Pumpteknik

Pumpteknik – praktisk utbildning

På kursen kombinerar vi grunderna i pumptekniken med praktiska moment.

Boka kurs

Kursnr. 9612

4 dagar

fr. 16 900 kr

Exkl. moms

Välj kurstillfälle

Om kursen

I många fall sitter en pump som hjärtat i anläggningen och därför är det viktigt att vara insatt i hur en pump är uppbyggd och fungerar och förstå samspelet mellan pump och system.  Du behöver känna till vilka faktorer du måste ta hänsyn till i pumpat media samt hur strömningen i rörledningar påverkar, motverkar och samverkar med pumpen och media för att uppnå önskade driftsförhållanden.

Med den här kursen får du en grundlig genomgång om pumpar och pumpsystem på ett lättillgängligt sätt. Vi kombinerar enkel grundteori med resonemang och praktiska övningar. Kursen är aktuell och viktig då det finns högre och flera nya krav på den tekniska kompetensen på den personal som ansvarar för drift och underhåll.

Du lär dig

 • Pumptekniska grunder
 • Packningar och tätningar
 • Att göra felsökning och åtgärder genom praktiska övningar

Innehåll

 • Dag 1 -

  Pumpar och pumptyper (funktion - egenskaper - applikationer), Pumpkurvor och Systemkurvor samt Kavitation (NPSH)

 • Dag 2 -

  Förekommande packningar, tätningar och axeltätningar (packbox och mekaniska tätningar) samt uppriktning av pumpar

 • Dag 3 -

  Praktiska övningar, vi tar ut pumpkurvor och experimenterar med pumpar i drift. Vi utför felsökning och enklare reparationsövningar samt diagnostiserar vanliga fel på olika pumpar.

 • Dag 4 -

  Pumpstyrning och en orientering i pumpens livstidskostnad (LCC). Genomgång, uppföljning och komplettering, frågestund och förklaringar samt övningsuppgifter som bygger på det vi lärt oss och en sammanfattning där vi knyter ihop säcken.

Målgrupp

Kursen passar dig som arbetar med underhåll, exempelvis som underhållstekniker, pumptekniker, servicetekniker, drifttekniker, VA-tekniker, teknisk säljare, teknikingenjör eller anläggningsansvarig inom industri, VA, fjärrvärme, etc.

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs.

Kursledare

 

Mats Björkner har genomfört närmare hundra kurser som kursledare inom pumpar och pumpsystem. En majoritet av kurserna har genomförts i Sverige men ett flertal kurser har även genomförts i Norge, England och USA.

På meritlistan finns bl.a. genomförda konsultuppdrag för optimering av pumpsystem och pumpstationer. Utveckling från ax till limpa (konstruktion, prestandatest och produktion) av specialanpassade centrifugalpumpar. Han har även varit involverad i ett antal opartiska haveriutredningar. Mats har föreläst hos oss på SIFU sedan mer än 10 år och hans kurs har mycket nöjda deltagare och kursen har fått 5 av 5 i helhetsbetyg! ⭐⭐⭐⭐⭐ 

Lär känna Mats och läs om vad han säger om kursen här >>

Kurstillfällen

Pumpteknik – praktisk utbildning

4 dagar

fr. 16 900 kr

exkl. moms

 • 21-24 okt 2024

  Göteborg

  Platser kvar

Citat från tidigare deltagare

Mats var riktigt grym, gjorde hela kursen väldigt rolig och spännande att delta i.

Mats som håller kursen är en kunnig och entusiasmerande föreläsare.

Mycket bra kurs Mats får 10/10 poäng.

Tycker att jag fick med mig mycke från kursen som jag kan använda i mitt jobb.