Från tvivlare till entusiast – så revolutionerade samarbetet med 1177 operationsplaneringen

01 januari 2025
När Lasarettet Trelleborg såg behovet av en snabbare och mer effektiv hantering av operationsköer blev 1177 en nyckelspelare i förändringsarbetet. Genom digitala lösningar kunde patientkommunikationen förbättras och väntetider kortas. Susanne Sandberg, medicinsk sekreterare och samordnare, delar med sig av resan – från initial skepsis till full övertygelse om 1177:s potential att optimera operationsplaneringen.
Hej Susanne,
Vad var det som fick er att börja arbeta med ökad tillgänglighet till operation genom 1177 och vilka utmaningar såg ni med det tidigare arbetssättet?
Vi behövde arbeta snabbare med att kvalitetssäkra våra köer. Posten går långsamt och det var inte alltid vi fick svar från patienten. Med 1177 kunde vi säkerställa att våra brev och meddelande kommer fram och vi kan se om patienten har läst meddelandet. Svaren kommer oftast in samma dag, på så sätt kunde vi gå igenom vår kö på ett snabbare sätt. Med våra samordningspatienter kunde vi direkt i våra meddelanden länka till ärendetypen 'Åberopa vårdgaranti' där patienten själv kunde läsa om de vårdgivare som fanns att tillgå. Där kunde vi länka till deras hemsidor och patienten kunde i lugn och ro göra sina val.
Du lyfter vikten av digitalisering i operationsplaneringen. Vilka nyckelfaktorer anser du är viktigast för att säkerställa en smidig övergång till digitala lösningar?
Det är viktigt att göra en plan för vad man ska använda digitaliseringen till. Vi i sjukvården ligger långt efter med digitaliseringen, något patienterna har efterfrågat länge.
Mitt råd är att börja i liten skala, det är viktigt att personalen får känna efter och övertygas om att det fungerar. När det är gjort går man till nästa steg, det brukar komma naturligt när alla känner sig säkra i det nya arbetssättet. Det är även viktigt att även den personal som kanske inte använder 1177 men som träffar våra patienter på våra mottagningar förespråkar användandet av 1177 och på vilka sätt patienten kan ta kontakt via 1177.
Hur arbetar ni för att säkerställa att alla berörda, från vårdpersonal till patienter, känner sig delaktiga och trygga i den digitala förändringsprocessen?
Information, information och åter information. Från den stund patienten sätter sin fot på mottagningen och genom hela processen informerar vi om 1177. All personal informeras om vad vi använder 1177 till, alla yrkeskategorier involveras.
Vilka lärdomar har ni dragit från implementeringen av 1177 i er verksamhet och vilka råd skulle du ge till andra som vill införa liknande lösningar?
Att göra det i lugn takt. En sak i taget. Använd pappersbreven som reservrutin i stället för tvärtom. Hos oss gav pandemin oss en skjuts i användandet av 1177 från patienterna.
Våga prova, det värsta som kan hända är att man får justera på vägen och det är lätt gjort i 1177. Vi har kommit på saker som vi tyckte var lysande i början men som vi efter ett tag justerat och ändrat.
Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från ert talarpass och kan applicera i sina egna verksamheter?
Våga prova 1177 ”på andra hållet”. 1177 har i många år varit ett program där patienterna kan ta kontakt med oss, våga prova tvärtom.
Stort tack Susanne för att du delar med dig av dina erfarenheter! Vi ser fram emot konferensen den 13-14 maj 2025!
Susanne Sandberg är medicinsk sekreterare, kvalitetssäkrare, samordnare HKP 1177 på Lasarett Trelleborg. Susanne är medicinsk sekreterare med gedigen erfarenhet av kvalitetssäkring av väntelistor. Har ett stort intresse av förbättringsarbete och har gått från att vara den största tvivlaren på 1177 till att vara den största entusiasten och utvecklar nu 1177 för hela Lasarettet Trelleborg. På konferensen föreläser hon tillsammans med sina två kollegor Rose-Marie Svärd och Mette Finnfors.
Blir du nyfiken på konferensen Optimerad operationsplanering? Läs mer om konferensen och anmäl dig här >>
Fler artiklar från SIFU: