Effektivt lärande är framtiden – lär dig om mikrolärande i vardagen

Effektivt lärande är framtiden – lär dig om mikrolärande i vardagen

Med ny teknik, digitalisering och omvärldens förändringar ställs det nya krav och förväntningar på oss i arbetslivet. Men hur ska man få tid att lära sig nytt i en intensiv vardag?

Kunskap och lärande är kärnan i SIFU:s verksamhet. Med hundratals kurser och konferenser bidrar vi årligen till över tusen personers kompetensutveckling. Vi på SIFU är naturligtvis nyfikna på kunskap och lärande. Därför lyssnade vi tillsammans med våra kursledare på en föreläsning med Petra Brask, en väl anlitad och populär inspirationsföreläsare på ämnet, för få veta mer om mikrolärande. Här delar vi med oss från hennes föreläsning och inspiration, för att även du ska kunna få fart på ditt vardagslärande!

 

 

"Ett effektivt vardagslärande kallas numera mikrolärande. Det innebär att du får in lärandet som en del av arbetet – varje dag! Det låter kanske enkelt, men kräver planering, prioritering och tydliga mål."

 

Varför ska jag lära mig nytt?

I en föränderlig värld blir de kunskaper du lärt dig inaktuella allt snabbare och förmåga att lära dig nytt gör dig framgångsrik på arbetsmarknaden. Hur ska man göra för att hänga med i utvecklingen och hur ska man få tid att lära sig nytt i en intensiv vardag? Hur mycket tid ägnar du och din organisation åt kompetensutveckling?

"Lärandet behöver vara inte bara inom vårt eget ämnesområde, utan ännu bredare. Då sker innovation, d.v.s. det föds nya idéer som gör nytta."

Vad är mikrolärande?

Mikrolärande innebär att du delar upp ditt lärande i smådelar. Genom att planera in sitt lärande med några minuter varje dag eller en lite längre stund varje vecka kan man få in en vana av mikrolärande.

Kan man lära sig allting med mikrolärande?

Typiska sammanhang där mikrolärande funkar bra är när man börjar på ett nytt jobb, att lära sig produktkunskap, policys och lagar och regler. Mikrolärande är inte lika lämpligt när du ska lära dig om svåra och komplicerade processer. Då kan en längre kurs med handledning fungera bättre.

Hur sätter man i gång?

För att ditt lärande verkligen ska bli av är det viktigt att du sätter tydliga mål. Vad är det du vill lära dig och vad ska du uppnå? Bryt ner målet i både kort- och långsiktiga mål, så att du vet vad ska du göra redan de närmaste dagarna. Skriv ner, så blir målet konkret och mätbart redan idag och din motivation ökar. Planera in tid för ditt lärande genom att lägga in påminnelser i kalendern, så ökar chansen att ditt lärande blir av. Det är bra att planera in lärandet tillsammans med andra vanor som du redan har, till exempel att lära när du tar en kopp kaffe eller när du sitter på bussen. Berätta sedan för dina kollegor eller andra i din närhet om dina mål och vad du tänkt lära dig. Då har du startat processen och ett åtagande inför dig själv.
Lycka till!

 

 

"Vi behöver vara konkreta och sätta ett tydligt mål. När vi gör målet konkret, så ser vi en bild framför oss och det ger oss energi. Om vi även lägger det i vår kalender med en påminnelse – då är vi nära att vinna matchen: Vi vet var bollen ska i mål och när."

 

5 steg för att starta mikrolärande

  1. Inventera kompetensbehovet
  2. Ha långsiktiga och kortsiktiga lär-mål
  3. Skapa nya lär-vanor ihop med andra vanor
  4. Ta tid för mikrolärande 
  5. Diskutera och reflektera med andra

 

"Vi lär oss genom att reflektera och utbyta idéer med varandra. Då får det ett högre värde i vår hjärna och den prioriterar lärandet högre."

 

 

Förändring kan vara en utmaning

På föreläsningen visade Petra Brask fällor i vardagen som hindrar oss att skapa nya och goda vanor – och som skapar mindre tid och energi för lärande:
Att alltid vara tillgänglig för andra, att skjuta upp arbetsuppgifter till sista sekunden, stress och att hoppa över raster är exempel på vardagsfällor som hindrar oss att skapa nya vanor och att göra tid för lärande.

Skapa istället en bra struktur för dig själv:

  • Gör upp en plan och öva in nya vanor för mikrolärande
  • Planera och prioritera tid för ny kunskap
  • Sätt lärandet i fokus på din arbetsplats
  • Träna din förändringförmåga
  • Reflektera och dela med andra
  • Skapa en digital kunskapsbank där du samlar intressanta artiklar och annat bra material

 

SIFU erbjuder ett stort antal kurser och konferenser för yrkesverksamma inom privat och offentlig sektor och för oss är det oerhört viktigt att hålla oss uppdaterade om den senaste utvecklingen inom våra olika intresseområden. Vår ambition är att alltid kunna erbjuda högkvalitativa, aktuella utbildningar som ligger i framkant.


Vi på SIFU tackar Petra Brask för föreläsningen om effektivt lärande. Den gav oss mycket inspiration till både vårt eget lärande och utvecklingen av SIFU:s utbildningsverksamhet framöver. Texten är återgiven fritt efter hennes föreläsning.

 



Petra Brask
Effektivitetsexpert
petrabrask.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler artiklar från SIFU: