Hälsa, vård och omsorg

Chef inom personlig assistans

Mötesplatsen för dig som vill stärka din kompetens och utveckla ditt ledarskap.

Välkommen på konferens den 23-24 september i Stockholm eller på distans.

Boka kurs

Kursnr. 437300

2 dagar

fr. 6 980 kr

Exkl. moms

Välj kurstillfälle

Om konferensen

Som ledare inom personlig assistans har du en viktig roll och ett stort ansvar att säkerställa en verksamhet av hög kvalitet – både för assistansanvändare och för dina medarbetare. Ditt ledarskap ställs ofta inför höga krav, där du behöver hantera dagliga utmaningar samtidigt som du arbetar strategiskt med verksamhetens utveckling. På denna konferens fokuserar vi på några av de mest centrala frågorna för att skapa rätt förutsättningar för ett framgångsrikt ledarskap inom personlig assistans

Hur kan vi skapa en attraktiv arbetsplats som lockar och behåller medarbetare med den kompetens vi behöver? Hur kan vi arbeta smart med att matcha assistenter och assistansanvändare? Hur ska vi tolka den många gånger komplexa juridiken i praktiken? Och vad krävs för att vara en trygg och tydlig ledare på distans?

Under konferensen Chef inom personlig assistans tar vi oss an dessa utmanande frågor och kompetensutvecklas tillsammans! Inspirerande föreläsningar blandas med praktiska tips och givande diskussioner som stärker dig i din roll som chef, oavsett om du arbetar inom kommunal eller privat verksamhet.

Varmt välkommen att delta antingen på plats i Stockholm eller på distans!

Konferensen är under produktion och nya talarpass presenteras löpande. Om du har önskemål kring innehåll eller vill medverka som talare är du varmt välkommen att kontakta ansvarig projektledare.

Ur programmet

  • Ett hållbart ledarskap – verktyg för att stärka ditt ledarskap på distans
  • Juridik och lagtolkning i praktiken
  • Chefens roll i att underlätta återgång i arbete efter sjukskrivning
  • Hur kommer yrket personlig assistent att förändras över tid?
  • Krisberedskap för alla

Målgrupp

Konferensen vänder sig till dig som arbetar som chef eller ledare inom personlig assistans både i kommunal och privat verksamhet. Du kan t.ex. ha en roll som enhetschef, kundansvarig, verksamhetschef, områdeschef, arbetsledare, m.fl.

Program

  • - Så arbetar vi med ständig förbättring och kvalitetsutveckling av den personliga assistansen i Botkyrka kommun

    Sedan ett par år tillbaka har Botkyrka kommun en stödpedagog helt kopplad till personlig assistans. Stödpedagogen är en viktig del i arbetet med kvalitetsutveckling av verksamheten. Under detta pass berättar Anneli om sitt arbete som stödpedagog.

    • Vad innebär arbetet som stödpedagog i praktiken?
    • Förbättringsområden som vi har identifierat och arbetat med
    • Så har vi utvecklat den sociala dokumentationen så att den bättre fyller sitt syfte och blir enklare att hantera för medarbetarna
    Anneli Gardelin, stödpedagog personlig assistans, Botkyrka kommun
    Anneli Gardelin, stödpedagog personlig assistans, Botkyrka kommun

    Anneli har arbetat inom LSS i dryga 25 år på gruppboende, korttidshem och serviceboende. Hon har en examen som stödpedagog och sedan 2022 arbetar hon heltid som stödpedagog inom personlig assistans, samtidigt som hon har uppdrag som kontaktperson. Anneli brinner för att utveckla kvalitet och den egna synen på yrkesrollen som personlig assistent men också för att införliva ett gott liv för assistansanvändare.

  • - Krisberedskap för alla – en ny rapport om kommunal krisberedskap för personer med funktionsnedsättning

    Myndigheten för delaktighet (MFD) publicerade i februari 2025 en rapport om hur det ser ut i kommuner gällande hjälp och stöd till personer med funktionsnedsättning vid en eventuell kris- eller krigssituation. Kartläggningen visar att det finns mycket kvar att jobba på för att säkerställa en god beredskap som inkluderar personer med olika funktionsnedsättningar. Under detta pass får vi veta mer om rapporten och vad MFD planerar framåt.

