Övrig skolverksamhet

Framtidens skolrestaurang

Få ny inspiration och verktyg att bli en skolrestaurang i framkant!

Varmt välkommen 30 september - 1 oktober 2025, i Stockholm eller på distans!

Boka kurs

Kursnr. 431800

2 dagar

fr. 5 480 kr

Exkl. moms

Välj kurstillfälle

Om konferensen

Hur möter du ökande behov av anpassad kost? Vad gör du när elever väljer bort maten, eller när skolpersonal och föräldrar ifrågasätter menyerna? Hur kan skolmåltiderna bidra till såväl krisberedskap som lärande, trivsel och ett mer hållbart matsystem?

I takt med att kraven ökar, behoven förändras och resurserna pressas, växer också behovet av smarta lösningar, fördjupad kunskap och gemensam utveckling.

Under två fullspäckade dagar får du ta del av konkreta verktyg, beprövade arbetssätt och ny inspiration från både forskare, experter och framstående verksamheter. Konferensen ger dig bland annat nya insikter och praktiska lösningar för att organisera skolrestaurangen effektivt, bemöta elever med särskilda behov och förbättra samarbetet med skolan. Dessutom får du ta del av erfarenheter och tips som hjälper dig att skapa en trivsam måltidsmiljö och framtidssäkra verksamhetens kompetens- och livsmedelsförsörjning.

Konferensen ger dig också chans att nätverka med kollegor från hela landet som delar dina utmaningar, intressen och ambitioner. 

Välkommen till en konferens som stärker både dig och din verksamhet – idag och för framtiden.

Välj om du deltar på plats i Stockholm eller på distans. 

Konferensprogrammet är under arbete – ämnen och talare presenteras löpande.

Ur årets program

  • Anpassad kost och selektivt ätande – hur möter du ökande efterfrågan?
  • Kompetensförsörjning i skolkök
  • Att skapa en trivsam måltidsmiljö som främjar matglädje
  • Måltidspedagogik och samverkan med skolan

Målgrupp

Konferensen riktar sig till dig som arbetar med skolmåltider på grundskola och gymnasium. Du kan till exempel arbeta som kökschef/-ansvarig, kock, köksmästare, kockmästare, kokerska eller måltidsutvecklare. Även du som kostchef, kostekonom, ansvarig för skolkök eller enhetschef måltidsservice på kommun kan ha stor nytta av att delta. 

Program

  • - Så bygger du framtidens skolrestaurang med skolledningen som medspelare

    Det finns många krav och åsikter om skolmåltider, samtidigt kan förutsättningarna för att driva hållbar förändring skilja sig stort. Vilka verktyg behöver framtidens skolrestauranger för att bli mer hållbara? Daniél Kallonas delar med sig av hur han arbetar för att göra skolmåltider både klimatsmarta och uppskattade. I fokus står bland annat samarbetet med skolledning, en nyckel för att lyckas med förändringsarbete och skapa en måltidsverksamhet som genomsyras av hållbarhet, delaktighet och matglädje.

    • Så kan du samarbeta med skolledningen för att nå hela vägen
    • Det klimatsmarta köket i praktiken
    • Måltiden som en del av lärandet
    • Hur du lyckas med omställningen till mer hållbar gastronomi
    Daniél Kallonas, kökschef, Lärande Grundskola Skapa
    Daniél Kallonas, kökschef, Lärande Grundskola Skapa

    Daniél är inspiratör, utbildare, receptsnickare och flerfaldigt prisbelönt kökschef som arbetat i skolans värld sen 2009. Han brinner för hållbara måltider som man kan njuta av med gott samvete utan att påverka miljön negativt.

  • - Psykologiska barriärer för hållbara dieter

    Idag kämpar många med att förändra sina matvanor, i hopp om att äta mer hälsosamt, mer miljövänligt eller av ekonomiska skäl. Oavsett drivkraft är en sak ofta tydlig – det är svårt att bryta invanda kostmönster. I denna föreläsning fokuserar Noah Linder på psykologiska barriärer för förändring och vilka verktyg som kan användas för att övervinna dem. Föreläsningen inleds med en teoretisk genomgång av beteendeförändringar och övergår sedan till praktiska exempel på hur beteendevetenskapliga verktyg kan användas för att hjälpa människors att nå sina mål.

    • Vanors inverkan på våra matval
    • Hur beteendeinsikter kan användas för att främja hållbara val
    • Praktiska exempel från egen forskning
    Noah Linder, doktor i miljövetenskap, Kungliga Vetenskapsakademien
    Noah Linder, doktor i miljövetenskap, Kungliga Vetenskapsakademien

    Noah är postdoktoral forskare vid Kungliga Vetenskapsakademien (Beijer institutet) och grundar mycket av sin forskning i miljöpsykologin. Hans nuvarande forskning fokuserar på en hållbar omställning av det svenska matsystemet, med särskilt fokus på beteendeförändringar och psykologiska drivkrafter/barriärer i relation till hållbara dieter.

  • - Så möter du ökad efterfrågan på anpassad kost och elever med ätsvårigheter

    Allt fler elever har ätsvårigheter och behöver anpassad kost eller särskilt bemötande kring maten. Samtidigt kämpar många skolrestauranger med begränsade resurser. Hur kan du göra smarta justeringar som gynnar alla elever, utan att det kostar mer? I denna föreläsning lyfter Sara hur NPF-diagnoser kan påverka ungas matsituation. Hon delar även med sig av praktiska exempel och konkreta råd som visar hur du med små medel kan möta den ökande efterfrågan på anpassad kost och göra stor skillnad både för eleverna och för verksamheten.

