kurstillfällen

Kursupplägg 

Tillfälle 1:
Stockholm/Göteborg,
heldag

Tillfälle 2:
Distans,
halvdag

Tillfälle 3:
Distans,
halvdag

 

Motiverande matematikundervisning

3 dagar

fr. 5 980 kr

exkl. moms

 • 30 sep-25 nov 2024

  Distans/Stockholm

  Platser kvar