Asbest - risker och ansvar
04 december 2024
Asbest – ett material som för länge sedan förbjudits men som fortfarande utgör en stor risk inom bygg- och renoveringsbranschen. Trots strikta regelverk rapporterade SR Ekot nyligen om företag och fastighetsägare som fuskar med saneringen, vilket kan leda till allvarliga hälsorisker för arbetare och stora konsekvenser för miljön. Vi har intervjuat Annika Embervik, kursledare för Material- och miljöinventering av byggnader, för att höra hur branschen kan ta ansvar, varför kunskap om asbest är så viktigt och hur man kan undvika de vanligaste fallgroparna.
Vad skulle du säga är de största riskerna med att hantera asbest på fel sätt, och hur påverkar det både individer och företag?
Asbest utgör en allvarlig hälsorisk eftersom det kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och mesoteliom, vilka ofta utvecklas flera decennier efter exponering. Det finns också en risk för sekundär exponering vid rivning av asbesthaltiga byggnader, särskilt om materialinventering inte utförs korrekt. För saneringsföretag och fastighetsägare kan felaktig hantering leda till brott mot lagkrav, ökade kostnader för avfallshantering och förseningar i projektet. Dessutom riskerar de företag som inte följer reglerna sitt rykte och relationerna med tillsynsmyndigheter.
Varför tror du att det fortfarande förekommer fusk med asbestsanering trots att riskerna är välkända?
Det kan bero på okunskap, kostnadsskäl eller tidspress som resulterar i brister i att följa lagkrav. Både beställare och saneringsföretag kan ibland prioritera låg kostnad eller kort tidsplan och därmed mer eller mindre medvetet ignorera eller slarva med miljö- eller arbetsmiljökrav. Dessutom saknas tydliga och nationella riktlinjer för hur inventering ska utföras, vilket leder till variationer i tillämpningen.
Kan du beskriva vilka regelverk och riktlinjer som gäller för hantering av asbest idag? Vad är de vanligaste missförstånden kring dessa?
Lagkraven utifrån arbetsmiljö för asbesthantering tydliggörs bland annat i AFS 2023:13. Risker vid vissa typer av arbeten, som kräver riskbedömning och identifiering av asbesthaltiga material innan arbete påbörjas, men också andra farliga ämnen ska undersökas utifrån AFS 2023:3 Projektering och byggarbetsmiljösamordning.
För att få rivningslov enligt Plan- och bygglagen förtydligar Boverkets allmänna råd om rivningsavfall (RIV 1) att materialinventering ska göras för att ta reda på vilket material som blir farligt avfall vid rivning.
Miljöbalkens hänsynsregler kräver att verksamhetsutövare ska skydda människors hälsa och miljön via försiktighetsprincipen och kunskapskravet.
Ett vanligt missförstånd är att byggnader från mitten 1970-talet eller senare inte kräver inventering, trots att viss risk för asbest kvarstår men också andra farliga material kan förekomma även i nyare byggnader.
Hur kan en kurs som Material-/miljöinventering av byggnader hjälpa företag att säkerställa att de följer lagstiftningen och skyddar sina medarbetare?
Kursen riktar sig till både miljökonsulter, fastighetsägare, saneringspersonal och tillsynsmyndigheter, och ger deltagarna kunskap om lagkrav och metoder för materialinventering, vilket hjälper dem rent praktiskt att identifiera riskmaterial och undvika farliga situationer, men också att ställa rätt krav vid upphandling eller tillsyn. Genom att förstå och efterleva dessa krav minimerar de olika aktörerna risken för hälsoskador och säkerställer en trygg arbetsmiljö, samtidigt som de undviker juridiska och ekonomiska konsekvenser.
Vilka praktiska råd skulle du ge till byggföretag och fastighetsägare som vill bli bättre på att identifiera och hantera asbest på ett säkert sätt?
• Utför materialinventering i rätt skede, helst när projektets omfattning är tydligt definierad.
• Samarbeta med kompetenta materialinventerare som har erfarenhet av farliga material.
• Säkerställ att all personal som hanterar asbest har relevant utbildning och följer säkerhetsföreskrifter.
• Kommunicera öppet med tillsynsmyndigheter för att säkerställa att inventeringar och saneringar uppfyller gällande krav.
• Ha en tydlig plan för hur farligt avfall ska hanteras och dokumenteras.
Tack Annika för nyttiga insikter och påminnelser om ett viktigt ämne. Läs mer om kursen Material-/miljöinventering av byggnader här >
Kristina Pedersen | SIFU