Lutz Ahrens är professor i organisk miljökemi med fokus på föroreningar, att identifiera farliga kemikalier, såsom PFAS, och utveckla metoder för att ta bort dem från miljön. På Labbdagarna kommer Lutz att tala om PFAS och utmaningar i att spåra, analysera och avlägsna PFAS i vår miljö. Vi fick möjligheten att ställa några frågor till Lutz inför konferensen, läs hans svar här nedan.
Hej Lutz och varmt välkommen som talare på Labbdagarna 11-12 mars!
Du är professor i organisk miljökemi, vill du berätta lite om din forskning och vad du arbetar med idag?
Jag är professor i organisk miljökemi och det övergripande målet med min forskning är att främja kunskap om grundläggande förståelse och tillämpning av principerna för analytisk kemi och miljökemi. Jag arbetar med metodutveckling för identifiering av toxiskt relevanta organiska föroreningar och med bättre förståelse av deras processer i miljön.
Vilka är de största utmaningarna med att minska spridningen av PFAS i miljön?
Cirkulationen av PFAS i miljön är komplex. Jag tror att vi måste börja med att ha bättre regler så att PFAS förbjuds i alla produkter som inte är nödvändiga och vi behöver tydliga riktlinjer för PFAS-utsläppskällor som avloppsvatten, deponier och brandövningsanläggningar. När det gäller historiska PFAS-utsläpp måste vi börja behandla och sanera hot spot-områden samt dricksvatten för att skydda människors hälsa. En utmaning är kostnaderna, där vi bör använda principen om att förorenaren betalar.
Hur påverkar de långlivade egenskaperna hos PFAS regleringsarbetet på global nivå, och vad kan forskningen bidra med för att skynda på dessa processer?
PFAS är evighetskemikalier, så när de väl släpps ut i miljön kommer de att cirkulera där under mycket lång tid. PFAS har potential för långväga transport även till avlägsna regioner som Arktis och Antarktis på global nivå. Därför är det viktigt att förbjuda och reglera PFAS på global nivå. Forskningen har hjälpt beslutsfattare att bevisa data om persistens, bioackumuleringspotential och toxicitet och publicera data, så att dessa kan användas för regleringar.
På Labbdagarna ska du föreläsa under rubriken PFAS – effects on the environment, vad kommer du att tala om då?
PFAS har fått ökad uppmärksamhet på grund av sin extrema persistens samt bioackumulerings- och toxicitetspotential för djur och människor. Riktvärdena för PFAS i dricksvatten, avloppsvatten, jord och andra matriser har minskat eller kommer att minska över hela världen. Nuvarande behandlingstekniker för vatten och fasta material är dock ofta ineffektiva, särskilt för kortkedjiga PFAS, och inte kostnadseffektiva för fullskaliga tillämpningar. Därför finns det ett akut behov av att utveckla hållbara och innovativa behandlingslösningar för storskalig tillämpning för PFAS-borttagning. Denna presentation ger en översikt över PFAS-analys och utmaningarna för analys av PFAS i spårnivåer. Dessutom ges en översikt över förekomsten av PFAS i miljön och avancerade behandlingstekniker för att avlägsna dem i jord och vatten.
Vad vill du att deltagarna ska ta med sig från din föreläsning?
Jag hoppas att deltagarna ska få en överblick över PFAS-problematiken i miljön och förstå utmaningarna med PFAS-analys samt avlägsnande av PFAS i mark- och vattenmiljö.
Vi tackar dig Lutz för att du tog dig tid att besvara våra frågor och ser fram emot att få lära oss mer om PFAS på Labbdagarna i mars.
Lutz Ahrens är professor i organisk miljökemi och det övergripande målet med hans forskning är att främja kunskap om grundläggande förståelse och tillämpning av principerna för analytisk kemi och miljökemi. Lutz arbetar med metodutveckling för identifiering av toxiskt relevanta organiska föroreningar och med bättre förståelse av deras processer i miljön.
Välkommen till Labbdagarna 11-12 mars 2025!
Se hela programmet och anmäl dig här
Vill du lära dig mer om hantering av kemikalier?
Se hela vårt utbud av kurser och konferenser inom kemikaliehantering och laboratorieverksamhet.
Nedan kan du läsa fler artiklar från SIFU.