    • Vanliga utmaningar kopplade till NPF och mat i skolmiljö
    • Bemöta elever med ätsvårigheter på ett tryggt och respektfullt sätt
    • Strategier för att möta ökade behov av anpassad kost utan ökade resurser
    Sara Ask, legitimerad dietist, författare och utbildare
    Sara Ask, legitimerad dietist, författare och utbildare

    Sara Ask har lång klinisk erfarenhet från Karolinska Universitetssjukhuset och är en uppskattad föreläsare sedan över tio år tillbaka. Hon har bland annat skrivit ”NPF-kokboken” och flera populära böcker om barn och mat. Idag arbetar hon heltid med att inspirera och utbilda om mat, hälsa och barn.

  • - Frystorkad skolmat och kor på rot – så rustar Lycksele kommun för kris och vardag

    Hur kan måltidsverksamheten bli en bärande del av kommunens krisberedskap?
    Genom lokal samverkan, förändrade inköpssystem och frystorkad mat stärker Lycksele kommun både beredskapen och bidrar till hållbarhet i vardagen. Kostchefen Klaus Dudenhöfer delar med sig av erfarenheter från ett arbete som väckt stort nationellt intresse och berättar hur måltidsverksamheter kan ta ansvar i det civila försvaret samtidigt som de minskar matsvinnet, bygger starkare lokala relationer och ökar kunskapen i skolan.

    • Frystorkad skolmat som metod för både krisberedskap och minskat svinn
    • Dynamiskt inköpssystem – förutsättningar, utmaningar och lärdomar
    • "Ko på rot" och andra sätt att stärka relationen till lokala bönder och erbjuda närproducerat
    Klaus Dudenhöfer, kostchef, Lycksele kommun
    Klaus Dudenhöfer, kostchef, Lycksele kommun

    Klaus har lång erfarenhet av att arbeta med mat, både som kock och inom offentlig måltidsverksamhet. I rollen som kostchef driver han Lyckseles arbete med hållbara måltider med tydligt fokus på ekologiska lösningar, krisberedskap och samverkan i lokalsamhället.

  • - Akademikök för kompetensförsörjning på kort och lång sikt

    Många kommuner har utmaningar med att rekrytera, behålla och utveckla kockar i sina skolkök. Fredrik Lundquist berättar om akademiköket som är en unik satsning där utbildning och utveckling kombineras med den dagliga driften av ett skolkök, för att stärka kompetensen hos både befintliga och blivande kockar. Resultatet är en stärkt yrkesstolthet, ökad kvalitet och ett kök som lockar både nya och erfarna medarbetare.

    • Så gick kommunen från utmaning till möjlighet
    • Kommunen som attraktiv och hållbar arbetsgivare inom måltidsverksamhet
    • Inspiration, innovation och introduktion som gör skillnad
    • När verksamheten lyfter sina egna stjärnor – vad händer då?
    Fredrik Lundquist, måltidschef, Köpings kommun
    Fredrik Lundquist, måltidschef, Köpings kommun

    Fredrik har en bakgrund inom fine dining och ledarskap och för drygt tio år sedan steget in i de offentliga köken. Sedan dess har han drivit skolmåltidens resa från servicefunktion till en integrerad del av skolans pedagogik och trygghet. Genom tydligt ledarskap, lyhördhet och en målinriktad verksamhet har han byggt broar mellan kök, elever och skolledning – med matglädje och goda matvanor i fokus.

  • - Förändrad måltidsmiljö som ett sätt att öppna dörrar

    Måltidsmiljön spelar en viktig roll för elevernas hälsa och trivsel, men många skolmatsalar upplevs som stökiga och tråkiga. Detta kan leda till att elever väljer bort måltiden, vilket riskerar deras hälsa och bidrar till ökat matsvinn. Vad händer när man istället skapar en inbjudande och trygg miljö där måltiden blir något att se fram emot – och där eleverna själva varit med och påverkat utformningen? Fredrik Lundquist delar med sig av ett utvecklingsarbete som förändrat mer än bara hur det ser ut i matsalen.

    • Så skapades skolrestaurangen tillsammans med elevernas idéer
    • Konceptet ”mat hela dagen”– erfarenheter och oväntat goda effekter
    • Hur måltidsmiljön stärker relationer, tillit och delaktighet
    • En neutral mötesplats för samtal om hållbara och hälsosamma vanor
    Fredrik Lundquist, måltidschef, Köpings kommun
    Fredrik Lundquist, måltidschef, Köpings kommun

Boka

Framtidens skolrestaurang

2 dagar

fr. 5 480 kr

exkl. moms

  • 30 sep-1 okt 2025

    Stockholm alt. distans

    Platser kvar

Boka tidigt för bästa pris!

  Konferens
Till och med 13 juni:
5 480 kr
Till och med 29 augusti:
6 180 kr
Från och med 30 augusti:
7 180 kr

Pris för konferenspaket (lunch och fika) på 900 kr tillkommer för deltagare på plats. Samtliga priser är exkl. moms.

På plats eller på distans

Konferensen hålls den 31 september-1 oktober 2025 i Stockholm eller på distans. Väljer du att delta digitalt har du samma möjlighet att ställa frågor och diskutera med föreläsare och andra konferensdeltagare.

Vill du vara med på plats?
Vi ses i centrala Stockholm.
Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >

Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator!

Du får en länk till konferensen och instruktioner ca. en vecka innan start.

Varmt välkommen!

Citat från tidigare deltagare

Rakt igenom en bra fortbildningsdag. Intressanta ämnen, kunniga föreläsare, bra upplägg med pauser, fungerande teknik och bra ledning.

Håll mig uppdaterad

Prenumerera på våra mejlutskick om Framtidens skolrestaurang och ta del av det senaste om konferensen!