Hälsa, vård och omsorg

Framtidens operationsavdelning

Välkommen till konferensen där du får kunskap och inspiration för att skapa framtidens operationsavdelningar!

Vi ses den 15-16 oktober på 7A Odenplan (Odengatan 65) i Stockholm.

Boka kurs

Kursnr. 425800

2 dagar

fr. 7 680 kr

Exkl. moms

Välj kurstillfälle

Om konferensen

För 12:e gången arrangerar vi denna uppskattade konferens som har kommit att bli branschens stora mötesplats. Vi samlar både ledande experter och inspirerande praktikfall för att ta ett helhetsgrepp om utmaningar och möjligheter kring framtidens operationsavdelningar.

Under dagarna får du värdefull kunskap och inspiration inför en om- eller nybyggnation av en operationsavdelning. Bland annat genom att ta del av erfarenheter från sjukhus som har byggt eller håller på att bygga om sina operationsavdelningar. Du får även lyssna till pass kring framtidens teknik inom operation samt ta del av erfarenheter från omblandad ventilation respektive LAF-tak.

På plats får du också träffa leverantörer från branschen som presenterar hur du kan möta kommande utmaningar och skapa innovativa operationsavdelningar med hjälp av utrustning och ny teknik. Du får även mingla med branschkollegor och experter från stora delar av landet. Missa inte det!

Programmet är under uppbyggnad. Har du tips på talare eller ämnen till nästa års konferens? Hör gärna av dig till ansvarig projektledare.

 

Gå 4 betala för 3
Kontakta ansvarig projektledare för bokning.
Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

 

Middag
Första dagen avslutas med en gemensam, separat bokningsbar, middag. Du får avnjuta en trerättersmiddag och umgås med kollegor i branschen under trevliga former! Pris: 750 kr exkl. moms (dryck ingår ej). Du bokar middagen samtidigt som du bokar din konferensplats.

Letar du boende inför konferensen? 
Vi samarbetar med Hotel Birger Jarl där du får ett förmånligare pris på rum. Ange ”SIFU” vid bokning så får du 15% rabatt på ordinarie dagspriser. Hotellet ligger cirka 5–10 minuters promenad från konferensanläggningen.

Varmt välkommen!

 

Ur programmet

  • Lärdomar från pågående ny- och ombyggnationer
  • Framtidens teknik inom operation
  • Ventilationslösningar

Målgrupp

Konferensen riktar sig till dig som arbetar med utveckling av sjukhusets operationsavdelning som beslutsfattare eller projektmedlem. Du kan till exempel vara chef inom sjukvården, specialistläkare, vårdpersonal, projektledare, medicinsk ingenjör, fastighetsutvecklare eller arkitekt.

Utställare

Vill du vara med som utställare eller ha ett talarpass på konferensen? Hör av dig till ansvarig projektledare.

                   

Program

Tisdag 15 oktober 2024

  • 9:00 - Registrering med kaffe och smörgås

  • 9:30 - Moderator Matts Ramstorp inleder konferensen

    Matts är adjungerad professor i renrumsteknik vid institutionen Aerosolteknologi på LTH och har arbetat med renhet och hygien i mer än 30 år. Under konferensen är det Matts som guidar oss mellan programpunkterna och leder diskussionerna.

  • 9:40 – 10:40 - Samspelet mellan personal och patient i en operationssal

    Patientens trygghet och säkerhet är våra främsta mål i samband med olika former av kirurgiska ingrepp. Den alltmer tilltagande resistensen mot antibiotika, nya former av mikroorganismer, nya operationssalar med mängder med teknisk utrustning tillsammans med tidspress och högre effektivitetsmål ställer allt högre krav på att kvalitetssäkra samspelet mellan personal och patient.

    Under detta pass beskriver Matts hur personalens arbetssätt, inklusive arbetsdräkt, kan påverka en patient. Behovet av väl utförd rengöring och desinfektion mellan ingrepp tas också upp. Allt sammantaget för att trygga patientens säkerhet. 

    • Element före, under och efter ett ingrepp som påverkar varandra
    • Samband – personal, luft och ytor
    • Patientsäkerheten i fokus
    Matts Ramstorp, BioTekPro
    Matts Ramstorp, BioTekPro

    Matts är adjungerad professor i renrumsteknik vid institutionen Aerosolteknologi på LTH och har arbetat med renhet och hygien i mer än 30 år. Under konferensen är det Matts som guidar oss mellan programpunkterna och leder diskussionerna.

