Optimerad strokerehabilitering
Välkommen till en konferens där du får ny kunskap, praktiska verktyg och inspiration för en framgångsrik strokerehabilitering!
Vi ses igen den 25-26 mars 2025!
Om konferensen
Stroke är en av de vanligaste orsakerna till kroppsliga funktionsnedsättningar. Många som drabbas får allvarliga komplikationer, men med en effektiv och patientcentrerad rehabilitering kan läget för patienterna förbättras avsevärt. Det är därför viktigt att du som arbetar med strokerehabilitering håller dig uppdaterad och löpande vidareutvecklar dina kunskaper inom området.
För 9:onde året i rad arrangerar SIFU konferensen Optimerad strokerehabilitering som riktar sig till dig som arbetar med strokerehabilitering. På konferensen får du uppdatera dina kunskaper och ta del av det senaste inom området genom praktiska tips och metoder som du kan ta med tillbaka till din egen verksamhet.
Du får möta och lyssna till ledande experter, inspireras av aktuella praktikfall samt utbyta lärdomar och erfarenheter med branschkollegor från olika delar av landet.
Välj själv om du deltar på plats i Stockholm eller på distans.
Varmt välkommen!
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >>
Läs intervjuer med talare från tidigare års konferenser!
Vill du utveckla det sätt du tänker kring och arbetar med spasticitet efter stroke?
Intervju med Gunilla Elmgren Frykberg och Eva Lilliecreutz
Hur kan ny teknik användas inom strokerehabiliteringen?
Läs intervjun med Birgitta Johanson
Ur 2025 års program
- Spasticitet, smärta och rörlighetsinskränkningar
- Digital fysioterapi inom strokerehabilitering
Målgrupp
Konferensen vänder sig till dig som arbetar med rehabilitering av strokepatienter, som exempelvis arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjuksköterska.
Program
Tisdag 25 mars 2025
-
9:00 - 9:00 Registrering med kaffe och smörgås. Inloggning till konferensen för deltagare på distans (vid hybrid eller helt distans).
-
9:30 – 09:50 - Moderator Elisabeth Sundström Graversen inleder konferensen
Elisabeth Sundström Graversen är verksamhetsutvecklare på Strokeförbundet och ansvarar för att leda organisationens nationella arbete med fokus på strategisk utveckling inom forskning, kommunikation och stöd till närstående. Hon har bred erfarenhet från ideell sektor, bland annat som tidigare kanslichef på Riksförbundet Attention. Hon är även chefsredaktör för medlemstidningen, där hon skapar innehåll för strokedrabbade och deras anhöriga, och arbetar med att stärka förbundets digitala närvaro. Som moderator för konferensen "Optimerad Strokerehabilitering 2025" kommer hon att leda samtal och presentera talare.
-
09:50 – 10:50 - Digital fysioterapi för personer som haft stroke: Att förena innovation och praktiska utmaningar
Vid Karolinska Institutet pågår just nu ett forskningsprojekt där personer som haft stroke eller transitorisk ischemisk attack (TIA) erbjuds digitalt stöd från fysioterapeuter för fysisk aktivitet och träning. Projektgruppen har utvecklat och utvärderat digitala lösningar för att stödja fysisk träning i realtid, egenträning samt beteendeförändring kring fysisk aktivitet. Arbetet har genomförts i nära samarbete med fysioterapeuter och personer som haft stroke eller TIA, för att säkerställa att lösningarna är anpassade efter användarnas behov och förutsättningar.
- Ta del av den senaste forskningen om fysisk träning och vardagsmotion för sekundärprevention efter stroke eller TIA
- Digitala vårdtjänster efter stroke eller TIA – var står vi idag?
- Vad är viktigt att tänka på vid digital vårdkontakter?
- Ta del av erfarenheter från deltagare, fysioterapeuter och forskning
David Moulaee Conradsson, sjukgymnast och docent, sektionen för fysioterapi, Karolinska Institutet
David utbildade sig till sjukgymnast 2008 och är idag docent vid sektionen för fysioterapi på Karolinska Institutet. Han leder en projektgrupp som utvecklar och utvärderar digitala hälsofrämjande behandlingar för personer som haft stroke eller TIA. David är även engagerad i undervisning vid Karolinska Institutet, där han utbildar fysioterapeuter i digitala arbetssätt inom vården.
