Forum för medicinska sekreterare
Vi ses igen 16-17 april 2024!
Välkommen till en konferens särskilt ägnad till dig som är medicinsk sekreterare!
Om konferensen
Forum för medicinska sekreterare är den årliga konferensen för dig som arbetar som administratör och medicinsk sekreterare inom sjukvården. Under två dagar tar vi upp och diskuterar en rad olika ämnen för att du ska hålla dig uppdaterad inom det senaste. Du får bland annat ta del av föreläsningar kring skrivregler, taligenkänning, juridik och diagnosklassifikation. Vi tar även upp läkarens perspektiv och framtidsutsikter för rollen som medicinsk sekreterare. Du väljer själv om du medverkar på plats eller på distans.
Missa inte årets forum för dig som medicinsk sekreterare – vi ses den 16-17 april.
Varmt välkommen!
Senaste konferensen fick 4,49 av 5 i helhetsbetyg!
Du som deltagare på konferensen får 15% rabatt på ordinarie dagspris på Hotel Birger Jarl, ange koden "SIFU" vid bokning.
Läs intervjuer med talare från konferensen!
Tina Silkhages tankar kring diagnoskodning: "Det finns många som 'tycker' olika saker, men det betyder inte att det ska vara så." Till intervjun >>
Anki de Morais – en av våra mycket uppskattade kursledare – deltar även som talare på konferensen på temat självledarskap. Ta del av hennes tankar kring ämnet här >>
Ur programmet
- Laglig dokumentation och sekretess
- Diagnosklassifikation
- Taligenkänning
- Läkarens perspektiv
Målgrupp
Alla medicinska sekreterare – både du som är ny i yrket och du som har längre erfarenhet. Exempelvis medicinsk sekreterare, vårdadministratör, läkarsekreterare, hälsoadministratör, vård- och hälsoadministratör, medicinsk vårdadministratör
Program
-
- Effektiva arbetssätt med hjälp av digitala verktyg och AI
Kraven på flöden och kvalitet ökar och för att bemöta behovet utvecklas effektivare arbetssätt och metoder, däribland genom digitala verktyg. Under detta pass går Susanne igenom hur du kan nyttja bland annat taligenkänning och AI för goda resultat.
- Vad kan digitalisering hjälpa oss med?
- Taligenkänning - nyttor, effekter och patientsäkerhet
- Arbetssätt för goda effekter både hos patienter och vårdpersonal
- Vad är nästa steg och hur ser vi på utvecklingen?
Susanne Fronda, verksamhetsutvecklare digitalisering/projektledare, Region Västmanland
Susanne har arbetat med digitalisering och projektledning sedan 1996. Hon drivs av att arbeta med förbättring inom vården och då hon arbetat både på IT-sidan och verksamhetshetssidan så fungerar hon oftast som en brygga där emellan. Innan Susanne började arbeta med digitalisering och projektledning arbetade hon som läkarsekreterare.
-
- Lättläst patientinformation genom klarspråk på rätt nivå
Alla patienter har rätt att läsa sina journaler framgår av patientdatalagen. Men förstår de verkligen vad vi skriver? Och hur tolkar de informationen? Under den här föreläsningen går Maria igenom vad som kan vara svårt för patienterna att tolka, hur du kan skriva klarspråk och tips på hur du uppnår lättläst patientinformation.
- Lässvårigheter och dess bakomliggande orsaker
- Vad räknas som svårt?
- Marias 10 bästa klarspråkstips
Maria Sundin, språkkonsult, Textfixarna
Maria brinner för klarspråk – ett begripligt myndighetsspråk. Hon har många års erfarenhet av att göra texter effektiva och lättlästa, och håller föreläsningar och språkgranskar texter på en rad vårdmyndigheter. I sina föreläsningar om lättläst patientinformation vill hon inspirera medicinska sekreterare och administratörer att skriva enkelt och begripligt.
-
- Visions arbete för medicinsk sekreterare som skyddad titel
Visions förbundsmöte fastställde 2022 att ett arbete för skyddad titel för medicinska sekreterare ska vara en prioriterad fråga. De har därefter arbetat i tätt samarbete med yrkesrepresentanter för ett nationellt påverkansarbete gentemot beslutsfattare med fokus på att informera om och inventera medicinska sekreterares arbetsmiljö och behov av en skyddad yrkestitel.
Under passet delar Mariela med sig av en lägesuppdatering kring arbetet med en skyddad titel, kartläggningen av arbetsmiljön och planerna framöver.
- Varför en skyddad yrkestitel?
- Hur ser arbetsmiljön för medicinska sekreterare ut?
