Möt Lars-Inge Bengtsson - ny kursledare inom elteknik!
03 oktober 2024
Vi har en ny kursledare inom elteknik, Lars-Inge Bengtsson. Vi passade på att ställa några frågor till honom om bland annat vanliga problem bland företag, vad som är viktigt att tänka på som deltagare på en kurs och hur mycket man får jobba med el utan behörighet. Läs hela intervjun med honom här.
Hej Lars-Inge,
Vill du berätta lite om dig själv och ditt arbete?
Jag har en mångsidig bakgrund som elektriker, där jag har arbetat både som anställd och som företagare. Min erfarenhet spänner över olika områden, inklusive nybyggnation och ROT-arbeten, vilket har gett mig en bred och djup förståelse för elinstallationer och system. Att se en byggnad växa fram från grunden, med alla dess elektriska komponenter på plats, ger mig en stor känsla av tillfredsställelse.
Utöver mitt arbete som elektriker är jag utbildad gymnasielärare och har under de senaste 20 åren haft förmånen att undervisa vuxna. Denna roll har varit oerhört givande, där jag har kunnat dela med mig av min kunskap och erfarenhet, och samtidigt bidra till andras utveckling. Att se mina elever eller deltagare växa och lyckas inom sitt eget yrkesliv har alltid varit en stor motivationsfaktor för mig.
Tiden med familj och vänner uppskattar jag väldigt mycket. När jag kan, kör jag motorcykel och njuter av naturen.
Vilka är de mest vanliga problemen som företag stöter på när det kommer till el?
Beroende på arbetsområdena är det allt från grundläggande kunskaper och säkerhetsrisker till regelverk såsom standarder till föreskrifter.
Vad är nyckeln för att få ut så mycket som möjligt på en kurs som deltagare?
Att delta aktivt i diskussioner, ställ frågor och dela med dig av dina egna erfarenheter. Ju mer du engagerar dig, desto mer lär du dig.
Hur mycket får man jobba med el utan behörighet?
- Egen anläggning: Som privatperson får du göra enklare arbeten i din egen bostad, såsom att byta ut eller installera vanliga apparater (t.ex. lampor och vägguttag), förutsatt att du följer gällande säkerhetsregler.
- Enkla installationer: Du får göra mindre installationer, som att byta strömbrytare eller installera belysning, om du har grundläggande kunskaper om elsäkerhet.
- Komplexa installationer: För komplexa installationer och arbeten på fasta installationer, krävs behörighet. Det handlar om arbete som kan påverka elsäkerheten, som installation av elcentraler eller dragning av kablar.
- Fackmannamässig utförande: För att garantera säkerhet och följa lagar och regler, bör alla större elarbeten utföras av en behörig elektriker.
Är du osäker på vad som gäller, är det bästa sättet är att gå in på Elsäkerhetsverkets hemsida.
Kan du beskriva vad utbildning betyder för dig med tre ord?
Trygghet, glädje och roligt.
Tack, vi ser fram emot att ses när du håller kurs inom elteknik framöver!
Lars-Inge Bengtsson, kursledare.
Han har en mångsidig bakgrund som elektriker och har arbetat både som anställd och som företagare. Har erfarenhet inom olika områden, inklusive nybyggnation och ROT-arbeten. Utöver arbetet som elektriker är han gymnasielärare och har under de senaste 20 åren haft förmånen att undervisa vuxna.