Alla utbildningar
Medicinska gaser
Få kunskap om drift, underhåll, kontroll och design med en utbildning inom medicinska gaser på sjukhusens centralgasanläggningar.

Visar 1-4 av 4 träffar
Läs mer och boka Medicinska gaser - MDR och riskhantering Populär
Medicinska gaser
Medicinska gaser - MDR och riskhantering
Göteborg, Stockholm
2 dagar
Platser kvar
fr. 13 500 kr
exkl. moms
Läs mer och boka Medicinska gaser - driftteknik Företagsanpassad
Medicinska gaser
Medicinska gaser - driftteknik
Läs mer och boka Medicinska gaser - grundutbildning
Medicinska gaser
Medicinska gaser - grundutbildning
Göteborg, Lund, Stockholm
4 dagar
Platser kvar
fr. 19 300 kr
exkl. moms
Läs mer och boka Tekniska specialgaser
Laboratorieverksamhet
Tekniska specialgaser
Stockholm
2 dagar
Platser kvar
fr. 13 700 kr
exkl. moms
Lär dig säker och effektiv hantering av tekniska specialgaser.
Utbildning i medicinska gaser
Regionernas allmänna kunskapskrav för personer som ansvarar för projektering, projektledning, montage, drift, service och leverans av materiel är otroligt höga. Kunskap om design, drift, underhåll och kontroll av en central gasanläggning för medicinska gaser är nödvändigt för en säker drift och en patientsäker vård. SIFUs utbildningar motsvarar kraven.
Medicinska gaser och deras användning
Medicinska gaser används inom hälso- och sjukvården. De ordineras av läkare och används både för behandling av patienter eller för att ställa en diagnos. Behållarna för medicinska gaser har bland annat högt tryck och kan påskynda eller orsaka explosionsartad brand och det är därav viktigt att de hanteras på ett korrekt sätt. Du lär dig kunskapen på våra kurser, bland annat Medicinska gaser – grundutbildning. De vanligaste medicinska gaserna är:
Medicinsk oxygen/syrgas
Har en bred användning inom flera olika områden av vården, bland annat för andningsbesvär, narkosgivning, sårbehandling och cancerbehandling.Medicinsk luft
Medicinsk luft används bland annat för inhalation och ventilation av patienter och kirurgisk utrustning.Lustgas
Används som narkosmedel samt för smärtlindring inom vården.Medicinsk koldioxid CO2
En gas som används vid titthålskirurgi, insufflatorer vid endoskopi, gynundersökningar, kryobehandlingar och cellodlingar.
Patientsäkerhet och gasanläggningar
Det är av stor vikt att hanteringen av medicinska gaser genomförs på ett korrekt sätt för att minska risken för olyckor. Det finns flera punkter som är viktiga att förhålla sig till när det kommer till förvaring av gasflaskor, där till exempel varningsskyltar bör finnas, olika gassorter ska försvaras åtskilda och gasvolymen får inte överstiga en viss nivå. Det ska även finnas en nödavstängningslåda i centralgassystem som används när gasen behöver stängas av. Rätt installation, övervakning av trycket samt underhåll av centralgasanläggningar är därav viktigt för att minimera risker för såväl patienter som personal.
Utbildning i gasanläggningens drift och underhåll
Det är av vikt att genomföra årliga kontroller av gasanläggningar, då många är byggda innan de normer och standarder vi har idag fanns och därav kan det förekomma avvikelser som bör åtgärdas. För att minska risken för olyckor och störningar är det viktigt att du som arbetar med centralgasanläggningar har rätt utbildning. På vår kurs Medicinska gaser – driftteknik får du bland annat lära dig om driftteknikerns ansvar, larm och kontroller, det tekniska systemets uppbyggnad samt om säkerhetsdokumentation. Vi går igenom delarna genom både teoretiska och praktiska moment så att du lär dig hur du ska agera för att förhindra störningar och olyckor.
Säkerhetsåtgärder och riskhantering
Det finns flera säkerhetsåtgärder och riskhanteringsmetoder som är viktiga för hantering av gasanläggningar. Standarden SS-EN ISO 7396-1 ställer krav på provningar och kontroller av centralgasanläggningarna. Utöver de kraven att även ytterligare test och kontroll av funktionssamband och stödsystem för att säkerställa att anläggningen fungerar som den ska. Genom att ha rätt kunskap och även erfarenhet när du bedömer risker kan du undvika oväntade händelser som har stora konsekvenser. På SIFUs kurs Medicinska gaser – MDR och riskhantering får du lära dig om metoder du kan använda vid inventering av egenskaper och behov hos befintliga medicinska gasanläggningar.
Gaskurser och specialiserad utbildning
SIFU erbjuder flera olika typer av kurser för dig som arbetar med centralgasanläggningar. Genom att utbilda dig kan du hålla dig uppdaterad på de senaste föreskrifterna och bästa praxis inom centralgasanläggningar. De kurser vi erbjuder är:
- Medicinska gaser – grundutbildning
- Medicinska gaser - MDR och riskhantering
- Medicinska gaser – driftteknik
Kvalifikationer och certifieringar
Utbildningen Medicinska gaser – grundutbildning avslutas med ett kunskapstest. Genom att delta i kursen och få ett godkänt testresultat uppnår du branschkravet för ansvariga för medicinska gasanläggningar inom sjukvården eller som leverantör av olika tjänster inom området.
SIFU är validerade/godkända av KIWA för de utbildningar som ligger till grund för certifiering inom medicinska gaser.