Optimerad operationsplanering
Mötesplatsen för dig inom operation – med fokus på effektiva arbetssätt och metoder för en framgångsrik planering
Välkommen på konferens den 13-14 maj 2025 i Stockholm eller på distans!
Om konferensen
Är du en av de som brottas med personalbrist, scheman som kör ihop sig och en växande väntelista? Du är tyvärr inte ensam! Snabba och förändrade förutsättningar hör till vardagen för dig som arbetar med operationsplanering samtidigt som det finns en ökad förväntan på personcentrerad vård, hög kvalitet och patientnöjdhet.
Den uppskattade konferensen Optimerad operationsplanering är tillbaka med ett nytt och aktuellt program. Under dagarna får du bland annat ta del av praktikfall som lyfter frågeställningar och lösningar för hur du kan lyckas med att optimera din operationsplanering. Du får även möjlighet att diskutera dina utmaningar med kollegor från andra sjukhus/kliniker.
Du väljer själv om du vill medverka på plats i Stockholm eller på distans.
Varmt välkommen!
Konferensen fick 4 av 5 i helhetsbetyg förra året!
Ur programmet
- På väg mot effektivare operationsplanering genom samverkan och strategi
- Produktionsplanering och kvalitetssäkring i verksamheten
- Ökad tillgänglighet till operation genom 1177
- Från missförstånd till samarbete – utveckla gruppens dynamik
Intervju med talare på konferens:
Ta del av intervjun med Henrik Andersson och Jenny Lund-Hansen Kjellstrand från Mölndals sjukhus. Kortare arbetsdag – en av pusselbitarna för att lyckas bra med operationsplaneringen? Läs mer här >>
Malin Wiger, doktor i logistik och biträdande universitetslektor, Linköpings universitet. Om hur ett logistiktänk kan förbättra vårdflödet. Läs intervjun här >>
Målgrupp
Konferensen passar bland annat dig som är operationsplanerare, operationskoordinator, operationssjuksköterska, sjuksköterska, vårdenhetschef och verksamhetsutvecklare inom området.
Program
Tisdag 13 maj 2025
-
09:00 - Registrering med kaffe och smörgås. Inloggning till konferensen för deltagare på distans.
-
09:30 – 09:40 - Moderator Per Brunkwall inleder konferensen
Per Brunkwall, överläkare anestesikliniken, Lasarettet i Ystad
Per är en mycket uppskattad talare och moderator som både inspirerar, ger konkreta tips och verktyg samt ställer nödvändiga frågor.
-
09:40 – 10:40 - Laget före jaget – för en mer harmonisk och produktiv arbetsmiljö
Förbättringsarbetet på Universitetssjukhuset i Linköping utgick bland annat från en analys av förberedelsetidens aktiviteter och ledtider samt en observationsstudie av personalens arbetssätt. Under förbättringsarbete användes förutbestämda mått, med syfte att undersöka om förändringen ledde till en förbättring. Måtten togs fram för att mäta om arbetet skapade värde för patient och medarbetare i teamet.
- Genom att följa patient och personalprocessen så optimeras operationsplanering och arbetsmiljön för medarbetarna
- Fatta beslut och följa upp utifrån datadriven analys
- Lean och värdeskapande vs. icke värdeskapande tid
- Engagerat ledarskap
Sara Gregeborg, anestesisjuksköterska, Universitetssjukhuset Linköping
Sara är anestesisjuksköterska med drygt 20 års erfarenhet. Hon har huvudsakligen arbetat inom övre abdominell kirurgi. Det har skett stor utveckling inom området under åren. Eftersom Sara drivs av utmaningar, ser detaljer och önskar att vi i vården ser hela patientens väg genom vårdkedjan, så läste hon en master i kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd vid Jönköpings universitet och tog examen juni 2022.
-
10:50 – 12:20 - Ökad tillgänglighet till operation genom 1177
Ständigt växande köer till operation bidrog till att verksamheten behövde ändra sitt arbetssätt. Fokuset flyttades från långsam posthantering och långa telefonsamtal till ett snabbare sätt att kommunicera digitalt via 1177.
