Labbdagarna
Mötesplatsen för dig som arbetar inom laboratorium.
11-12 mars 2025 i Stockholm eller på distans.
Om konferensen
Varmt välkommen till den uppskattade konferensen Labbdagarna – en konferens som vänder sig till alla medarbetare inom laboratorium.
Under två spännande dagar samlar vi branschens ledande experter och kollegor för att dela kunskap, erfarenheter och framtidsperspektiv. I år kommer vi bland annat att dyka djupare i ämnen som hur man bygger labbteam som skapar kundnytta, ackreditering med Swedac, förberedelser inför framtidens laboratorium samt den växande frågan om PFAS och dess påverkan på miljön.
Välkommen till ett evenemang som ger dig ny inspiration och värdefulla kontakter!
Är ni flera kollegor från samma arbetsplats som vill delta på konferensen?
Är ni 4 eller fler kollegor som bokar er på konferensen erhåller ni 10% rabatt på konferenspriset. Kontakta oss på info@sifu.se eller tel 031-350 55 00 för bokning. (Går ej att kombinera med andra rabatter eller erbjudanden).
Ur programmet
- Hur bygger man en labbgrupp som skapar kundnytta?
- Så arbetar Swedac med ackreditering
- Framtidens laboratorium – vad behöver vi förbereda oss på?
- PFAS – effects on the environment
Målgrupp
Konferensen vänder sig till dig som arbetar på ett laboratorium eller har ett intresse av laboratorieverksamhet. Du kan till exempel vara labbtekniker, laboratorieingenjör, laboratoriechef, laboratorieansvarig, verksamhetschef, gruppchef, biomedicinsk analytiker, kemist, kemikalieingenjör, kvalitetsansvarig, kvalitetssamordnare, teknisk ledare, avdelningschef, provningstekniker, provningsingenjör, Laboratory Director, Research Coordinator, Lab Manager, Lab Technician, Quality Manager eller Test Engineer.
Program
Tisdag 11 mars
-
9:00-9:30 - Registrering med kaffe och smörgås
Inloggning till konferensen för deltagare på distans.
-
9:30-9:40 - Moderator Emma Holmberg inleder konferensen
Emma Holmberg, Product Specialist and Instructor, EcoOnline
Emma har under hela sitt yrkesliv arbetat med kemikaliesäkerhet och kemikalielagstiftning på olika sätt. Hon har lång erfarenhet av att stötta verksamheter i deras kemikalie- och farligt gods-hantering samt av utarbetande av säkerhetsdatablad och faromärkning för kemiska produkter. Emma arbetar nu som produktspecialist och utbildare på EcoOnline med fokus på deras mjukvara för säker kemikaliehantering.
-
9:40-10:40 - Så arbetar Swedac vid ackreditering
I detta pass utforskar vi vad det innebär att vara ackrediterad av Swedac och varför det är viktigt. Vi går igenom hur bedömningar görs och reder ut viktiga tolkningar av SO/IEC 17025 och ISO 15189. Passet avslutas med de senaste nyheterna från Swedac.
- Ackrediterad av Swedac – vad betyder det egentligen?
- Hur går en bedömning till
- SO/IEC 17025 och ISO 15189 tolkningar och begrepp
- Swedac nyheter – det senaste
Elisabeth Hallin-Bergvall, enhetschef, Swedac
Elisabeth är enhetschef på Swedac med en magisterexamen inom medicinsk biologi. Hon har många års erfarenhet av ackrediterad laborativ verksamhet för miljömikrobiologi och kliniska patientanalyser, både som laborant och som enhetschef. Swedac är Sveriges ackrediteringsmyndighet och bidrar till att säkerställa kvalitet och tillit i samhället genom att undersöka ackrediterade organs efterlevnad till förutbestämda regelverk.
-
10:50-11:50 - Ständiga förbättringar i laboratorieverksamhet
Detta pass har fokus på ständiga förbättringar inom kvalitetsledningssystem relevanta för laboratorieverksamhet, för att bl a möjliggöra ett optimerat nyttjande av tid och resurser. Under passet diskuteras vad man bör tänka på för att lyckas implementera förbättringar i processer:
- Vad är PDCA-cykel?
- Vilka övriga verktyg finns det att tillgå för förbättringsarbete?
- Hur integrerar vi riskbaserat tänkande?
- Vad kan det finnas för utmaningar?
Anita Persson, senior konsult, Semcon AB
Anita har disputerat inom Analytisk farmaceutisk kemi och har många års erfarenhet av laborativt arbetet, främst inom internationella läkemedelsbolag. Anita har haft olika roller inom QC (Quality Control) och R&D (Research & Development). Hon delar med sig av sin erfarenhet om ständiga förbättringar i laboratorieverksamhet och relaterade processer.
-
12:00-13:00 - Lunch
-
13:00-13:40 - Så skapar du en effektiv labbgrupp - med kundnytta i fokus
Det här passet handlar om att använda medarbetarnas kunskaper, utrustning och arbetsprocesser för att bättre möta kundernas behov. Målen är:
- Att utveckla kundanpassade arbetsflöden som hjälper oss att skapa och erbjuda laboratorietjänster som passar kundernas krav.
- Att skapa en arbetskultur som uppmuntrar oss att utmana kundernas önskemål och leverera på ett ännu bättre sätt.
- Att förbättra vår dagliga styrning så vi kan leverera mer effektivt och skapa en bättre arbetsmiljö.
- Att minska kostnaderna, till exempel genom att öka hur mycket vi använder våra instrument.
Jonas Gullberg, avdelningschef QC, APL
-
13:50-14:30 - Riskbaserat arbetssätt – lägg tid på det som har störst risker, minska slöseri och öka effektivitet på labb.
Under detta pass ges exempel på hur APL arbetar med riskbaserat arbetssätt inom labbverksamhet. Vid APL utvärderas risker baserat på vetenskaplig kunskap, erfarenhet av processer och i slutändan kopplas till patientsäkerhet.
- Utmana omfattning av analys som initialt var enligt fullständig analys
- Fokus på kritiska aspekter och därmed minskat resursbehov
- Utnyttja befintlig data för ett mer vetenskapligt underlag för riskbaserade beslut.
Jonas Gullberg, avdelningschef QC, APL
Jonas arbetar idag som QC chef vid APL i Umeå och Stockholm och är doktor inom analytisk kemi. Han har mångårig erfarenhet som chef från kommersiell, universitets- och regional verksamhet. Jonas har tillhandahållit tjänster för forskare med state-of-the-art instrumentering, förbättrat servicen för medicinsk utrustning under pandemin, utvecklat simulatorer och idag säkrar Jonas laboratorieresultat för specialläkemedel för patienter med särskilda behov.
-
14:30-15:00 - Eftermiddagskaffe
-
15:00-16:00 - Innovativa metoder för mätning av kemiska föroreningar
Effektbaserade metoder (EBM) – ett heltäckande verktyg för att mäta förekomst av organiska mikroföroreningar
Passet kommer att handla om hur tiotusentals kemikalier i samhället kan förorena vatten genom komplexa blandningar, där enskilda ämnen ofta finns i låga halter. Eftersom kemisk analys bara kan förklara en liten del av de toxiska effekterna, behövs en kombination med effektbaserade metoder för att mäta biologiska effekter från både kända och okända ämnen samt blandningar.
- Tiotusentals kemikalier kan förorena vatten som komplexa blandningar.
- Kemisk analys förklarar bara en liten del av de toxiska effekterna.
- Effektbaserade metoder behövs för att mäta biologiska effekter från både kända och okända ämnen.
Elin Lavonen, vattenspecialist, BioCell Analytica
Elin Lavonen jobbar som vattenspecialist på BioCell Analytica som gör toxikologiska mätningar av kemiska föroreningar i vatten, jord och sediment. Hon är specialiserad på vattenkvalitetsbedömning och agerar i gränslandet mellan forskning och praktik för att implementera användbara innovativa tekniker inom vattenindustrin. Elin har en doktorsexamen i miljöanalys från Sveriges Lantbruksuniversitet och är adjungerad professor i vattenteknik vid Aalto-universitetet i Finland.
-
16:00 - Konferensens första dag avslutas.
Onsdag 12 mars
-
9:00 - Moderatorn inleder konferensens andra dag.
-
9:00-10:00 - Attrahera, rekrytera och behålla rätt kompetens inom labb
I detta pass kommer vi att fokusera på hur man attraherar, rekryterar och behåller rätt kompetens inom laboratoriemiljöer. Vi går igenom strategier för att locka topptalanger till laboratorieverksamheter, samt de viktigaste stegen i en framgångsrik rekryteringsprocess. Slutligen diskuterar vi hur du som chef kan skapa en arbetsmiljö som inte bara främjar trivsel, utan också uppmuntrar långsiktig utveckling och engagemang hos dina medarbetare.
- Strategier för att attrahera topptalanger inom laboratoriemiljöer
- Rekryteringsprocessens nyckelsteg för att hitta rätt kompetens
- Retention: Så skapar du som chef en arbetsplats som främjar långsiktig utveckling
Hanna Ström, HR Manager, Eurofins NSC Sweden
Hanna är HR Manager för Eurofins verksamhet i Sverige sedan mer än 12 år och är även involverad i Eurofins globala arbete med Talent Management Training samt Eurofins Foundation. Hanna har en examen i Personal & Organisationsteori från Karlstads universitet och har jobbat med kvalificerade HR frågor i olika typer av verksamheter i snart 20 år. Hanna har också en naturvetenskaplig bakgrund och har arbetat ca 1 år som vik. laboratorieassistent inom livsmedelsbranschen.