  • 10:50 – 11:50 - Framtidens teknik på operationsavdelningen

    Vilka tekniska behov har vi idag och i framtiden? Hur kan vi nyttja AI och annan teknik för att underlätta och effektivisera arbetsuppgifter? Hur implementerar vi teknik i samband med ny- eller ombyggnationer?

    Pether och Johan går under detta pass igenom hur vi kan vara en del av framtiden med AI och hur normer och attityder kan påverkas genom nudging. De delar även med sig av ett pågående projekt och lyfter hur vi kan hitta finansiering och dra nytta av gemensamma behov och kunskaper internationellt, samt skapa ett mervärde för 3:e part.

    • Framtidens utveckling ihop med AI
    • Att möjliggöra datainsamling för olika AI-behov inom operationsavdelning
    • Nudging – vad innebär det vid implementering?
    • Interreg – ett internationellt projekt
    Pether Jildenstål, professor, forskningschef och översjuksköterska i anestesi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Lunds universitet
    Pether Jildenstål, professor, forskningschef och översjuksköterska i anestesi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Lunds universitet

    Pether har mångårig anestesierfarenhet och är handledare åt 11 doktorander. Han har en omfattande forskning nationellt och internationellt varav en del är digital utveckling av olika anestesimetoder.

  • -

    Johan Berggreen, spec.sjuksköterska i anestesi och doktorand i kliniskmedicin, Lunds Universitetssjukhus och Lunds Universitet
    Johan Berggreen, spec.sjuksköterska i anestesi och doktorand i kliniskmedicin, Lunds Universitetssjukhus och Lunds Universitet

    Johan doktorerar och fokuserar på hur man kan uppnå förbättringar inom anestesi genom argumented reality (AR) och Artificial Intelligence (AI).

  • 11:50 – 12:50 - Lunch och utställarmingel

  • 12:50 – 13:20 - Pass meddelas inom kort

  • 13:30 – 14:00 - Belysningens effekt på arbetsmiljön

    I Sverige genomförs det över 2 500 000 operationer per år. Alla förväntar sig 100% resultat, vid varje ingrepp. Är arbetsplatsen och arbetsmiljön genomtänkt och utformad på bästa sätt för personalen? Vilka effekter kan en förbättrad belysning bidra med?

    Under föreläsningen går Greger igenom hur belysningen har en direkt och indirekt roll samt en avgörande inverkan för arbetsmiljö, arbetskvalitet och patientsäkerhet.

    • Hur du kan förbättra arbetsmiljön och reducera sjukskrivningstalen
    • Forskning, standarder och evidens
    • Praktiska exempel och erfarenheter
    Greger Johansson, senior sales and relations manager, Sverige, Chromaviso
    Greger Johansson, senior sales and relations manager, Sverige, Chromaviso

    Greger har arbetat inom medicintekniska och byggnadstekniska hälsoföretag sedan 1996 och har bred erfarenhet kring design och uppförande av ergonomiska lösningar för personal inom operationsavdelningar

  • 14:10 – 14:45 - Produktpresentationer

  • 14:45 – 15:15 - Eftermiddagsfika och utställarmingel

  • 15:15 – 16:00 - Återbruk av operationsmoduler – lärdomar från Löwenströmska sjukhuset

    Löwenströmska sjukhuset har under sin renovering behov av extern vårdkapacitet, däribland operationssalar. För att tillfredsställa behoven på ett så hållbart sätt som möjligt valde man att flytta åtta operationsmoduler från Södersjukhuset och placera dem i anslutning till sjukhuset.

    Under detta pass delar Hans-Göran och Jörgen med sig av lärdomar från det genomförda återbruksprojektet på Löwenströmska sjukhuset. Du får ta del av projektet från planering till slutresultat och får med dig värdefulla erfarenheter till andra liknande projekt.

    • Utmaningen som låg till grund för projektet
    • Vikten av god planering i tidiga skeden
    • Anpassning av befintlig byggnad till modulerna
    • Mediaförsörjning och gränsdragning
    Hans-Göran Tranberg, projektledare projektområde sjukhus, Locum
    Hans-Göran Tranberg, projektledare projektområde sjukhus, Locum

    Hans-Göran har mångårig erfarenhet av projektledning inom fastighetsteknik. Han har varit med och drivit projektet på Löwenströmska sjukhuset från start hela vägen till hyresgästens inflyttning.

