Hur blir man tryggare i bedömning vid akuta ögontillstånd?
02 maj 2023
Hej Sophie,
Vi hälsar dig välkommen som föreläsare på konferensen Ögonsjukvård där du kommer att föreläsa om akuta ögonsjukdomar och hur man ska prioritera i olika lägen.
• Du beskriver att du brinner för att arbeta med det sjuka ögat – vilka är dina hjärtefrågor just nu?
Jag tycker att bakre delen av ögat är lite mer spännande än främre delen, så alla tillstånd där vi kan fotografera näthinnan och se olika sjukliga förändringar är intressant.
• Vad skiljer en akut ögonsjukdom från en icke-akut sådan gällande vårdförloppet både under och efter behandling?
Har du ett akut tillstånd så prioriteras du först och får hjälp snabbare. Det är inte ovanligt att du får träffa flera olika specialister som alla arbetar med olika delar av ögat. Behövs det en operation så sätts den bollen i rullning ganska snart och du får även täta kontroller efter operationen så att man kan se att läkningen går åt rätt håll.
Har du ett icke-akut tillstånd kan du få vänta längre eftersom de akuta tillstånden måste gå före, alternativt att du får söka dig till en vårdvalsklinik för en bokad tid hos ögonspecialist. När det blir din tur kanske du inte behöver träffa en läkare, det kanske räcker att du får träffa en optiker på vår optikermottagning och därefter behövs det sällan någon uppföljning. Du får själv söka igen om det skulle bli någon försämring eller utebliven förbättring.
• Kan du ge några konkreta tips på hur man blir tryggare i bedömningen av patientens symptom, som du själv brukar tillämpa?
Var nyfiken och påläst om de akuta tillstånden och uteslut dessa redan vid anamnestagningen. Ju mer du övar, desto mer lär du dig att ställa rätt frågor för att få fram det du vill veta. Ser jag något jag inte förstår, eller om läkaren skriver någon diagnos jag inte känner igen, så går jag alltid till läkaren i efterhand och ställer frågor så att jag ska förstå mer kring diagnosen.
• Det är många intressanta talarpass med i årets program. Vilket pass ser du själv mest fram emot att lyssna till på årets konferens?
Det är ju alltid roligt att se OCT-bilder, så den föreläsningen skulle jag vilja se, men samtidigt så skulle jag behöva damma av mina kunskaper om synfält och glaukom, så dessa föreläsningar skulle också vara roliga att delta på.
Tack Sophie för att vi fick möjligheten att intervjua dig inför konferensen!
Sophie Rousku, leg. optiker med MSc i Klinisk Optometri., Ögonakuten S:t Eriks Ögonsjukhus
Sophie brinner för att arbeta med det sjuka ögat där hon får möjlighet att träffa patienter med alla möjliga tillstånd, både akuta och icke-akuta. Hon arbetar sedan 2020 som klinisk handledare på KUM - klinisk utbildningsmottagning, som är ett samarbete mellan St Eriks Ögonsjukhus och Karolinska institutet.
Läs mer om och anmäl dig till konferensen Ögonsjukvård >>
Fler nyheter från SIFU: