Praktisk elteknik, schemaläsning och felsökning
Lär dig att läsa och tolka elscheman och genomföra metodisk felsökning
Om kursen
Denna kurs är utformad för att ge dig en omfattande grund inom elteknik och ellära, samtidigt som den ger dig värdefulla kunskaper i att läsa och tolka olika typer av Elscheman. Under kursen lär du dig att förstå och använda grundläggande begrepp som ström, spänning och resistans, samt deras tillämpningar i praktiken. Genom teoretiska genomgångar och praktiska övningar får du färdigheter i att mäta och beräkna elektriska storheter med hjälp av moderna mätinstrument.
Ett centralt inslag i kursen är att lära sig att läsa och tolka Elscheman, från grundläggande kretsscheman till mer komplexa industriella Elscheman. Du får kunskaper om hur olika komponenter och kopplingar fungerar och hur dessa kan analyseras för att göra felsökning snabbare och mer effektiv.
Felsökning är en viktig del av utbildningen, där du får möjlighet att arbeta med kontaktorkretsar av olika slag både i teori och praktik. Vi går igenom olika typer av scheman, såsom kopplingsscheman, installationsscheman och blockscheman, och visar hur dessa kan användas för att diagnostisera och lösa problem i elektriska system.
Du lär dig
- Läsning av elscheman
- Metodisk felsökning
- Olika typer av kretsscheman
Passar dig som är
- Drifttekniker
- Service- och underhållstekniker
- Operatör
- Serviceingenjör
- Driftchef
Innehåll
Kretsscheman
Kretsschemats ändamål och uppbyggnad enligt gällande regler för kretsscheman och el-dokument.
Symboler
Gällande standard för grafiska el symboler.
Vanligt förekommande symboler för kretsscheman.
Genomgång av vår symbolsamling.
Referensbeteckningar
System för märkning och identifiering av komponenter och delsystem i kretsscheman. Genomgång av gällande standard.
Felsökningsmetodik
Anvisningar och tips för tillvägagångssätt vid felsökning med hjälp av kretsschema och mätinstrument.
Praktisk elektrisk mätteknik för felsökningsändamål.
Schemaexempel
Y/D-startare, lastbrygga, larmgrupp och pumpstation.
Gemensam genomgång och därefter arbetsuppgifter i mindre grupper.
Dokumentation
El-dokumentation som: kretsschema, översiktsschema, blockschema, logikschema, apparatlista, monteringsritning och förbindningsdokument.
Praktisk felsökning
Felsökning i industriella elutrustningar.
Målgrupp
För dig som har ett service- eller underhållsinriktat arbete inom eller utom industrin, exempelvis drifttekniker, operatör/förebyggande underhåll, underhållselektriker, serviceingenjör, driftchef eller liknande.
Förkunskaper
Teoretiska kunskaper motsvarande SIFUs kursplaner för kurserna Grundläggande Elteknik, och en av kurserna Praktisk elteknik, industri eller Praktisk elteknik, fastighet
Kursledare
Lars-Erik Larsson
Lars-Erik har gedigen erfarenhet och kunskap inom elområdet och funnits med som en uppskattad föreläsare på SIFU i många år. Han har arbetat som elektriker, serviceman av VVS-anläggningar och nu på senare år arbetar han med elinstallationer av solcellsanläggningar.
Lars-Erik är kursledare på våra kurser i Göteborg.
Lars-Inge Bengtsson
Lars-Inge har en mångsidig bakgrund som elektriker och har arbetat både som anställd och som företagare. Har erfarenhet inom olika områden, inklusive nybyggnation och ROT-arbeten. Utöver arbetet som elektriker är han gymnasielärare och har under de senaste 20 åren haft förmånen att undervisa vuxna.
Lars-Inge är kursledare på våra kurser i Stockholm.
Kurstillfällen
Praktisk elteknik, schemaläsning och felsökning
fr. 16 800 kr
exkl. moms
-
14-16 maj 2025
Stockholm
Platser kvar
-
8-10 dec 2025
Göteborg
Platser kvar