Daglig verksamhet
Mötesplatsen för dig som arbetar inom daglig verksamhet!
Välkommen på konferens den 8-9 april 2025 på Downtown Camper by Scandic eller på distans.
Om konferensen
Välkommen tillbaka till den uppskattade konferensen Daglig verksamhet! Under två dagar djupdyker vi i området daglig verksamhet och dess balansgång mellan kvalitet, individanpassning och nutida utmaningar. Vi tar bland annat upp individfokus i stora och blandade grupper, förändrade behov inom daglig verksamhet och hur vi kan stötta personer med NPF-diagnoser och psykisk ohälsa. Du får även ta del av pass om den nya socialtjänstlagen och strategier för att stärka samverkan med andra aktörer.
Under konferensen får du ta del av effektiva verktyg och konkreta metoder för hur du kvalitetssäkrar och lyfter din verksamhet till nästa nivå. Du får möta och lyssna till ledande experter, inspireras av aktuella praktikfall samt utbyta lärdomar och erfarenheter med branschkollegor från olika delar av landet.
Välj själv om du deltar på plats i Stockholm eller på distans.
Varmt välkommen!
Gå 3 eller fler – få 20% rabatt på konferensen!
Kontakta oss på info@sifu.se eller tel 031-350 55 00 för bokning.
Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.
Ur programmet
- Individfokus i stora och blandade grupper
- Fler deltagare med NPF-diagnoser – förändrade behov i daglig verksamhet
- Nya socialtjänstlagen – vilka förändringar behöver vi göra?
- Psykisk ohälsa i vardagen – hållbara stödinsatser
- Samverkan för att främja delaktighet, välbefinnande och utveckling
Målgrupp
Konferensen passar dig som arbetar inom daglig verksamhet. Du kan till exempel vara enhetschef, verksamhetschef, arbetskonsulent, samordnare, stödpedagog eller stödassistent.
Program
Tisdag 8 april 2025
-
09:00 – 09:30 - Registrering med kaffe och smörgås
Inloggning till konferensen för deltagare på distans
-
09:30 – 09:45 - Moderator Calle Ericsson inleder konferensen
Calle har mer än 17 års erfarenhet av arbete inom daglig verksamhet. Idag arbetar han som verksamhetsstöd på Arena För Utveckling. Calle är specialist inom hemmasittarproblematik och får sin största energiboost i det direkta mötet med dem som väljer Arena För Utveckling som sin verksamhet. Under konferensen guidar Calle oss genom programpunkterna och leder diskussionerna.
Calle Ericsson, verksamhetsstöd, Arena För Utveckling
-
09:45 – 10:45 - Så bemöter du deltagare med NPF-diagnoser i daglig verksamhet
Insatser för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) utan intellektuell funktionsnedsättning (IF) ökar i kommunernas dagliga verksamheter, och fler kommuner erbjuder daglig verksamhet som insats även inom SoL. När fler personer med NPF utan IF deltar i daglig verksamhet behöver personalen öka kunskaperna kring kognition och hur man kan förstå och anpassa verksamheten efter denna målgrupp. Under föreläsningen går Riksförbundet Attention igenom de olika kognitiva förmågor som påverkas vid de olika NPF-diagnoserna och hur du kan bemöta.
- Kort genomgång kring kognition och de förmågor som påverkas vid NPF
- Exempel på hur kognitionen påverkar funktionsförmågan riktade mot daglig verksamhet
- De viktigaste anpassningarna och metoderna i bemötande vid NPF
Fanny Eklund, socionom och verksamhetsutvecklare, Riksförbundet Attention
Fanny ansvarar för Riksförbundet Attentions anhörigstöd och har lång och bred erfarenhet av att föreläsa och utbilda kring NPF. Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med NPF som har funnits sedan år 2000. Riksförbundet Attention arbetar för att förbättra livssituationen för personer med NPF och öka kunskaperna om NPF hos allmänheten.
-
10:45 – 11:45 - Hur skapar vi en autismvänlig miljö i daglig verksamhet?
Maria Weiselius från Utbildningscenter Autism förklarar hur du genom stora och små anpassningar kan bidra till att autistiska personer upplever mer trygghet och delaktighet i sin dagliga verksamhet. Maria lyfter fram vikten av respekt och anpassningar utifrån individuella behov, där kommunikationsstöd och visuella samtal kan fungera som verktyg för att kartlägga behov och bidra till att deltagarna blir sedda, hörda och inkluderade.
- Individanpassat stöd på olika nivåer inom autismspektrumet
- Utmaningar i stora och blandade grupper
- Kommunikationsstöd och visuella samtal
Maria Weiselius, socialpedagog, verksamhetschef och utbildare, Utbildningscenter Autism
Maria har sin yrkesbakgrund som pedagog i korttidsverksamheter, daglig verksamhet och bostad med särskilt stöd och service. Parallellt har hon arbetat för Utbildningscenter Autism sedan 2008 och har lång erfarenhet av att utbilda personal inom LSS-verksamheter och HVB-hem.
-
11.45 – 12.45 - Lunch
-
12.45 – 13.45 - Så kan daglig verksamhet möta deltagares intressen och öppna vägar till anställning
Varför är det viktigt att skapa möjligheter till anställning för deltagare i daglig verksamhet? Och hur skapar du hållbara samarbeten som också möter intressen hos dem som inte kan ta en anställning? Gustav Richert presenterar olika perspektiv på möjligheten till arbete och ger verktyg för att skapa samarbeten med arbetsgivare, stärka deltagarnas egenmakt och utveckla deras arbetsförmåga – oavsett om målet är anställning eller andra meningsfulla aktiviteter.
- Kort introduktion till metoderna inom Supported Employment
- Olika perspektiv på möjlighet till arbete (deltagare, utövare, arbetsgivare, nätverk och myndigheter)
- Hållbara samarbeten med arbetsgivare – utmaningar och lösningar
- Vad säger forskningen om stöd till arbete?
Gustav Richert, certifierad utbildare, Iris Hadar
Gustav har gedigen erfarenhet från arbete i olika branscher och en bakgrund som jobbcoach och enhetschef inom daglig verksamhet. Idag utbildar han i de olika metoderna som ryms under paraplymetoden Supported Employment, och utvecklar utbildningar utifrån aktuella behov på arbetsmarknaden.
-
13.45 – 14.30 - Mentorskap för ökad självständighet och delaktighet hos deltagare
Deltagare med starkt intresse för teknik och medier möter ofta hinder som bristande resurser, kompetens eller relevanta samarbeten, vilket gör det svårt för dem att få sina intressen tillgodosedda. På Daglig verksamhet Nordost i Göteborgs Stad har man vänt på perspektivet och erbjuder teknikkunniga deltagare möjligheten att ta rollen som mentorer för att lära personal och varandra. Under föreläsningen får du ta del av praktiska exempel och arbetssätt för ökad möjlighet att möta deltagarnas intressen och stärka deras självständighet och delaktighet.
- Deltagarstyrt mentorskap för att öka kompetens
- Digital kreativitet som verktyg för engagemang och utveckling
- En meningsfull vardag med teknik och sociala sammanhang
Hannes Ljushamn, stödassistent, Daglig verksamhet Nordost, Göteborgs Stad
Hannes arbetar i mediegruppen och har tidigare erfarenhet som elevassistent och boendestödjare. Med sin tekniska kompetens och breda erfarenhet av olika målgrupper är han skicklig på att möta deltagarna i deras teknikanvändning. Genom individanpassat stöd främjar Hannes deltagarnas självständighet och gör tekniken tillgänglig för alla.
-
-
Angelica Jonsson, stödpedagog, Daglig verksamhet Nordost, Göteborgs Stad
Angelica är socionom med 22 års erfarenhet inom verksamheter för personer med funktionsnedsättningar, varav 14 år som stödpedagog inom daglig verksamhet. Hennes långa erfarenhet och engagemang bidrar till att skapa sociala sammanhang som inspirerar deltagare att utvecklas. Angelica säkerställer en inkluderande miljö där varje individ får möjlighet att stärka sin delaktighet och självständighet.
-
-
Therese Bring, enhetschef, Daglig verksamhet Nordost, Göteborgs Stad
Therese har sju års erfarenhet som chef inom korttidsboende och daglig verksamhet. Hon är utbildad arbetsterapeut och har arbetat i 20 år inom funktionsstödsverksamheter. Therese mål är att leda arbetet med att skapa tillgängliga och meningsfulla verksamheter där deltagarna känner sig delaktiga och får det stöd de behöver för att utvecklas och öka sin självständighet.
-
14.30 – 15.00 - Eftermiddagskaffe
-
15.00 – 16.00 - Att utveckla den dagliga verksamheten
Daglig verksamhet är den största insatsen inom LSS med över 40 000 deltagare. Många deltagare har dessutom insatsen under lång tid, kanske hela sitt vuxenliv. Det är centralt att verksamheten håller hög kvalitet. På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen tagit fram ett kunskapsstöd om hur daglig verksamhet behöver utformas för att ge personer som står längst från arbetsmarknaden ökade möjligheter att utveckla och behålla sina förmågor och vara delaktiga i samhället.
Under denna föreläsning berättar Ann Jönsson och Carin Bergström om kunskapsstödets tre delar.
- Hur kan vi inom den dagliga verksamheten förverkliga principer om delaktighet, inflytande och att främja jämlika levnadsförhållanden?
- Vad är viktigt när man börjar i daglig verksamhet, för att kunna utvecklas och när det är tid att gå i pension?
- Hur kan kunskapsstödet användas i verksamhetens utvecklingsarbete?
Ann Jönsson, utredare, Socialstyrelsen
Ann har varit projektledare för uppdraget att ta fram kunskapsstödet ”Att utveckla den dagliga verksamheten”.
-
-
Carin Bergström, utredare, Socialstyrelsen
Carin fokuserar på hur kunskapsstöd kan användas i verksamheternas lärande och utveckling.
-
16.00 – 16.15 - Moderatorn avslutar konferensens första dag
Onsdag 9 april 2025
-
09.00 – 09.15 - Moderatorn inleder konferensens andra dag
-
09.15 – 10.15 - Psykisk ohälsa hos personer med IF och/eller autism – Diagnos, behandling och bemötande
Personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism löper större risk att drabbas av psykisk sjukdom. Att diagnostisera och behandla psykiska sjukdomar i denna persongrupp kan dock vara svårt. Ju lägre kognitiv nivå, desto svårare blir det både att diagnostisera och behandla.
När psykiatriska symtom uppstår är det viktig att göra försök till differentiell diagnos för att kunna behandla och bemöta patienterna rätt. Under föreläsningen kommer Adrian Frid att fördjupa sig i följande frågor:
- IF och autism i relation till psykisk ohälsa och psykisk sjukdom – hur hänger de ihop?
- Vad är skillnaden mellan psykisk ohälsa, psykisk sjukdom och funktionsnedsättning?
- Diagnostisera, behandla och bemöta rätt.
Adrian Frid, överläkare och specialist i psykiatri, Vuxenhabiliteringen, Västra Götalandsregionen
Adrian är specialiserad i att diagnostisera och behandla psykisk sjukdom hos patienter med IF och autism. Han samarbetar med ledande forskare i Sverige och Norge inom området svår psykisk sjukdom hos individer med IF.
-
10.15 – 10.45 - Förmiddagskaffe
-
10.45 – 11.45 - Nya socialtjänstlagen – det innebär förändringarna i praktiken
I juli 2025 förväntas en ny socialtjänstlag träda i kraft. Den nya lagen syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. I takt med att samhället har förändrats behöver också socialtjänsten och lagstiftningen följa utvecklingen.
Under detta pass presenterar socialrättsjurist Finn Kronsporre de delar i den nya socialtjänstlagen som berör daglig verksamhet. Finn går även igenom om förändringarna inom daglig verksamhet enligt socialtjänstlagen kan komma att speglas i insatser enligt LSS, trots att dessa inte hör till socialtjänst enligt den nya lagen.
- En sammanfattad genomgång av den nya socialtjänstlagen
- Förändringarna i praktiken beträffande daglig verksamhet enligt socialtjänstlagen
- Daglig verksamhet enligt LSS och praxis kring denna insats
- Frågor från deltagare
Finn Kronsporre, socialrättsjurist
-
11.45 – 12.45 - Lunch
-
12.45 – 13.25 - Hur kan AI bidra i framtidens pedagogiska metoder inom LSS?
Upptäck hur ChatGPT kan bli ett värdefullt verktyg i det pedagogiska arbetet, och hur AI kan vara till hjälp i att utforma hjälpmedel och anpassningar. Gabriel Montgomery från Utbildningscenter Autism förklarar möjligheter och risker med AI, samtidigt som han demonstrerar hur ChatGPT kan användas ansvarsfullt och kreativt inom daglig verksamhet.
