"Läsningen är nyckeln till allt"

"Läsningen är nyckeln till allt"

Inför konferensen Skolbibliotek 2023 fick vi chansen att ställa några frågor till en av talarna, Jonna Bruce som ska föreläsa om "Att arbeta läsfrämjande med digitala verktyg som en del av undervisningen". Jonna har en bakgrund inom marknadsföring och rekrytering och skolade om sig till skolbibliotekarie. I intervjun nedan kan du läsa om vad hon tycker är det bästa med att vara skolbibliotekarie, Natur & Kulturs satsning och om varför det är viktigt att arbeta läsfrämjande i undervisningen. 

Hej Jonna, 

Vad var det som fick dig att skola om dig till skolbibliotekarie?

Jag hade kommit till en punkt i livet då jag ville ägna mig åt något som var viktigt på riktigt. Det kändes fel att arbeta med att springa kapitalismens ärenden så jag började med att läsa till en kandidatexamen i litteraturvetenskap. Där återupptäckte jag mitt intresse för barn- och ungdomslitteratur och sen tog jag en master i biblioteks- och informationsvetenskap med siktet inställt på skolbibliotekarieyrket.

Vill du berätta lite mer om satsningen från Natur & Kultur, vad innebär det för er? 

För oss innebär det, förutom utökade resurser, en möjlighet att verkligen utvärdera vad en utbildad bibliotekarie kan bidra till på en skola, kanske särskilt i ett så kallat utsatt område. Det ger oss också möjlighet att se vad vi kan göra ännu bättre gällande det läsfrämjande arbetet på skolan.

Varför är det viktigt att arbeta läsfrämjande i undervisningen? 

Läsningen är nyckeln till allt, det tror jag de flesta är medvetna om och håller med om men det är så viktigt att vi visar eleverna att läsning prioriteras, inte bara att vi ”tjatar” om att det är viktigt.

Vad är det bästa med att arbeta som skolbibliotekarie? 

Oj, det finns så mycket att det är svårt att bara välja en sak men jag vill verkligen lyfta den sociala aspekten. Att få vara en förtroendeingivande vuxen för barn som de kan vända sig till gällande precis vad som helst!

Har du något bra boktips du vill dela med dig av?

”Hitta hem” av Melinda Jacobs och Marie Oskarsson. I området jag jobbar är förtroendet för socialtjänsten och andra auktoriteter inte särskilt hög. Denna bok skildrar ett barns perspektiv av att vara familjehemsplacerad på ett väldigt respektfullt och fint sätt. Berättelsen leder till en massa bra diskussioner tillsammans med eleverna. Till boken finns också en gedigen lärarhandledning.

Stort tack Jonna för att du ställde upp i intervjun, vi ser fram emot din föreläsning på konferensen Skolbibliotek den 14-15 november i Stockholm!


Jonna Bruce, skolbibliotekarie, Hammarkullsskolan
Jonna är utbildad litteraturvetare och bibliotekarie med digital inriktning. Hon har bakgrund inom marknadsföring och rekrytering men valde att skola om sig till bibliotekarie och påbörjar nu sitt tredje år som skolbibliotekarie på Hammarkullsskolan i Göteborg. Jonna har vunnit utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass” samt Svenska Akademiens skolbibliotekariepris 2023.

 

Läs mer om konferensen Skolbibliotek här!