Vad är OVK?

Vad är OVK?

Ett bra inomhusklimat är avgörande för vår hälsa och komfort. En dålig ventilation kan leda till problem som fukt, mögel och försämrad luftkvalitet, vilket i sin tur kan påverka både människor och fastigheter negativt. För att säkerställa att ventilationssystem fungerar som de ska, genomförs OVK – obligatorisk ventilationskontroll. OVK är ett lagstadgat krav som syftar till att säkerställa en god ventilation kring byggnader, oavsett om det är en bostad, arbetsplats eller offentlig byggnad. Vid en OVK-besiktning kontrolleras att ventilationssystemet fungerar som avsett och uppfyller de krav som finns i gällande regler och föreskrifter. OVK ska genomföras regelbundet beroende på typ av byggnad och ventilationssystem.

Därför genomförs obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

Syftet med OVK är att säkerställa ett bra inomhusklimat, förebygga fukt- och mögelproblem samt bidra till energieffektivisering. Lagen om OVK finns för att skydda människors hälsa och förhindra skador på fastigheter.

Några av anledningarna till att OVK utförs:

  • Förbättrad inomhusluftkvalitet
  • Minskad risk för ohälsa
  • Minskad risk för fuktskador och mögel
  • Energieffektivisering och kostnadsbesparingar
  • Efterlevnad av lagkrav enligt plan- och bygglagen (PBL)

OVK-besiktning av fastigheter

OVK-besiktning gäller för de flesta byggnader, inklusive flerbostadshus, kontorsfastigheter, skolor och sjukhus. Undantag görs dock för vissa typer av byggnader, exempelvis en- och tvåbostadshus med självdragsventilation. Besiktning ska utföras vid nybyggnation, vid installation av nytt ventilationssystem och regelbundet enligt fastställda intervaller.

Besiktning ska göras med regelbundna intervaller

Hur ofta en OVK ska genomföras beror på byggnadens användning och typen av ventilationssystem. Exempelvis ska:

  • Skolor och vårdinrättningar - samtliga system besiktas vart tredje år.
  • Flerbostadshus och kontor med FT eller FTX besiktigas vart tredje år.
  • Flerbostadshus och kontor med S eller F-system besiktas vart sjätte år.

Typer av ventilationssystem

Det finns olika typer av ventilationssystem som påverkar hur OVK utförs:

  • S-ventilation: Självdragsventilation
  • F-ventilation: Fläktstyrd frånluftsventilation
  • FT-ventilation: Fläktstyrd till- och frånluftsventilation
  • FX-ventilation: Fläktstyrd frånluftsventilation med värmeåtervinning
  • FTX-ventilation: Fläktstyrd till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning

Kostnad för OVK-besiktning

Kostnaden för en OVK-besiktning varierar beroende på faktorer som byggnadens storlek, ventilationssystemets komplexitet och eventuella åtgärder som behöver genomföras. Att sköta underhållet av fastigheten regelbundet är en viktig del av fastighetsförvaltningen och kan bidra till att minska kostsamma åtgärder vid en OVK-besiktning. Genom att ha en väl fungerande fastighetsförvaltning kan problem upptäckas i tid och åtgärdas innan de leder till större, mer kostsamma insatser. SIFU erbjuder flertalet kurser inom fastighetsförvaltning för dig som vill utveckla dina kunskaper inom området.

Protokoll och intyg för genomförd kontroll

Efter en genomförd OVK-besiktning ska funktionskontrollanten utfärda ett protokoll och ett intyg som redovisar resultatet. Protokollet och intyget skickas till fastighetsägaren, fastighetsägaren ansvarar för att intyget placeras synligt i byggnaden. Funktionskontrollanten skickar också ett protokoll till byggnadsnämnden i kommunen.

Regler och ansvar för OVK

OVK regleras genom flera lagar och föreskrifter som syftar till att säkerställa att ventilationssystem fungerar korrekt och bidrar till en hälsosam inomhusmiljö. De centrala regleringarna finns i:

  • Plan- och bygglagen (PBL) – anger det övergripande ansvaret för fastighetsägaren att byggnaden ska uppfylla tekniska krav, inklusive ventilationssystemets funktion. PBL används vid tillsyn och kan ligga till grund för krav på åtgärder om ventilationssystemet inte uppfyller föreskrivna krav.
  • Plan- och byggförordningen (PBF) – specificerar detaljerade krav på hur OVK ska utföras, samt de tidsintervaller inom vilka besiktningar måste ske. PBF anger även vilken typ av byggnader som omfattas av OVK-kravet och vilka undantag som finns.
  • Boverkets föreskrifter (BFS) – innehåller mer detaljerade tekniska krav och specifikationer för hur en OVK ska genomföras, samt riktlinjer för certifiering av besiktningsmän.

