Visste du att det förekommer tiotusentals kemikalier i samhället som kan förorena vårt vatten genom komplexa blandningar? Möt vattenspecialisten Elin Lavonen, som är en av talarna på Labbdagarna i mars.
Vi är glada att kunna presentera Elin Lavonen som en av talarna på Labbdagarna i mars. Elin kommer att tala om hur tiotusentals kemikalier i samhället kan förorena vatten samt om behovet av innovativa metoder för mätning av kemiska föroreningar. Vi passade på att ställa några frågor till Elin inför konferensen.
Hej Elin och varmt välkommen till Labbdagarna i mars.
Vill du berätta lite om din bakgrund och vad du arbetar med för närvarande?
Jag är miljökemist i grunden och har sedan disputerat inom miljöanalys på SLU i Uppsala. Efter min utbildning arbetade jag på stora vattenverk i Stockholm som process- och utvecklingsingenjör och där blev det tydligt att vi med den kemiska analys vi oftast använder inte kan upptäcka nya organiska mikroföroreningar och blandningseffekter vilket gjorde att jag fick upp ögonen för effektbaserad analys som jag nu jobbar med på BioCell Analytica. Jag har även en fot kvar i akademin då jag jobbar deltid som adjungerad professor i renvattenteknik på Aalto-universitetet i Helsingfors.
Vilka är de största utmaningarna med att mäta mikroföroreningar i vatten idag?
Vi använder så otroligt många olika kemikalier i dagens samhälle, tiotusentals olika ämnen och dessa kan hamna i våra naturliga vatten via t.ex. avloppsvatten eller dagvatten och förekommer där i komplexa och variabla blandningar där enskilda ämnen kan ha väldigt låga koncentrationer. Det gör att det vare sig är tekniskt eller ekonomiskt möjligt att övervaka alla dessa ämnen med riktad kemisk analys och även om vi kunde det så säger det ingenting om hur farliga ämnen är. Det finns därmed ett behov av nya metoder som kan utgöra ett tidigt varningssystem för okända föroreningar och blandningar och som fokuserar på vilka effekter föroreningarna kan ha, såsom effektbaserad analys med cellbaserade (in vitro) bioassays.
Vilka trender ser du när det gäller framväxande föroreningar, och hur kan laboratorier förbereda sig för att hantera dessa?
Utmaningen med att mäta kemiska föroreningar och blandningar är stor och det kommer att krävas att vi kombinerar olika metoder såsom target, suspect och non-target screening masspektrometri, effektbaserad analys och datoriserade beräkningar för att tackla denna utmaning.
Vad vill du att deltagarna ska ta med sig från ditt talarpass på Labbdagarna?
Jag hoppas kunna förmedla potentialen i att använda toxikologiska mätningar på cellnivå för att mäta vattenkvalitet då vi redan idag kan visa hur mycket, tidigare okänd, information man kan få ut från dessa analyser.
Vad ser du själv fram emot inför konferensen?
Jag älskar att knyta nya kontakter och hoppas såklart även att få lära mig en massa nya saker och vem vet – kanske är det här ett nytt samarbete för oss?
Tack Elin för att du tog dig tid att besvara våra frågor. Vi ser fram emot att få höra mer på Labbdagarna i mars!
Läs mer, se hela programmet och anmäl dig till konferensen här
Elin Lavonen, vattenspecialist, BioCell Analytica
Elin Lavonen jobbar som vattenspecialist på BioCell Analytica som gör toxikologiska mätningar av kemiska föroreningar i vatten, jord och sediment. Hon är specialiserad på vattenkvalitetsbedömning och agerar i gränslandet mellan forskning och praktik för att implementera användbara innovativa tekniker inom vattenindustrin. Elin har en doktorsexamen i miljöanalys från Sveriges Lantbruksuniversitet och är adjungerad professor i vattenteknik vid Aalto-universitetet i Finland.
Nedan kan du läsa andra artiklar från SIFU.