- Digitalisering
- Kvalitetssäkring
- Operationsplanering
- Samordning
Susanne Sandberg, medicinsk sekreterare, kvalitetssäkrare, samordnare, HKP 1177, Lasarettet Trelleborg
Susanne är medicinsk sekreterare med gedigen erfarenhet av kvalitetssäkring av väntelistor. Har ett stort intresse av förbättringsarbete och har gått från att vara den största tvivlaren på 1177 till att vara den största entusiasten och utvecklar nu 1177 för hela Lasarettet Trelleborg.
-
-
Rose-Marie Svärd, operationsplanerare, Lasarettet Trelleborg
Rose-Marie, sjuksköterska med trettio års erfarenhet, som de senaste åren har sadlat om till operationsplanerare. Med kunskap kring det postoperativa skapar hon nu en trygg patient preoperativt.
-
-
Mette Finnfors, enhetschef operation, Lasarettet Trelleborg
Mette är operationssjuksköterska och har de senaste fyra åren arbetat som enhetschef inom operation. Arbetet präglas av att ge högkvalitativ vård och en ökad tillgänglighet till operation för patienterna. Målet är att ge rätt vård i rätt tid.
-
12:20 – 13:20 - Lunch
-
13:20 – 14:20 - Utveckling av effektiv produktions- och kapacitetsstyrning i svenska hälso- och sjukvårdssystem
Socialstyrelsen arbetar mot målet att bidra till balans mellan patientens vårdbehov och vårdens kapacitet. Inom ramen för uppdraget har myndigheten tagit fram ett antal stöd till hälso- och sjukvården för hur effektiv produktions- och kapacitetsstyrning kan utvecklas. I föredraget berättar företrädare för Socialstyrelsen om stöden och hur utveckling till mot en effektiv produktions- och kapacitetsstyrning kan se ut.
- Ett övergripande ramverk för effektiv produktions- och kapacitetsstyrning, iterativt arbete på flera nivåer
- Socialstyrelsens utvecklingstrappa, steg för att nå effektiv produktions- och kapacitetsstyrning genom systematik och datatillämpning
- Metoder för prognostisering, balansering och planering
Sofia Norberg, projektledare, Socialstyrelsen
Sofia är projektledare inom hälso- och sjukvårdens utvecklings- och innovationsfrågor, med fokus på områden som rör styrning och ledning.
-
-
Therese Sjöberg, specialistsjuksköterska, MBA och utredare, Socialstyrelsen
Therese är specialistsjuksköterska, MBA och utredare inom hälso- och sjukvårdens utvecklings- och innovationsfrågor, med fokus på produktions- och kapacitetsstyrning.
-
-
Viktor Holmgren, civilingenjör, Socialstyrelsen
Viktor är civilingenjör och doktorand inom mätning och styrning samt utredare inom produktions- och kapacitetsstyrning med fokus på implementering och processutveckling.
-
14:30 – 15:00 - Eftermiddagskaffe
-
15:00 – 16:00 - Produktionsplanering och kvalitetssäkring i verksamheten
Under detta pass delar vi erfarenheter från många års arbete med produktionsplanering och kvalitetssäkring inom olika verksamhetsområden på Akademiska sjukhuset. Vi kommer att belysa hur vi, tillsammans med verksamheterna, hanterar utmaningar som följer av en ökande patientmängd och samtidigt uppfyller vårdens riktlinjer. Detta inkluderar arbete med väntelistor för utbildningar och hur vi kan förbättra effektivitet och tillgänglighet i vården inom Region Uppsala.
- Arbete med produktionsplanering inom flera verksamhetsområden.
- Stöd för kvalitetssäkring av väntelistor, rutiner och klinikoptimering.
- Utveckling av funktionsbeskrivningar och utbildningar för operationskoordinatorer.
- Projektbaserad verksamhet med tillgänglighetssamordnare på Akademiska sjukhuset.