- Vad vi vill göra framåt – visioner och mål
Mariela Ferré Hofman, ledamot förbundsstyrelsen, Vision
-
- Juridik att ha koll på som medicinsk sekreterare
Juridiken med dess olika utmaningar och gråzoner kan vara en stor utmaning för många medicinska sekreterare. Var går gränsen mellan vad som behöver vara med och inte i en journal? Hur tar du ställning i olika fall? och vilka är de vanligaste fallgroparna? Under detta pass går Andrea igenom det du behöver veta kring juridiken för patientjournaler och du får även möjlighet att ställa dina egna specifika frågor.
- Vilka uppgifter ska en journal innehålla?
- Vem är ansvarig för journaluppgifternas korrekthet?
- När har den medicinska sekreteraren rätt att gå in i en journal?
- Sekretess och tystnadsplikt – vad gäller i olika fall?
- Vilka förändringar behöver jag ha koll på i regelverket?
Andrea Hemming, jurist, Institutet för Medicinsk Rätt
Andrea Hemming är jurist med specialisering på medicinsk rätt, dataskydd och AI. Hon har bred erfarenhet av att stötta vårdgivare och personal inom hälso- och sjukvården med juridiken. Andrea håller kontinuerligt kurser för vården, och är en väl anlitad föreläsare.
-
- Workshop: Hur du agerar lagligt i praktiken som medicinsk sekreterare
Under workshopen vidareutvecklar vi det tidigare föreläsningspasset och ger dig en mer fördjupande kunskap kring regelverket. Under eftermiddagen lägger vi fokus på vardagliga utmaningar, både vanligt förekommande och lite mer ovanliga. Vi utgår från typexempel som berör allt ifrån sekretess och ansvar till säker kommunikation, AI och laglig dokumentation. Du får tips och praktiska verktyg för att utveckla och stärka din roll som medicinsk sekreterare med målet att du ska kunna tillämpa dina nya kunskaper i din verksamhet. När du lämnar har du fått en guide med frågor och svar som kan hjälpa dig i arbetet framåt.
- Får en vårdnadshavare spärra sitt barns journal?
- I vilka fall måste vi lämna ut information om polisen begär det?
- Kan en patients samtycke till att ni skickar e-post göra det lagligt?
- Vilka förändringar får jag göra vid renskrivning av diktat och vilket ansvar har jag vid fel?
- En patient spelar in vårdsamtal utan att fråga om lov, vad kan vi göra?
- Kan ett barn lista sig eller krävs vårdnadshavarnas samtycke?
Har du frågor utifrån verksamheten du arbetar på?
Skicka gärna in dina egna frågeställningar så integreras de i workshopen.
Frågorna skickas till lovina.lovqvist@sifu.se senast 2 april.Workshopen leds av Andrea Hemming, jurist, Institutet för Medicinsk Rätt
Andrea Hemming är jurist med specialisering på medicinsk rätt, dataskydd och AI. Hon har bred erfarenhet av att stötta vårdgivare och personal inom hälso- och sjukvården med juridiken. Andrea håller kontinuerligt kurser för vården, och är en väl anlitad föreläsare.
Citat från tidigare deltagare
Alla föreläsare var bra och det var en fröjd att lyssna på alla. Mycket givande dagar och jag kände att jag kunde koncentrera mig och följa med varenda sekund. Ingenting var tråkigt.
Det överträffade mina förväntningar och jag tycker det var otroligt intressant. Alla delar.
Absolut! Mycket bra dagar. Kändes välplanerat. Intressanta föreläsare (där är det så klart intresse som styr vad man gillar). Finns absolut inget att anmärka på, så heja er!!
Mycket bra ordnat. Väldigt intressanta och lärorika föreläsningar. Vi kommer väldigt gärna tillbaka nästa år.
Bra att kursen tagit upp aktuella ämnen som "klarspråk i vårdtexter", laglig dokumentation och diagnosklassifikation. Samt roligt med en mötesplats för vår yrkesgrupp. Under åren inte funnits många bra utbildningar för medicinska sekreterare.
Boka
Forum för medicinska sekreterare
fr. 6 780 kr
exkl. moms
-
16-17 apr 2024
Stockholm alt. distans
Platser kvar
Boka tidigt för bästa pris!
Konferens | Separat bokningsbar workshop | |
Till och med 16 februari
|
6780 kr | 2980 kr |
Till och med 22 mars | 7480 kr | 3380 kr |
Från och med 23 mars | 8480 kr | 3980 kr |
Konferenspaket tillkommer för deltagare på plats
Endast konferens: 580 kr (lunch dag 2 ingår inte)
Konferens och workshop: 900 kr
På plats eller på distans
Vad du än väljer kan du vara med och diskutera, ställa frågor och nätverka!
Vill du vara med på plats?
Konferensen hålls i Stockholm.
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >>
Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator! Du får en länk till konferensen och instruktioner ca en vecka innan start.