Bertil Magnusson, ny kursledare för Internrevision

Bertil Magnusson, ny kursledare för Internrevision

Det är med varm hand vi välkomnar Bertil Magnusson till SIFU. Bertil har en gedigen erfarenhet inom laboratorievärlden och vi är glada att kunna presentera honom som kursledare för utbildningen Internrevision.

 

 

Bertil Magnusson är kursledare för utbildningen Internrevision hos SIFU. Nedan kan du läsa vår intervju med Bertil inför årets kursstart.

 

Hej Bertil och varmt välkommen som kursledare hos SIFU! 

Vill du börja med att berätta lite om dig själv och din professionella bakgrund?

Jag började som marin kemist som under 70-talet och letade efter spårmetaller i oceaner, floder, insjöar och regnvatten. Vid den tiden var renrum och ren provtagning något helt nytt inom analytisk kemi. Efter forskarutbildning började jag på ett kemiföretag, Eka Chemicals inom AKZO-NOBEL och arbetade där som specialist inom analytisk kemi, främst inom spektroskopi (XRF, XRD, ICP) och våtkemi. Vi gav stöd till företagets laboratorier i Europa och Amerika. 

År 2002 började jag på SP, nu RISE (Research Institutes of Sweden), och arbetade med mätkvalitet. Här ingår ackreditering, intern kvalitetskontroll, validering, mätosäkerhet och beslutsfattande. En viktig del av arbetet bestod av att hålla kurser samt utveckla guider och handböcker för Nordtest och Eurachem.

Från 2018 fokuserar jag på att driva mitt företag, Trollboken AB, som sprider kunskap om kvalitet i mätningar samt tips på fria resurser för analytiska kemister, såsom guider, handböcker, programvara och onlinekurser.

Jag har alltid varit intresserad av mätkvalitet men också ordbruk. Vilka ord kan du använda när du talar med analytiska kemister och vilka ord kan du använda när du talar med andra forskare eller kunder? Till exempel betyder ordet "precision" spridning för analytiska kemister, men i alla andra sammanhang avser det noggrannhet. I Sverige har vi en poet, Erik Axel Karlfeldt, som skrev om sin Fridolin som var en så bra karl även om han var utbildad. Han, Fridolin, talade nämligen med bönder på bönders vis och med de lärde på latin...

Vad motiverar dig mest i rollen som kursledare för Internrevision?

Att leda kurser är alltid en utmaning men om man lyckas entusiasmera deltagarna och ha roligt blir kurserna bra. 

Kan du beskriva hur kursen tar upp standarder och krav som ISO/IEC 17025 eller andra relevanta standarder för laboratorier?

På kursen varvas presentationer med gruppövningar och diskussioner. Vi gör avstamp i de krav som finns på kvalitetsledningssystem för laboratorierelaterad verksamhet och ser hur dessa införs i praktiken. Vi diskuterar erfarenheter från att göra revisioner och att själv bli granskad. Kursen lägger särskild vikt vid:
  • Krav på interna revisioner i standarder som ligger till grund för ackreditering och certifiering med fokus på ISO/IEC 17025 och ISO 15189;
  • Vägledningsdokument om revisioner såsom ISO 19011 och Swedac DOC 05:6;
  • Checklistor och dokument som används som underlag vid bedömning huruvida kraven i egen ledningssystemstandard är uppfyllda;
  • Kompetens hos revisorer och bedömare;
  • Upprättande av revisionsprogram;
  • Hjälpmedel som mallar och exempel;
  • Revisionsprinciper och revisionsmetoder

 

Vilken typ av utmaningar ser du att deltagarna ofta står inför när det gäller internrevision?
I internrevision är det lätt att fokusera på krav i standarden och från Swedac. Det viktiga är att fokusera på att förbättra verksamheten och skapa mervärde för kunderna som använder företagets tjänster.

Vad vill du att deltagarna ska ta med sig från kursen?

Rutiner för att göra intern revision med fokus på företagets verksamhet.

Stort tack Bertil! Vi ser fram emot att träffas i samband med nästa kurs den 7 april.

 

 

Här kan du läsa mer om kursen Internrevision och boka in dig på någon av årets kurstillfällen.

 

⭐⭐⭐⭐⭐

 

Ett par kommentarer från deltagare på första kurstillfället, nov 2024:

Mycket nöjd med kursen, bra föreläsare som inkluderade alla deltagare i diskussionerna. Bra med praktiska övningar.

Mycket givande och intressant framförallt gruppövningarna där vi kunde utbyta erfarenhet mellan olika branscher och kunskapsnivåer.

 

 Nedan kan du läsa andra artiklar från SIFU.