Möt Johanna Gillberg om hållbar teknik för vattenrening och eliminering av PFAS

Möt Johanna Gillberg om hållbar teknik för vattenrening och eliminering av PFAS

Johanna Gillberg är en av årets talare på Cisterndagarna 28-29 januari. Här får vi en försmak av innehållet i hennes föreläsning på Cisterndagarna om Helios Innovations nya teknik för vattenrening av industriellt processvatten.

Hej Johanna och varmt välkommen som talare på Cisterndagarna! 

Kan du kort beskriva vad din föreläsning kommer att handla om?

Jag kommer dels presentera vår reningsteknik, hur den fungerar, vilken typ av vatten som lämpar sig för den. Vår teknik är en utveckling av en befintlig teknik, där vi med hjälp av lågtempererad restvärme driver processen vilket sänker miljöpåverkan genom att inte kräva fjärrvärme. Jag kommer också prata om fördelarna med att använda sig av rening på plats hos ett bolag eller på en site, för att minska transporter och därmed koldioxidutsläpp. Efter detta kommer jag berätta lite om hur vi arbetar idag med våra kunder, hur våra maskiner ser ut, och vilka typer av kunder de lämpar sig för. Sist men inte minst kommer jag dra en vända om vår PFAS-rening, som egentligen baseras på samma teknik som för övriga processvatten, men där vi utvecklat den för att kunna hantera de absolut mest kontaminerade flödena som till exempel släckvatten eller koncentrerat brandskum.

Kan du berätta lite om din bakgrund och hur du blev intresserad av det här området?

Jag är analytisk kemist i grunden, och intresserade mig tidigt för miljökemi specifikt. Samhället började uppmärksamma miljöföroreningar genom industriella utsläpp relativt sent, bara 50 år sedan, och det gör att vi har otroligt mycket kvar att lära oss om hur vår konsumtion påverkar oss i efterhand. Jag tycker det är otroligt intressant att vara med och bidra till att människor pratar om miljöföroreningar, eftersom det finns ett stort gap mellan forskning, industri och samhällskunskap som måste täppas till. Därför tycker jag att allt som har med hantering av miljöskadliga ämnen, och framförallt behandling av dem, är väldigt intressant. 

Vad hoppas du att deltagarna på Cisterndagarna ska få ut av din föreläsning?

Jag hoppas att de får en liten avstickare från agendan och tycker det är uppfriskande med ett startup-bolag bland föreläsarna. Jag hoppas att de lär sig om möjligheterna och även skyldigheterna som finns när man hanterar miljöskadliga flöden, och hur man skulle kunna gå till väga om man skulle behöva behandla det på plats. 
Johanna Gillberg, COO och medgrundare, Helios Innovations

Johanna har en bakgrund som analytisk kemist och entreprenör. Hon är en av medgrundarna till Helios Innovations där hon idag ansvarar för R&D samt sköter det organisatoriska arbetet.

 

Möt Johanna Gillberg och flera intressanta talare på Cisterndagarna 28-29 januari 2025.  Läs mer och anmäl dig här

 

 

 

Nedan kan du läsa andra artiklar från SIFU.