Intervju med en av talarna på konferensen Inomhusmiljö 2024
05 september 2024
Inför konferensen Inomhusmiljö den 22-23 oktober har vi ställt några frågor till en av talarna på konferensen, Christian Arnbom. Nedan får vi veta mer om Christians arbete och hans bakgrund. Vi får även ta del av utmaningar när det kommer till tillämpning av lagstiftning i samband med arbete kring Inomhusmiljöer. Läs hela intervjun med honom här!
Hej Christian,
Vill du berätta lite mer om din bakgrund och vad du arbetar med nu?
Efter ett antal år i Lund, England och Sundsvall hamnade jag år 2010 i Stockholm på advokatbyrå. Efter att ha varit på en lite större advokatbyrå startade jag och en kollega upp en egen byrå som vi än idag jobbar på. Vi har en särskild inriktning mot det allmänna och företräder kommuner från norr till söder inom plan- och bygg-, miljö och exploateringsjuridik.
Vad är utmaningen med att avgöra om det är en plan- och byggfråga eller en miljöbalksfråga?
Ibland är det faktiskt både en plan- och byggfråga och en miljöbalksfråga och då gäller det att hålla isär de olika regelverken och eventuella beslut. I många fall är det ett samspel mellan lagstiftningarna som förvaltningen måste hålla koll på vid handläggningen av ärenden. En byggnad som inte uppfyller kraven i 8 kap. PBL (skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön) har i många fall även påverkan på människors hälsa vilket gör att man kommer in i miljöbalken också.
Vad skulle du säga är den största utmaningen vid tillämpning av lagstiftningen i samband med arbete kring inomhusmiljöer?
Som alltid i min värld är det bevisningen. Det är i regel myndigheten som bär bevisbördan och erfarenhetsmässigt kan jag konstatera att det brister stort i kunskaper om hur bevis ska säkras.
Vad får deltagarna med sig från ditt talarpass?
Förhoppningsvis så kan vi lämna paragrafernas värld och titta mer på praktisk tillämpning och mer gå in på hur de ska tänka beträffande vissa ärenden. Min värld är paragrafstyrd.
Vad ser du fram emot på konferensen?
Passet om Boverkets nya byggregler kommer att bli riktigt intressant. I förhållande till dagens byggregler tror jag att den modellen som föreslås, där branschen själv ska ta fram lösningar som uppfyller funktionskraven kan vara svår för byggnadsnämnden att tillämpa. Det kommer att bli intressant att höra hur Boverket har tänkt!
Tack Christian för att vi fick fråga dig några frågor. Vi ser fram emot ditt pass på konferensen Inomhusmiljö 22-23 oktober!
Christian Arnbom, advokat, Advokaterna Gustafsson, Arnbom & Hedberg
Christian har arbetat med offentliga uppdragsgivaren sedan 2010 inom områdena plan- och bygg-, miljö- och entreprenadrätt och är en uppskattad föreläsare som regelbundet håller utbildningar inom ämnesområdena.