"Struktur och tydlighet är A och O"

"Struktur och tydlighet är A och O"

Inför konferensen Daglig verksamhet den 8-9 april har vi fått möjlighet att ställa några frågor till Fanny Eklund som ska medverka som talare på konferensen. Under en föreläsning kommer hon prata om deltagare med NPF-diagnoser i daglig verksamhet. I intervjun berättar Fanny bland annat om vikten av kunskap gällande deltagare med NPF, vanliga missuppfattningar och möjligheterna att identifiera och ta vara på styrkorna hos deltagarna. Ta del av hennes tankar och erfarenheter nedan!

Hej,

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för just neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)?
Mitt intresse för NPF växte fram genom mitt arbete som socionom, där jag mött människor i olika livssituationer och med varierande behov. Jag insåg att NPF ofta inte syns vid första anblick och att rätt stöd och bemötande kan göra en enorm skillnad. Genom att lära mig mer om NPF förstod jag hur viktigt det är att ha en individanpassad syn och att skapa strukturer som gör vardagen mer hanterbar och meningsfull för dessa personer.

Varför anser du att det är viktigt att öka kunskapen om NPF inom Daglig verksamhet?
Daglig verksamhet är en viktig plats för personer med NPF att få en meningsfull sysselsättning, socialt sammanhang och möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Eftersom det är en relativt ny grupp i daglig verksamhet behövs mer kunskap för att både personal och arbetstagare ska känna sig trygga och förstå varandras behov. Med rätt anpassningar kan daglig verksamhet bli en plats där personer med NPF får rätt förutsättningar att lyckas och må bra.

Finns det vanliga missuppfattningar om personer med NPF som du vill bemöta?
Ja, en vanlig missuppfattning är att personer med NPF är lata, ovilliga att anpassa sig eller inte vill samarbeta. I själva verket handlar det ofta om att miljön eller uppgifterna inte är anpassade efter deras sätt att fungera. En annan missuppfattning är att alla med NPF har samma behov och utmaningar, när det i själva verket är en mycket heterogen grupp. Det är därför viktigt att se individen och inte bara diagnosen.

Hur kan man arbeta för att identifiera och ta vara på styrkorna hos personer med NPF?
Genom att ha en nyfiken och lyhörd inställning kan man upptäcka individens styrkor. Många personer med NPF har specialintressen, ett öga för detaljer eller en hög uthållighet inom vissa områden – dessa styrkor kan vara en resurs i daglig verksamhet. Genom att erbjuda struktur, tydliga instruktioner och möjlighet till individuella anpassningar kan man skapa en miljö där dessa styrkor får blomstra.

Vilka anpassningar och metoder ser du som viktigast för att stötta denna målgrupp i daglig verksamhet?
Struktur och tydlighet är A och O – visuella scheman, tydliga instruktioner och förutsägbarhet minskar stress och ökar tryggheten. Det är också viktigt att erbjuda möjligheter till återhämtning, anpassade arbetsuppgifter och flexibla lösningar. Lågaffektivt bemötande och en positiv, bekräftande kommunikation är också avgörande.

Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från din föreläsning?
Jag hoppas att deltagarna får en ökad förståelse för hur personer med NPF fungerar och vilka anpassningar som kan göra stor skillnad. Jag vill att de ska känna sig tryggare i att bemöta och stötta denna målgrupp, och se möjligheterna i stället för svårigheterna. Genom kunskap och rätt inställning kan vi tillsammans skapa en mer inkluderande och fungerande daglig verksamhet för alla.

Tack Fanny! Vi ser fram emot ditt pass på konferensen i vår!


Fanny Eklund, socionom och verksamhetsutvecklare, Riksförbundet Attention
Fanny ansvarar för Riksförbundet Attentions anhörigstöd och har lång och bred erfarenhet av att föreläsa och utbilda kring NPF. Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med NPF som har funnits sedan år 2000. Riksförbundet Attention arbetar för att förbättra livssituationen för personer med NPF och öka kunskaperna om NPF hos allmänheten. 

 

Läs mer om konferensen Daglig verksamhet här.