  • -

    Jörgen Stenqvist, säljchef, MedicSolution
    Jörgen Stenqvist, säljchef, MedicSolution

    Jörgen har mer än 10 års erfarenhet från över 40-talet sjukhusprojekt i bland annat Sverige och Norge, både från leverantörs- och entreprenörssidan. Idag arbetar han med fokus på frågor som beredskap, prefabricering, återbruk och förändring av sättet vi bygger sjukhus på.

  • 16:00 - Moderatorn sammanfattar dagen och konferensens första dag avslutas

  • 16:10 - Mingel och nätverkande

  • 17:00 - Välkommen att delta i en gemensam middag – bokas separat

    Under kvällens arrangerade middag får du chansen att träffa dina branschkollegor, nätverka och knyta nya kontakter under trevliga och avslappnade former.

    Trerättersmiddagen bokas separat till en kostnad på 750 kr exkl. moms (dryck ingår ej).

Onsdag 16 oktober 2024

  • 09:00 - Matts Ramstorp inleder konferensens andra dag

  • 09:10 – 10:10 - Hur befintlig avdelning kan anpassas för att möta framtidens behov

    På vilket sätt kan resurser användas annorlunda för att optimera effekten? Vilka arbetssätt eller rutiner går att anpassa i takt med förändrade behov? Hur integrerar vi hela verksamheten och processen vid behov av förändring?

    Under passet går Per igenom på vilket sätt en befintlig avdelning kan anpassas efter förändrade behov. Han lyfter diskussioner kring vad som kan göras med det vi har och på vilket sätt vi uppnår bäst resultat, både med patienterna och medarbetarna i fokus.

    • Vad kan vi göra med det vi har?
    • Planering som innefattar hela processen
    • Poliklinisering och konkurrens
    • Medarbetarnas krav på kompetens
    Per Brunkwall, anestesiolog
    Per Brunkwall, anestesiolog

    Per var tidigare överläkare på Lasarettet i Ystad och har lång erfarenhet från SUS där han har arbetat mycket med utbildningsansvar för yngre kollegor. Per är en uppskattad föreläsare som idag ägnar sig uteslutande åt utbildning och föredrag inom sjukvården.

  • 10:10 – 10:50 - Förmiddagskaffe och utställarmingel

  • 10:50 – 11:40 - Vad krävs för att skapa ett grönare sjukhus? – ta del av Danderyds sjukhus resa

    Hälso- och sjukvården står för 5% av CO2-utsläppen i Sverige och liknande länder. Vi har en stor utmaning att minska detta genom klokare val utan att minska på kvalitet. Genom att koncentrera sig på de tre engångsprodukter av plast inom vården som sammanlagt bidrar med 70% av volymen engångsplast på akutsjukhusen skulle vi kunna reducera utsläppen från dessa tre produkter med 70%.

    Under passet berättar Johanna om hur de arbetar med dessa tre utmaningar och hur hon steg för steg får med sig alla avdelningar på Danderyds sjukhus.

    • Re-place
    • Re-cycel
    • Re-duce
    Johanna Albert, överläkare, DEAA, docent, Danderyds sjukhus
    Johanna Albert, överläkare, DEAA, docent, Danderyds sjukhus

    Johanna är överläkare och docent i anestesi och intensivvård. Hon har tidigare varit chef för ST läkarna, chef för centraloperation och verksamhetschef för kirurg och urologkliniken på Danderyds sjukhus. Med detta har hon ett brett nätverk och ett stort förtroende bland många medarbetare vilket har gett möjlighet till att få med många i det pågående miljöarbetet.

  • 11:40 - 12:40 - Lunch och utställarmingel

  • 12:40 – 13:30 - Nya AS-blocket – ta del av erfarenheter från Skaraborgs sjukhus

    2023 färdigställdes det nya AS-blocket på Skaraborgs sjukhus i Skövde efter ca. 10 års arbete. De nya lokalerna byggda i 5 våningsplan innehåller en ny akutmottagning, ambulanshall, akutradiologi, intensivvård, operation, postop och sterilteknisk enhet.

    Under passet delar Jeanette och Helene med sig av sin resa genom projektering, partnering, sparbeting, förändringar i ritningar, behov av snabb inflyttning och annat som hände under resans gång gällande delarna anestesi-operation, intensivvård, postop och sterilteknisk enhet.

    • Hur håller man budget i ett miljard-projekt?
    • Hur snabbt kan man flytta kritiska verksamheter med patienter med akuta behov på ett säkert sätt?
    • Vilka förändringar som krävdes under projektets gång

     

    Jeanette Brauer, huvudprojektledare, Skaraborgs sjukhus
    Jeanette Brauer, huvudprojektledare, Skaraborgs sjukhus

    Jeanette har många års erfarenhet av projektledning inom sjukhusförvaltning och har tidigare drivit flera byggprojekt. Har varit med under hela byggprojekttiden, från förstudie till inflyttad verksamhet.

  • -

    Helene Sackari, produktionsledare AnOpIVA, Skaraborgs sjukhus
    Helene Sackari, produktionsledare AnOpIVA, Skaraborgs sjukhus

    Helene har varit ansvarig för den övergripande flyttplaneringen. Hon har lång erfarenhet inom operationsområdet, har varit chef och ledare på flera nivåer och är nu inriktad på effektiva flöden och logistik.

  • 13:30 – 14:00 - Eftermiddagskaffe och utställarmingel

  • 14:00 – 15:00 - Forskning och utvecklingsarbete för effektiv ventilation i operationsrum

    Med ökade krav på hygien, arbetsmiljö och hållbarhet skall sjukvården sänka sin energiförbrukning och välja energieffektiva lösningar. Detta gör utmaningen för ventilationssystemen att leverera mot hygienkraven mer krävande. Med utgångspunkt i forskningsresultat genererade under pandemin har WHO reviderat sin syn på luftburen smitta och trots vetenskaplig debatt tyder allt på att ultraren luft minskar infektionsrisken vid invasiva ingrepp.

    Under det här passet delar Sasan, Nan, Sture och Peter och med sig av det allmänna kunskapsläget och forskning där de med hjälp av CFD (Computational fluid Dynamics) simuleringar kunnat visa hur ventilationssystemen har utvecklats i en riktning som möter krav på både energieffektivitet och hygien.

    • Aktuell forskning och forskningsresultat
    • Så går det till med CFD simuleringar
    • Hur möter vi framtidens krav på effektivitet och hygien?
    Sasan Sadrizadeh, PhD, Professor, KTH
    Sasan Sadrizadeh, PhD, Professor, KTH

    Sasan arbetar som forskare och lärare och har en bakgrund i Computational Fluid Dynamics (CFD), aerosolteknologi, inomhusluftkvalitet (IAQ), energi och infektionskontrollteknik.

  • -

    Nan Hu, PhD student, KTH
    Nan Hu, PhD student, KTH

    Nan är doktorand och arbetar med forskning om operationsrumsventilation med hjälp av numeriska simuleringar.

  • -

    Sture Holmberg, PhD, professor, KTH
    Sture Holmberg, PhD, professor, KTH

    Sture är forskare och expert inom CFD-simuleringar, inomhusluftkvalitet och hälsa.

  • -

    Peter Höjerback, VD, Avidicare
    Peter Höjerback, VD, Avidicare

    Peter arbetar tillsammans med Sasan, Nan och Sture med fokus på infektionsförebyggande forskning.

  • 15:00 - Moderator Matts Ramstorp summerar och avslutar konferensen

Boka

Plats: 7A Odenplan, Odengatan 65, i Stockholm.

Framtidens operationsavdelning

2 dagar

fr. 7 680 kr

exkl. moms

  • 15-16 okt 2024

    Stockholm

    Platser kvar

Boka tidigt för bästa pris!

Till och med 16 augusti 7680 kr 
Till och med 13 september 8380 kr
Från och med 14 september 9380 kr

Pris för konferenspaket (lunch och fika) på 900 kr tillkommer. Samtliga priser är exkl. moms.

Separat bokningsbar middag dag 1 på konferensen: Pris: 750 kr exkl. moms (dryck ingår ej).
Du bokar middagen samtidigt som du bokar din konferensplats.

Sagt om konferensen

Mycket intressant att få ta del av senaste rönen, samt höra erfarenheter från ny- och ombyggnationer.

Bra bredd på talarna och besökarna. Goda möjligheter att knyta kontakter.

Forskning, verksamhetsberättelser och även produktinformation blandades på ett bra sätt.

Bra upplägg och välbehövt med konferenser som riktar sig helt mot operation.

Intervjuer med tidigare års talare: 

Intervju med Anders Sjölin och Pia Berglund om projektet NSM – Nya sjukhusområdet i Malmö. Ta del av intervjun här >>

Matts Ramstorp som modererat konferensen under många år berättar mer om hur den moderna tekniken påverkar hygienen. Läs intervjun med Matts >>

Sandra Nilsson, administrativ chef och verksamhetsutvecklare vid AnOpIVA, Akademiska sjukhuset delar med sig av sina erfarenheter. Läs intervju med Sandra här >>