Elin Kallin, biträdande avdelningschef på plastikkirurgmottagningen, Akademiska sjukhuset
Elin arbetar även som kontaktsjuksköterska för allmänplastikkirurgi. Med lång erfarenhet inom plastikkirurgi och ett starkt engagemang för patientvård har Elin en central roll i att säkerställa en effektiv och kvalitativ vårdprocess. Hon arbetar nära både patienter och personal för att optimera arbetsflöden och tillgodose individuella behov, vilket gör att hon är en nyckelperson i verksamhetens framgång.
-
-
Erika Lindström Asp, tillgänglighetssamordnare inom somatiken vid Akademiska sjukhuset
Med sin expertis och noggrannhet har Erika ett stort ansvar för att säkerställa en effektiv tillgång till vårdresurser och smidiga flöden inom sjukhusets somatiska verksamheter. Hon arbetar proaktivt med att förbättra vårdens tillgänglighet och samordnar olika processer för att möta de växande behoven inom sjukvården.
-
-
Carin Backéus, tillgänglighetssamordnare för operation samt produktionsansvarig för VO plastik- och käkkirurgi, Akademiska sjukhuset
Hon är också samordnande operationskoordinator på Plastikkirurgmottagningen. I sin roll kvalitetssäkrar hon väntelistor till operation sjukhusövergripande, vilket stärker patientsäkerheten och arbetsflödet. Genom sin organisatoriska förmåga och samarbete med kliniska och administrativa team effektiviseras väntelistorna.
-
16:00 - Konferensens första dag avslutas
Onsdag 14 maj 2025
-
08:30 - Moderatorn inleder konferensens andra dag
-
08:35 – 09:35 - På väg mot effektivare operationsplanering genom samverkan och strategi
I en komplex operationsverksamhet är effektiva arbetssätt och samverkan avgörande. Genom att använda gemensamma riktlinjer och strategisk planering kan vi fördela resurser bättre och skapa förutsättningar för bra arbetsflöden. Under detta pass utforskar vi hur ett enhetligt arbetssätt stärker både kvalitet och samarbete inom operationsverksamheten.
- Strategiskt: Hur du skapar förutsättningar för att arbeta med bättre flöden och resultat genom att ta initiativ, registrera data rätt och samarbeta i engagerande möten som kan göra skillnad på en övergripande nivå.
- Taktiskt: Driva samverkan framåt genom att fokusera på vad du kan göra för att få bättre flöden, registrera data korrekt och leda möten som engagerar intressenter och programansvariga.
- Operativt: Genom möten, testa nya idéer och fatta beslut om arbetsmetoder säkerställer du att rätt åtgärder vidtas i rätt ordning för att driva arbetet framåt.
Eva ”EvaJo” Jovanovic, kliniksamordnare för operationsprocessen, Region Västmanland
Arbetet innebär att skapa kontroll på de processer som ingår i operationsflödet och optimera desamma. EvaJo delar med sig av verktyg och arbetssätt för att väva samman struktur och kultur i strategisk, taktisk och operativ flödesoptimering. "Genom intensivt arbete att utföra rätt aktiviteter på rätt sätt och i rätt ordning har vi kommit en bit på väg".
-
09:35 – 09:55 - Förmiddagskaffe och smörgås
-
09:55 – 10:55 - Strategier, arbetssätt och verktyg för kontroll av ledtider till operation
Effektiva vårdkedjor handlar om att göra rätt saker och ett logistiskt tänkande ger nya möjligheter för att uppnå önskvärda väntetider till operation. Kunskap om den egna verksamhetens efterfrågan, ledtider uppströms och nedströms ger förutsättningar till förbättringar där effekten blir som störst. Är det så att vårdgarantin faktiskt förlänger ledtiden och i så fall på vilket sätt? Utöver detta innehåller föredraget även:
- Flödeskartläggning av patientärenden
- Ledtider och genomloppstider kopplat till operationsplanering
- Produktionsstyrning
- Förbättringsförslag för kortare ledtider till operation
Malin Wiger, universitetslektor, Linköpings universitet
Malin är universitetslektor inom vårdlogistik vid Linköpings universitet. Hon undervisar och forskar inom effektiva patientflöden och produktionsstyrning inom vården.
