Ventilationsteknik

Ventilationsmätteknik

En kurs för dig som gör injustering och utredningar inom bland annat energi och klimat samt utför OVK-besiktningar

Boka kurs

Kursnr. 9109

2 dagar

fr. 11 600 kr

Exkl. moms

Välj kurstillfälle

Om kursen

Kursen Ventilationsmätteknik lär dig att, på ett riktigt sätt, kunna mäta luftflöden i ett ventilationsinstallationssystem. Teoretisk genomgång av mätmetoder varvas med praktisk tillämpning och instrument av olika fabrikat används för att ge dig en bild av hur de fungerar.

Att mäta luftmängder ligger ofta till grund för framtida åtgärder och investeringar. Att kunna mäta luftmängder på ett riktigt sätt och att ta hänsyn till de korrigeringar och mätsträckor som krävs är ett måste för att mätresultatet skall bli rätt. Mätningar utförs till exempel vid OVK-besiktningar där mätningen kan vara utslagsgivande för om en anläggning är godkänd eller inte. Även vid injustering av ventilationssystem utförs mätningar för att ställa in rätt flöden.

Att mäta är att veta och under den devisen lär vi oss mäta luftmängder på ett sätt som gör oss och vår uppdragsgivare trygg i det underlag vi lämnar efter oss.

Du lär dig

 • Mätteori, mätfel och mätosäkerhet
 • Kalibrering
 • Metoder för mätning

Passar dig som är

 • Ventilationstekniker
 • Fastighetstekniker
 • Drifttekniker
 • Injusterare
 • Fastighetsskötare

Utbildningspaket

 

SIFU kan erbjuda ett paket för dig som vill kombinera flera kurser till en komplett utbildning. På så sätt får du möjlighet att utveckla dig löpande och långsiktigt vilket ger dig en effektiv och hållbar kompetensutveckling.

Kontakta oss för att diskutera vilka kurser som passar för ditt behov och för en offert. 

Utbildningspaket 1 VVS

 

Utbildningspaket 2 VVS

Ventilationsmätteknik
Att kunna mäta luftmängder på ett riktigt sätt och att ta hänsyn till de korrigeringar och mätsträckor som krävs är ett måste för att mätresultatet skall bli rätt. Deltagaren får jobba med kalibrering samt med olika metoder för mätning.

 

Ventilationsteknik steg 1
Ger dig en grundläggande förståelse för hur ventilationen är uppbyggd och fungerar, vilken betydelse inneklimatet har samt de olika installationskomponenternas funktion och underhåll.

Ventilationsteknik steg 1
Ger dig en grundläggande förståelse för hur ventilationen är uppbyggd och fungerar, vilken betydelse inneklimatet har samt de olika installationskomponenternas funktion och underhåll.
 

Injustering av luftflöden. Om du går båda stegen får du en grundlig utbildning inom ventilation med inriktningen injustering.

 

 

Vill du gå vidare till en certifiering, bygg på med kursen Injusterare av ventilationssystem - Kurs inför certifiering

Kursinnehåll

Innehåll

Genomgång av mätmetoder enligt SS-EN 16211:2015

 • Mätning och felkällor
 • Mätning i kanal, till- och frånluft
 • Mätning av frånluftsdon, flera mätsätt.
 • Mätning av tilluftsdon, flera mätsätt.
 • Uppställning av protokoll.

Praktiska övningar där vi provar mätsätten med olika instrument.

Målgrupp

Kursen är till för dig som håller på med OVK-besiktningar, injustering och utredningar av olika slag inom bland annat energi och klimat.

Förkunskaper

Du bör ha erfarenhet av arbete inom ventilationsteknik.
Är du osäker på dina kunskaper i mätteknik kan du testa dina förkunskaper med hjälp av vårt SIFUs diagnostiska test (med facit)inför kusen!

 

Kursledare

Mats Nilsson

Mats är VVS-ingenjör och verksam som föreläsare på SIFU sedan en längre tid. Parallellt med sitt arbete som egenföretagare och VVS-konsult leder han efterfrågade kurser inom ventilationsteknik.

Mats är även ledamot i Tekniska Råden samt FunkiS (frågor och svar gällande OVK). Fritiden tillbringar han gärna vid havet med hummerfiske eller på hockeyrinken.

Som föreläsare på SIFU är Mats mycket uppskattad och får fantastiska omdömen från kursdeltagarna. Vi på SIFU är mycket stolta och glada över den kunskap och erfarenhet som Mats förmedlar inom ventilationsteknik. Läs en intervju med Mats här!

Bra pedagogisk och väldigt bra kursledare som på ett lättförståeligt sätt förklarade de olika mätteknikerna och var väldigt lyhörd för deltagarnas olika förmåga och behov under föreläsning och övningar.

Kurstillfällen

Ventilationsmätteknik

2 dagar

fr. 11 600 kr

exkl. moms

 • 13-14 maj 2024

  Stockholm

  Platser kvar

 • 10-11 jun 2024

  Göteborg

  Platser kvar

 • 26-27 sep 2024

  Göteborg

  Platser kvar

 • 25-26 nov 2024

  Stockholm

  Platser kvar