-
11:00 – 12:00 - Innovativ teknik inom hjärnrehabilitering – att träna förmågor på nya sätt
Upptäck hur innovativ teknik som VR och appar ger hjärnrehabilitering ett lyft. Passet visar inspirerande exempel på hur tekniska lösningar kan skapa engagerande och individanpassad träning för patienter.
- Individanpassad träning genom teknik
- Virtuella upplevelser som stärker motivation och fokus
- Strategier och teknisk kunskap i arbetsterapin
Birgitta Johansson, leg. arbetsterapeut, Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken, Danderyds sjukhus
Birgitta har länge använt ny teknik vid rehabilitering av förvärvade neurologiska skador som komplement till sedvanlig arbetsterapi. Det började med ett enkelt TV spel för drygt 20 år sedan och har sedan fortsatt med olika nivåer av Virtual Reality, robotik och annan teknik för att göra en del av rehabiliteringen möjligen lite roligare och mer intensiv. Utmärkelsen ”Årets Arbetsterapeut” emottogs 2022. CogTech är en verksamhet inom Hjärnskaderehab på Danderyds Sjukhus som idag har blivit ett heltidsarbete.
-
12:00 – 13:00 - Lunch
-
13:00 – 14:30 - Den sociala hjärnan och självledarskap – aktivera hjärnans belöningssystem för att må och prestera bättre
I en komplex värld behöver vi allt oftare dela kunskap och samarbeta. Men våra hjärnor är anpassade för överlevnad på savannen och de instinkter som skyddade oss då kan hindra lärande och samarbete idag. Genom att förstå hjärnan lär vi oss förstå våra egna och andras reaktioner och kan förbättra både självledarskap och samarbete. Under detta pass utforskar vi:
- Vad sociala triggers är och hur de påverkar vår samarbetsförmåga.
- Hur vi kan bli mer medvetna om egna och andras reaktioner.
- Strategier för att minska sociala hot och aktivera hjärnans belöningssystem.
Annika Almers, föreläsare, utbildare och läromedelsförfattare, Hajja Hjärnfokus
Annika och Lena driver Hajja Hjärnfokus, där de på ett inspirerande sätt förklarar hjärnans grundläggande principer och hur dessa kan tillämpas för att stärka lärande och samarbete i en föränderlig värld. Med gedigen erfarenhet som gymnasielärare och fördjupade kunskaper inom pedagogik, didaktik och kognitiv neurovetenskap gör de hjärnforskningen praktiskt användbar.
-
-
Lena Winqvist, föreläsare, utbildare och läromedelsförfattare, Hajja Hjärnfokus
-
14:30 – 15:00 - Eftermiddagskaffe
-
15:00 – 16:00 - Kognitiv rehabilitering efter stroke – en individuell resa
En föreläsning där du får inspiration till hur man kan jobba med kognition på olika sätt. Patientfall presenteras från Emmas kliniska arbete på en rehabiliteringsavdelning inom slutenvården.
- Begreppet kognition och vanliga kognitiva nedsättningar
- Varför är det så viktigt att jobba med att medvetandegöra och hur kan man tänka?
- Kliniska patientfall
Emma Karlsson, leg. arbetsterapeut, Region Blekinge
Emma Karlsson, leg. arbetsterapeut inom Region Blekinge på sjukhuset i Karlshamn. Har jobbat i flera år med stroke-/neuro-patienter samt anoxiska och traumatiska hjärnskador. Utöver detta arbetar hon även med handrehabilitering.
-
16:00 - Konferensens första dag avslutas
Onsdag 26 mars 2025
-
09:00 - Moderator Elisabeth Sundström Graversen inleder konferensen
-
09:05 – 09:40 - Pass kommer inom kort
-
9:40 – 10:00 - Förmiddagskaffe och smörgås
-
10:00 – 11:50 - Nytänkande inom strokerehabilitering – fokus på symmetri, helkroppsperspektiv och hållbar rörelseförmåga
Efter en stroke med halvsidig förlamning ändras rörelsemönstret snabbt till ett kompensatoriskt rörelsemönster där den starka sidan dominerar. För rehab-personal handlar det om att främja symmetrisk rörelse snarare än att låta kompensatoriska mönster ta över. En vanlig utmaning är spasticitet, där muskelspänning successivt ökar i vissa muskelgrupper. Genom att fokusera på rörelsekvalitet och ha ett helkroppsperspektiv i patientens vardagsaktiviteter kan vi som rehab-personal bättre stötta en hållbar rörelseförmåga och motverka kompensatoriska rörelser.
- Teori kommer att varvas med patientfilmer för att illustrera hur träningen kan ske praktiskt med hjälp av tre lättillgängliga verktyg för att befrämja symmetri.
- Områdena spasticitet, skuldersmärta och rörlighetsinskränkningar (bl a handled och fotled) kommer att belysas ur olika perspektiv och diskuteras.
- Exempel kommer att ges på hur vi med strukturerad analys kan observera kvalité i vardagliga rörelser hos de patienter vi möter och använda denna information i rehabiliteringen.
Eva Lilliecreutz, leg. fysioterapeut, specialist inom neurologi, Rehabiliteringsmedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping
Eva arbetar på Rehabiliteringsmedicinska kliniken i Linköping och har där arbetat sedan år 1999. Hon brinner för att arbeta med hela människan och med hälsofrämjande aktiviteter som mindfulness och motiverande samtal. Eva arbetar fortlöpande med utveckling av kliniken med rehabilitering byggd på evidens och beprövad erfarenhet. Nytänkande inom strokerehabilitering med fokus på symmetri och helkroppsperspektiv har hon arbetat med kliniskt sedan 2017 och utbildat i workshopform tillsammans med Gunilla.
-
-
Gunilla Elmgren Frykberg, specialistfysioterapeut inom neurologi, Rehabiliteringsmedicinska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala
Gunilla arbetar på Rehabiliteringsmedicinska kliniken i Uppsala tillsammans med personer med förvärvad hjärnskada, bl a stroke. Hon arbetar också som klinisk forskare vid Uppsala universitet. Hennes avhandling handlade om Rörelsekontroll efter stroke med fokus på den vardagliga förflyttningen uppresning till gående från sittande (2010). Tillsammans med kollegor i Växjö har hon skrivit en artikel om ’Hållbara mänskliga rörelser’, ett begrepp som hon gärna diskuterar.
-
11:50 - Moderator Elisabeth Sundström Graversen summerar och avslutar konferensen
-
12:00 – 13:00 - Lunch för workshopens deltagare
-
13:00 – 16:00 - Workshop – mer information kommer inom kort
Boka
Optimerad strokerehabilitering
fr. 6 780 kr
exkl. moms
-
25-26 mar 2025
Stockholm alt. distans
Platser kvar
Boka tidigt för bästa pris!
Konferens | Workshop | |
Till och med 24 januari: |
6780 kr | 2980 kr |
Till och med 21 februari: | 7480 kr | 3380 kr |
Från och med 22 februari: | 8480 kr | 3980 kr |
Konferenspaket (lunch och fika) tillkommer för deltagare på plats
Endast konferens: 580 kr (lunch dag 2 ingår inte)
Konferens och workshop: 900 kr
Samtliga priser är exkl. moms.
På plats eller på distans
Vad du än väljer kan du vara med och diskutera, ställa frågor och nätverka!
Vill du vara med på plats?
Konferensen hålls i Stockholm.
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >>
Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator! Du får en länk till konferensen och instruktioner ca en vecka innan start.
Citat från tidigare deltagare
Bra och intressant! Har nu varit med tre år och har varit lika nöjd varje gång då det är aktuella och intressanta ämnen som tas upp.
Konferensen är väl upplagd med ett varierat utbud och mycket bra föreläsare.
Mycket intressant innehåll och är helnöjd med dessa dagar.
Intressant och god sammansättning i sin helhet, bra med chatten, bra möjlighet till att få svar på sina frågor. Tack!