-
11:00 – 12:00 - Operationsplanering – en viktig del av regionernas produktionsstyrning
Operationsplanering är en central del av verksamheten i varje sjukvårdsregion. Men för att få det att fungera smidigt krävs samspel med många andra områden, som schemaläggning, vårdplatser och mottagningsplanering. Hur lyckas olika regioner få ihop alla dessa delar till en fungerande helhet? Och vilka utmaningar ställs de inför när det handlar om organisation, kultur, strukturer och riktlinjer?
Under passet delar Torbjörn med sig av konkreta exempel från olika regioner och deras arbete med att möta dessa utmaningar.
Torbjörn Karlsson, affärsområdesansvarig, Astrada
Torbjörn har lång erfarenhet av sjukvården och brinner för att göra styrningen enklare med hjälp av användarvänliga verktyg. Idag är han affärsområdesansvarig på Astrada, där han leder projekt inom produktionsstyrning för sjukvården.
-
12:00 - Moderator Per Brunkwall summerar och avslutar konferensen
Per Brunkwall, överläkare anestesikliniken, Lasarettet i Ystad
Per är en mycket uppskattad talare och moderator som både inspirerar, ger konkreta tips och verktyg samt ställer nödvändiga frågor.
-
12:05 – 13:05 - Lunch för workshopens deltagare
-
13:05 – 16:05 - Separat bokningsbar workshop: Från missförstånd till samarbete – utveckla gruppens dynamik
Detta pass kombinerar föreläsning och interaktiv workshop där vi fokuserar på att förstå hur det kommer sig att olika gruppkonstellationer inte fungerar optimalt. Vi utforskar hur missförstånd och olika värderingar kan skapa konflikter på arbetsplatsen. Genom matnyttiga metoder, diskussioner och värderingsövningar får deltagarna insikter och verktyg för att förbättra samarbetet och skapa en mer harmonisk arbetsmiljö. Vi går även igenom vanligt förekommande "jobbiga" diskussioner.
Vi går igenom:
- Hur gruppen fungerar, eller rättare sagt, varför gruppen inte fungerar?
- Hur missförstånd och olika värderingar kan leda till konflikter på arbetsplatsen
- Praktiska tips och tekniker för att förbättra samarbetet
Workshopen leds av Martin Lossman, föreläsare, pedagog och författare.
Martin är fd. fotbollsspelare på elitnivå, tidigare lärare i idrott & hälsa samt ledarskap och har sedan 2016 arbetat med grupputveckling och ledarskap på heltid. Hans hjärtefgrågor är psykisk, fysisk samt mental hälsa på arbetsplatsen och i skolans värld.
Boka
Optimerad operationsplanering
fr. 6 780 kr
exkl. moms
-
13-14 maj 2025
Stockholm alt. distans
Platser kvar
Boka tidigt för bästa pris!
Konferens | Workshop (endast på plats i Stockholm) | |
Till och med 14 mars |
6 780 kr | 2 980 kr |
Till och med 11 april |
7 480 kr | 3 380 kr |
Från och med 12 april |
8 480 kr | 3 980 kr |
Konferenspaket (lunch och fika) tillkommer för deltagare på platsEndast konferens: 580 kr (lunch dag 2 ingår inte)
Konferens och workshop: 900 kr
Samtliga priser är exkl. moms.
På plats eller på distans
Vad du än väljer kan du vara med och diskutera, ställa frågor och nätverka!
Vill du vara med på plats?
Konferensen hålls den 13-14 maj i Stockholm!
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >>
Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator! Du får en länk till konferensen och instruktioner ca en vecka innan start.
Citat från tidigare deltagare
Mycket intressant. Trevligt att träffa andra och diskutera svårigheterna med operationsplanering!
Fantastiskt för oss operationsplanerare att ha något som handlar om vårt jobb
Bra program, inspirerande föreläsare. Bra med föreläsare från både större och mindre sjukhus. Trevlig och lättsam stämning.
Duktiga föreläsare och mycket givande föreläsningar.