-
10:00-10:30 - Förmiddagskaffe + smörgås
-
10:30-12:00 - PFAS – effects on the environment
Per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) have received increasing attention due to their extreme persistency as well as bioaccumulation and toxicity potential for animals and humans. PFAS guideline limits in drinking water, wastewater, soil and other matrices have decreased or are going to decrease worldwide. However, current treatment techniques for water and solid materials are often inefficient, especially for the short chain PFAS, and not cost-efficient for full-scale applications. Therefore, there is an urgent need to develop sustainable and innovative treatment solutions for large-scale application for PFAS removal. This presentation gives an overview of PFAS analysis and the challenges for analysis of PFAS in trace levels. In addition, an overview is given about the occurrence of PFAS in the environment and advanced treatment techniques for their removal in soil and water.
- Introduction about what are PFAS
- Analysis of PFAS and challenges for analysis
- Sources, transport and fate of PFAS in the environment
- Treatment techniques for removal of PFAS
Lutz Ahrens, Professor in Environmental Organic Chemistry, Swedish University of Agricultural Sciences
Lutz är professor i organisk miljökemi, och det övergripande målet med min forskning är att främja kunskap om grundläggande förståelse och tillämpning av principerna för analytisk kemi och miljökemi. Jag arbetar med metodutveckling för identifiering av toxiskt relevanta organiska föroreningar och med bättre förståelse av deras processer i miljön.
-
12:00-13:00 - Lunch
-
13:00-14:00 - Framtidens laboratorium
Vilka är de senaste trenderna inom laboratorieverksamhet och hur påverkas denna när AI och maskininlärning implementeras? En inblick i vad som är på gång i Sverige och i omvärlden.
- Vilka är trenderna i det moderna labbet inom vården och forskningen?
- Hur kommer vi använda AI och maskininlärning inom framtidens vård och i medicinska forskningslabb?
- Vilka krav på ledarskap och tvärvetenskaplig kompetens ställer det moderna labbet?
Lars Frelin. Docent, föreståndare och grundutbildningsansvarig vid Karolinska Institutet
Lars har publicerat ca 50 vetenskapliga artiklar och bedriver forskning kring vacciner mot infektionssjukdomar. Lars är grundare till två företag och är namngiven uppfinnare på flertalet patent och patentansökningar. Han är en eftertraktad föreläsare inom sitt forskningsområde samt forskningsinfrastruktur och förändringsarbete inom Life Science.
-
14:00-14:30 - Eftermiddagskaffe
-
14:30-15:30 - Resan mot en säker och trygg arbetsplats
EcoOnline presenterar resultat från sin oberoende undersökning ”Hur säkra är Sveriges arbetsplatser?” och ger råd kring hur du ska komma vidare på resan mot en säker och trygg arbetsplats med ett fungerande arbetsmiljöarbete.
Adam Erikson, Senior Solution Consultant
Adam arbetar för att göra det enklare för våra kunder att arbeta proaktivt kring arbetsmiljö, oavsett om det gäller kemikaliehantering, åtgärder eller tillbud. Med många års erfarenhet inom verksamhetsutveckling kan han förmedla en mängd tips kring processer och hur man på allra bästa sätt kan nyttja ett digitalt systemstöd i arbetsvardagen.
-
15:30-15:40 - Moderatorn avslutar konferensen.
-
-
Sagt om konferensen Labbdagarna
Mycket proffsiga föreläsare, relevanta ämnen för mig
Det är verkligen suveränt ordnat både vad gäller allt runtomkring och valet av föreläsare.
Genomgående inspirerande föreläsare som hade ett bra upplägg som gjorde att man lyssnade och tog till sig användbara tips."
Det var många intressanta föreläsningar. Jag uppskattade att det var föreläsningar med olika infallsvinklar på labarbete
Mycket intressant!
Boka här
Labbdagarna
fr. 7 880 kr
exkl. moms
-
11-12 mar 2025
Stockholm alt. distans
Platser kvar
Boka tidigt för bästa pris!
Till och med 10 januari: 7 880 kr
Till och med 7 februari: 8 580 kr
Från 8 februari: 9 580 kr
Pris för konferenspaket på 900 kr tillkommer för deltagare på plats. Samtliga priser är exkl moms.
Letar du boende inför konferensen Här hittar du våra avtalshotell