Förbättra driftsäkerheten och minska antal underhållsstopp på grund av stillastående pumpar

Förbättra driftsäkerheten och minska antal underhållsstopp på grund av stillastående pumpar

En av våra många uppskattade kursledare är Mats Björkner som håller i kursen Pumpteknik – praktisk utbildning. Hans kurs har fått 5 av 5 i helhetsbetyg! ⭐⭐⭐⭐⭐ 

Hej Mats, 
Den som går kursen med dig kan förvänta sig en grundlig genomgång om pumpar och pumpsystem.
- Vilka faktorer ligger till grund för val av pump? Vätskans egenskaper tillsammans med processkrav är det som slutligen avgör vilken pump som väljs för olika applikationer. Vi går därför igenom vilka grundläggande faktorer som styr pumpval samt de pumpar som är vanligast förekommande. På så sätt får deltagarna kunskaper för att förstå hur pumpar fungerar oavsett vilken typ av pumpsystem de sitter i.        
       
- Berätta gärna mer om energieffektivisering med hjälp av rätt inställningar och optimering av systemet.
Energieffektivisering har blivit allt viktigare i takt med bristen på energi och de skenande kostnader som det medfört. Optimering av pumpar är därför i ropet, men att optimera pumpdrifter kräver omfattande kunskap och erfarenhet. Den här kursen är en grundkurs som ger deltagarna bra förståelse för hur pumpar fungerar men optimering kräver påbyggnadskurs kring beräkning av pumpar och pumpsystem. Vi har en speciell kurs som heter Pumpoptimering för den som är intresserad, den bygger bl.a. på ISO 14414 Optimering av pumpar och pumpsystem.       
 
- Vad vill du särskilt att kursdeltagarna tar med sig efter fyra dagar på kurs?
Mitt mål är att deltagarna ska kunna så mycket när kursen är slut, att de tycker att det är kul med pumpar. Jag vet att det, i sin tur, leder till att de vill lära sig ännu mer om pumpar.  
    
- Har det hänt något inom pumptekniken de senaste åren?
Som i alla branscher händer det mycket hela tiden, i pumpbranschen handlar det om nya material, övervakning, styrning och mekaniska finesser osv. Det finns massor av käcka grejer men i grund och botten är det viktigaste att man har en solid förståelse för pumpar och det får man genom att utbilda sig.     
 
- Varför ska man utbilda sig inom pumpteknik?
Vill man minska antal underhållsstopp p.g.a. stillastående pumpar, dvs. förbättra driftsäkerheten och öka livslängden på sina pumpar så behöver man förstå hur pumpar fungerar, det är egentligen inte svårare än så. Går man sedan vidare och lär sig ännu mer kan man aktivt minska sina drifts- och underhållskostnader och därmed en minskad livscykelkostnad (LCC). Därför tycker jag inte att man som arbetsgivare ska se en pumputbildning som en kostnad, utan som en investering. 
  
Tack för svaren på frågorna! Vi ser fram emot att ses på kursen! 

 

Mats Björkner har genomfört närmare hundra kurser som kursledare inom pumpar och pumpsystem. En majoritet av kurserna har genomförts i Sverige men ett flertal kurser har även genomförts i Norge, England och USA.

På meritlistan finns bl.a. genomförda konsultuppdrag för optimering av pumpsystem och pumpstationer. Utveckling från ax till limpa (konstruktion, prestandatest och produktion) av specialanpassade centrifugalpumpar. Han har även varit involverad i ett antal opartiska haveriutredningar. Mats har föreläst hos oss på SIFU sedan mer än 10 år. 

 

Blir du nyfiken och vill läsa mer om kursen eller anmäla dig kan du göra det här >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler artiklar från SIFU: