Ögonsjukvård
Välkommen till en konferens särskilt riktad till dig som är sjuksköterska eller undersköterska utan vidareutbildning inom ögon.
Vi ses den 16-17 september 2025!
Om konferensen
För nionde året i rad arrangerar vi den uppskattade konferensen för dig som saknar vidareutbildning inom ögon, men behöver stärka din kunskap och trygghet i exempelvis rådgivning, bedömning och handläggning av ögonsjukdomar.
På årets konferens får du kunskap och verktyg för att hantera utmaningar i din yrkesvardag – från att prioritera rätt vid akuta tillstånd till att tolka undersökningsresultat och förstå behandlingsalternativ.
Under två kunskapstäta dagar får du lära dig mer om bedömning och behandling av akuta ögonsjukdomar, glaukom och röda ögon, samt hur du tolkar och förstår OCT-bilder. Vi tar även upp patientflöden i injektionsverksamheter, torra ögon och AMD. Dessutom får du inblick i framtidens ögonsjukvård samt inspiration kring självledarskap och strategier för ett hållbart arbetsliv.
Konferensprogrammet är under arbete – ämnen och talare presenteras löpande.
Välj om du deltar på plats i Stockholm eller på distans.
Varmt välkommen!
Senaste konferensen fick 4,6 av 5 i helhetsbetyg!
Gå 3 eller fler – få 20% rabatt på konferensen!
Kontakta oss på info@sifu.se eller tel 031-350 55 00 för bokning.
Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.
Konferensen passar dig som
- är allmänutbildad undersköterska eller sjuksköterska
- vill ta del av de senaste nyheterna inom branschen
- vill få möjlighet att byta erfarenheter och knyta kontakter inom branschen
På programmet
- Akuta ögonsjukdomar och att prioritera rätt
- OCT i praktiken – tolka bilder och skilja på normalt och avvikande
- Glaukom – identifiera, diagnostisera och behandla i tid
- Röda ögat – bedömning och behandling av olika fall
- Framtidens ögonsjukvård – nya metoder och teknologier på framfart
Läs intervjuer med talare från tidigare års konferenser:
Hur blir man tryggare i bedömning vid akuta ögontillstånd? Ta del av Sophie Rouskus tankar och erfarenheter på området. Läs intervjun med henne här >>
Kort om trender, tips och något att hålla utkik efter gällande ögon. Läs intervjun med Hammurabi Bartuma här >>
Målgrupp
Konferensen riktar sig till dig som är allmänutbildad undersköterska, sjuksköterska eller till dig som är optiker. Du kan även vara ögonsjuksköterska som vill fräscha upp dina grundläggande kunskaper.
Program
-
- Framtidens ögonsjukvård – AI, innovationer och nya arbetssätt
Teknologisk utveckling och AI förändrar ögonsjukvården snabbt. Men vad innebär det i praktiken för dig som arbetar i vården? I denna föreläsning får du en översikt av pågående forskning och innovationer som kan komma att påverka arbetssätt, diagnosmetoder och beslutsstöd i framtiden. Vi tittar närmare på exempel från AI-baserad diagnostik och hur tekniken kan bidra till tidigare upptäckt och bättre behandling av ögonsjukdomar. Föreläsningen ger dig en inblick i framtidens möjligheter och de utmaningar som väntar.
- Hur AI och ny teknologi kan förändra ögonsjukvården
- Pågående forskning och utveckling inom diagnostik och behandling
- Vad kan du förvänta dig att möta i framtidens ögonsjukvård?
Dimitrios Bizios, ögonläkare och forskare, Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet
Dimitrios Bizios är ögonläkare och forskare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Hans forskning fokuserar på hur AI kan användas för att förbättra diagnostik och upptäckt av glaukom, med syftet att bidra till tidigare och mer träffsäkra behandlingar.
-
- Akuta ögonsjukdomar – att prioritera rätt vid rådgivning och triage
Att bedöma akuta ögonsymptom kan vara utmanande, särskilt vid telefonrådgivning. Vilka symtom tyder på allvarliga tillstånd som kräver omedelbar vård och när kan patienten vänta? För att kunna prioritera rätt krävs kunskap om akuta ögonsjukdomar. Under denna föreläsning får du vägledning i att känna igen vanliga akuta ögonsjukdomar, ställa rätt frågor och avgöra vilka patienter som behöver snabb hjälp.
- Vilka akuta ögonsjukdomar är vanligast och hur känner du igen dem?
- Hur särskiljer du dem från differentialdiagnoser?
- Hur bör den medicinska prioriteringen se ut?
Sophie Rousku, leg. optiker med MSc i klinisk optometri, Ögonakuten S:t Eriks Ögonsjukhus
Sophie brinner för att arbeta med det sjuka ögat där hon får möjlighet att träffa patienter med alla möjliga tillstånd, både akuta och icke-akuta. Hon arbetar sedan 2020 som klinisk handledare på KUM – klinisk utbildningsmottagning, som är ett samarbete mellan S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska institutet, samt föreläser även för ögonsjuksköterskeprogrammet.
-
- Glaukom – den tysta syntjuven
Glaukom är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning och blindhet i världen, och sjukdomen utvecklas ofta smygande utan tydliga symtom. Tidig upptäckt och rätt behandling avgörande för att bromsa förloppet. Men hur identifierar du de patienter som är i störst behov av vård? Och hur skiljer du mellan olika former av glaukom?
- Viktigt att tänka på vid bedömning av olika patienter
- Vanliga diagnoser och behandlingsmetoder
- Hur du ska prioritera bland olika fall
Gauti Jóhannesson, chefläkare S:t Eriks Ögonsjukhus, docent Umeå universitet
Gauti är glaukomspecialist och kirurg som varit kliniskt verksam främst vid Ögonkliniken Västerbotten men är nu chefläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus. Gauti driver flera forskningsprojekt inom glaukom och är nuvarande ordförande i svenska glaukomsällskapet samt vetenskaplig sekreterare i europeiska glaukomsällskapet.
-
- Den sociala hjärnan och självledarskap – lär dig aktivera hjärnans belöningssystem för att må och prestera bättre
Många inom ögonsjukvården upplever höga krav och stress i sitt arbete, både på grund av stor patientbelastning och brist på tid för reflektion. Denna föreläsning ger dig konkreta verktyg för att leda dig själv på ett hållbart sätt genom att förstå hur hjärnan fungerar och anpassa dina strategier därefter. Du får lära dig att hantera stress och förbättra ditt samarbete med kollegor genom att aktivera hjärnans belöningssystem istället för hotsystemet. Under detta pass får du lära dig mer om:
- Vad sociala triggers är och hur de påverkar din förmåga att samarbeta.
- Hur du kan bli mer medveten om dina egna och andras reaktioner.
- Strategier för att hantera och minska sociala hot – hur du kan aktivera hjärnans belöningssystem istället för hotsystemet.
Lena Winqvist, föreläsare, utbildare och läromedelsförfattare, Hajja Hjärnfokus
Annika och Lena har grundat Hajja Hjärnfokus. De förklarar hjärnans grundläggande principer på ett engagerat sätt, principer som är konstanta i en föränderlig värld. Genom sina föreläsningar och utbildningar hjälper de till att optimera lärande och samarbete med fokus på hur vi kan använda vår förståelse för hjärnan för att skapa hållbara och effektiva arbetsmiljöer. Innan de grundade Hajja Hjärnfokus undervisade de på gymnasiet och har lång erfarenhet inom pedagogik, didaktik och kognitiv neurovetenskap.
-
-
Annika Almers, föreläsare, utbildare och läromedelsförfattare, Hajja Hjärnfokus
-
- Effektiv hantering av patientflöden i injektionsverksamheter
Många ögonkliniker står inför utmaningen att hantera ett ständigt ökande antal patienter som behöver intravitreala injektioner (IVT). Universitetssjukhuset Örebro har utvecklat effektiva strategier för att möta detta behov. Under föreläsningen delar Niklas Karlsson, överläkare vid Ögonkliniken, med sig av sina erfarenheter och insikter kring hur man planerar och organiserar en injektionsverksamhet för att säkerställa ett effektivt patientflöde.
- Hur kan man strukturera injektionsverksamheten för att hantera ett stort patientflöde?
- Arbetsmetoder och processer som optimerar effektiviteten
- Vilka utmaningar har identifierats, och hur har dessa övervunnits?
Niklas Karlsson, överläkare, Universitetssjukhuset Örebro
Niklas arbetar sedan drygt 20 år på ögonkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro med specialisering inom medicinska näthinnesjukdomar och neurooftalmologi. Han är en uppskattad föreläsare som undervisar på läkarutbildningen och flertalet uppdragsutbildningar.
-
- AMD – från symtom till behandling
Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) är en ledande orsak till synnedsättning hos personer över 65 år i västvärlden. Sjukdomen delas in i två typer: torr och våt AMD. Den torra formen är vanligast där bromsande behandling håller på att utvärderas, medan den våta formen kan behandlas om den upptäcks tidigt. Under föreläsningen får du lär dig vad som krävs för att upptäcka och hantera AMD i tid.
- Hur identifierar du tidiga symptom?
- Effektiva undersökningsmetoder för att upptäcka AMD
- Genomgång av aktuella behandlingsmetoder
Niklas Karlsson, överläkare, Universitetssjukhuset Örebro
På plats eller på distans
Vad du än väljer kan du vara med och diskutera, ställa frågor och nätverka!
Vill du vara med på plats?
Konferensen hålls på 7A Odenplan, Norrtullsgatan 6, i Stockholm.
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >>
Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator! Du får en länk till konferensen och instruktioner ca en vecka innan start.
Boka
Ögonsjukvård
fr. 6 580 kr
exkl. moms
-
16-17 sep 2025
Stockholm alt. distans
Platser kvar
Boka tidigt för bästa pris!
Konferens | |
Till och med 13 juni: |
6 580 kr
|
Till och med 15 augusti: |
7 280 kr
|
Från och med 16 augusti: |
8 280 kr
|
Pris för konferenspaket (lunch och fika) på 900 kr tillkommer för deltagare på plats. Samtliga priser är exkl. moms.
Citat från tidigare deltagare
Fantastiskt intressant och lärorikt innehåll med ett mycket professionellt genomförande av utbildningen.
Jag har bara rosor att dela ut. :-) Är väldigt nöjd med upplägget och tyckte alla föreläsare var bra, kompetenta och trevliga att lyssna på.
Jag är relativt ny inom detta med ögon, men jag lärde mig väldigt mycket och tyckte det var jätteintressant. Tack för en super utbildning.
Har redan berättat för chefen att han borde skicka fler kollegor.