Fastighetsägaren har det primära ansvaret för att säkerställa att OVK genomförs i rätt tid och att eventuella brister åtgärdas. Om en fastighetsägare inte genomför OVK enligt gällande regler kan kommunen, som tillsynsmyndighet, utfärda förelägganden eller sanktionsavgifter. I allvarliga fall kan detta även leda till vitesförelägganden eller, i extrema situationer, användningsförbud för en byggnad där ventilationsbrister utgör en hälsorisk. Kommunen kan också besluta om vite för att tvinga fastighetsägaren att genomföra OVK eller genomföra åtgärder efter en underkänd besiktning. I fall där allvarliga brister upptäcks och åtgärder inte vidtas kan det leda till juridiska påföljder, såsom vite eller förbud mot att använda byggnaden tills bristerna har åtgärdats.

Certifierad OVK besiktningsman är ett krav

Obligatorisk ventilationskontroll bör utföras av en certifierad sakkunnig funktionskontrollant. En funktionskontrollant utför de kontroller som behövs för att bekräfta samhällets krav om skydd med hänsyn till hälsa, miljö och hygien i hänsyn till luft. Det kan även vara funktionskontroll av ventilation. Det finns två behörighetsnivåer som certifierade kan ha:

  • Nivå N (normal): Besiktning av enklare ventilationssystem, såsom självdragsventilation och enklare mekaniska system i bostäder. För att få behörighet N krävs det, förutom att den sökande bör vara lämplig för uppgiften, kunskap om bland annat byggnads grundläggande inneklimatfaktorer, värmeåtervinningssystem, energieffektiviseringsåtgärder, radonmätning samt vatten- och luftburna komfortkylsystem.
  • Nivå K (kvalificerad): Besiktning av alla typer av ventilationssystem, inklusive avancerade anläggningar i exempelvis sjukhus, laboratorier och industribyggnader. Den som vill ha en behörighet K måste uppfylla vissa krav. De kraven består bland annat av allmän teknisk kunskap och yrkesverksam under minst fem år, varav två år inom injustering och flödesmätning och tre inom antingen arbetsledning, besiktning, projektledning eller entreprenadkontroll av ventilationssystem typ FT/FTX.

Under våra kurser inom OVK får du den kunskap som krävs inför certifieringsprovet. Innan du skriver certifieringsprovet behöver KIWA eller RISE göra en bedömning för att se att du som vill certifiera dig inom OVK är behörig. Det gäller både på behörighetsnivå N och behörighetsnivå K.

Så blir du certifierad

För att bli certifierad OVK-besiktningsman krävs det att den sökande uppfyller Boverkets krav i föreskriften om funktionskontroll av ventilationssystem (BFS 2017:10 – OVK 3 med ändringar). Kraven innefattar bland annat erfarenhet av praktiskt arbete under minst två år inom ett visst område. Dessa områden är injustering och flödesmätning, entreprenadkontroll eller besiktning av ventilationssystem samt arbetsledning eller projektledning. Krav ställs även på bland annat kompetens och kunskap om bygglagstiftning. Certifieringen utfärdas av ackrediterade organ och behöver förnyas regelbundet. För ytterligare information kring certifiering hänvisar vi till KIWA.

SIFU erbjuder två kurser som förbereder dig för både för en ny certifiering och för dig som behöver en omcertifiering. Det är kurserna OVK – kurs inför certifiering och OVK – praktisk kurs inför certifiering. Under kursernas gång får du den kompetens som krävs inför certifieringsprovet. Under OVK – kurs inför certifiering får du genomgång av teorin och under OVK – praktisk kurs inför certifiering får du teoretisk genomgång och även en praktisk för att du ska kunna vara förbered inför provet.

Vanliga frågor om OVK

Vad betyder OVK?

OVK står för obligatorisk ventilationskontroll och är ett lagkrav i Sverige.

Vad är en OVK-besiktning?

Det är en inspektion av byggnadens ventilationssystem för att säkerställa att det fungerar korrekt.

Varför gör man OVK?

För att garantera god luftkvalitet, förhindra ohälsa och fuktskador samt uppfylla lagkrav.

Hur ofta genomförs OVK?

Hur ofta OVK genomförs beror på fastighetens typ och ventilationssystem, men vanligtvis vart 3:e eller 6:e år.

Vilka får genomföra OVK-besiktning?

Endast certifierade sakkunniga funktionskontrollanter med rätt behörighetsnivå får genomföra en OVK-besiktning.

Hur kan jag bli certifierad?

Genom att genomgå utbildning och erhålla erfarenhet inom ventilation och sedan ansöka om certifiering hos ackrediterade organ kan du bli certifierad.