- Användning av ChatGPT som pedagogiskt verktyg inom LSS
- Möjligheter och risker med AI i daglig verksamhet
- Vikten av mänsklig expertis i samspel med AI
Gabriel Montgomery, pedagogisk handledare och utbildare, Utbildningscenter Autism
-
13.25 – 14.05 - En plats för alla – Orusts arbete med ett öppet center för personer inom LSS och SoL
En av de stora förändringarna i den nya socialtjänstlagen är att socialtjänsten ska kunna erbjuda snabbare och enklare insatser utan behovsprövning. Orust kommun förbereder sig bland annat genom att skapa ett gemensamt öppet center för personer inom både LSS och SoL. Under föreläsningen får du insikt i deras lösningar som är anpassade efter lokala förutsättningar och för individuella behov, och med stöd från Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH).
- Behovet av ett öppet center för att minska isolering och främja delaktighet
- Vad krävs för att skapa ett inkluderande och framgångsrikt center?
- Samarbetet med NSPH för ökat brukarinflytande i Orust
- Samverkan med Öppenvården och andra aktörer – tillvägagångssätt och framgångsfaktorer
Anna Johansson, enhetschef, socialt stöd, Orust kommun
Anna Johansson är enhetschef inom socialt stöd med inriktning socialpsykiatri. Hon har erfarenhet att samverka med olika aktörer, både inom kommunen men även med andra viktiga funktioner. Från att tidigare ha arbetat i en av Sveriges största förvaltningar arbetar hon nu i en mindre kommun.
-
14.05 – 14.30 - Eftermiddagskaffe
-
14.30 – 15.30 - Hur kan anpassade skolformer och daglig verksamhet samverka för att skapa hållbara övergångar?
Therese Lindahl och Eva-Lisa Andersson från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) delar med sig av sina erfarenheter och tankar kring hur samverkan mellan skola och daglig verksamhet kan möjliggöra en hållbar utveckling för individen.
- Utmaningar och möjligheter i övergången från skola till daglig verksamhet
- Hur kan du underlätta och stödja individens utveckling och välbefinnande?
- Individanpassat, kontinuerligt och hållbart stöd för att möjliggöra utveckling
- Exempel från verksamheter som SPSM har mött
Therese Lindahl, talesperson intellektuell funktionsnedsättning och rådgivare, Specialpedagogiska skolmyndigheten
-
-
Eva-Lisa Andersson, rådgivare, Specialpedagogiska skolmyndigheten
-
15.30 – 15.45 - Moderatorn summerar och avslutar konferensen
Boka
Daglig verksamhet
fr. 6 980 kr
exkl. moms
-
8-9 apr 2025
Stockholm alt. distans
Platser kvar
Boka tidigt för bästa pris!
Till och med 7 februari: 6 980 kr
Till och med 7 mars: 7 680 kr
Från och med 8 mars: 8 680 kr
Pris för konferenspaket (lunch och fika) på 900 kr tillkommer för deltagare på plats. Samtliga priser är exklusive moms.
På plats eller på distans
Konferensen hålls den 8-9 april 2025 i Stockholm eller på distans. Väljer du att delta digitalt har du samma möjlighet att ställa frågor och diskutera med föreläsare och andra konferensdeltagare.
Vill du vara med på plats?
Konferensen hålls på Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9 i Stockholm. Där du får träffa experter, föreläsare och kollegor från hela landet.
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >
Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator!
Du får en länk till konferensen och instruktioner ca. en vecka innan start.
Varmt välkommen!
Tidigare deltagare om konferensen
Detta var de bästa konferensdagar jag upplevt hittills. Intressant och relevant innehåll som kan ge verksamheten ett lyft in i framtiden. Att bredda sin verksamhet för fler arbetstagare/huvudpersoner möta ungdomen efter skolan att kunna erbjuda IT, lärande samt en hälsostudio med gym, yoga mm.
Så påfylld av engagemang och att fortsätta vilja driva på och utveckla ännu hårdare. För att konferensen gav så många konkreta ”bara sätt igång” eller ”fortsätt”. Proffsiga talare och aktuella nödvändiga teman! Kanske de bästa informativa dagarna på länge.
Mycket bra konferens och fått mycket matnyttiga tips och tankar! Bra upplägg och bra föreläsare, bra mix.
Fantastiska föreläsare, fick med mig mycket nytt som vi tar med oss in i vår verksamhet.
Intervjuer med talare
Läs vår intervju med Moa Sten, Sandra Wahlberg och Mira Naskali som talade på konferensen 2024. I intervjun berättar de bland annat mer om sitt arbete mot Stockholms kvalitetsutmärkelse 2023. Läs hela intervjun här!