    • Utmaningar och brister i krisberedskapen som det ser ut idag
    • Hur kan kommunerna skapa en mer rättvis och inkluderande beredskap?
    • Så vill MFD arbeta vidare för att säkerställa en krisberedskap som inkluderar alla
    Karl Holzwart Kristiansson, utredare, Myndigheten för delaktighet
    Karl Holzwart Kristiansson, utredare, Myndigheten för delaktighet

    Karl arbetar som utredare på Myndigheten för delaktighet (MFD) och är en av utredarna bakom MFDs rapport om kommunal krisberedskap. Han har också arbetat med uppföljning av kommuner, regioner och myndigheters arbete med tillgänglighet och delaktighet

  • - Juridisk uppdatering och aktuell rättspraxis

    • Domstolarnas tillämpning av det grundläggande behovet löpande stöd (medicinsk övervakning) enligt 9 a § första stycket 7 LSS
    • Innebörden av Högsta förvaltningsdomstolens domar (bl.a. HFD 2025 ref. 5) om återkrav av assistansersättning
    • Vad har hänt med förslaget om statligt huvudmannaskap för all personlig assistans?
    • När kan en ansökan om tillfällig utökning av personlig assistans avslås när den enskilde avstått från t.ex. korttidsvistelse eller daglig verksamhet?
    Finn Kronsporre, socialrättsjurist
    Finn Kronsporre, socialrättsjurist

    Finn är jurist och har under drygt två decennier arbetat med socialrätt. Han är en flitigt anlitad och mycket uppskattad föreläsare inom bland annat LSS, personlig assistans och familjerätt.

  • - Vad kännetecknar god kvalitet inom personlig assistans – och hur kommer yrket personlig assistent att förändras över tid?

    Inom personlig assistans sker det ständiga förändringar som vi måste förhålla oss till med bland annat ändrade regelverk, juridiska uppdateringar och nya digitala verktyg. I dessa ständiga förändringar är det viktigt att alltid säkerställa en god kvalitet. Vad är det då vi strävar efter att uppnå när det kommer till god kvalitet? Hur kan vi aktivt arbeta för att säkerställa en högkvalitativ personlig assistans? Och hur kommer yrket som personlig assistent att utvecklas under de närmaste åren? Anna Barsk Holmbom inleder konferensen med att ge oss en uppdatering på nuläge och en spaning in i framtiden.

    • Vikten av samverkan mellan olika aktörer – utmaningar och möjligheter
    • Går det att bevara brukarens självbestämmande samtidigt som anordnarens behov av kontroll tillgodoses?
    • Hur säkerställer vi god kvalitet för individen som är assistansberättigad när assistansersättningen inte täcker allt?
    • En framtidsspaning på hur yrket personlig assistent kommer att förändras framöver
    Anna Barsk Holmbom, specialist på assistansfrågor, ABH-Utbildning och Rådgivning
    Anna Barsk Holmbom, specialist på assistansfrågor, ABH-Utbildning och Rådgivning

    Anna har mångårig erfarenhet från olika roller inom personlig assistans och hjälper ofta olika aktörer att utveckla sin verksamhet. Hon är dessutom ordförande i Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och är drivande i utvecklingen av att säkerställa en god kvalitet inom personlig assistans med individen i fokus.

  • - Ett hållbart ledarskap inom personlig assistans – verktyg för att stärka ditt ledarskap på distans

    Att leda sina medarbetare på distans och skapa hållbara personalgrupper kan vara en stor utmaning, men det finns också många möjligheter till en fungerande arbetsledning. Under detta pass blandar Maria Wolmesjö aktuell forskning med sin egna praktiska erfarenhet från ledande befattningar inom funktionshinderområdet och lär oss mer om hur vi aktivt kan arbeta med ledarskapande och medarbetarskapande.

    • Utmaningar och möjligheter i ledarskap på distans – vad säger forskningen respektive praktiken?
    • Hållbart ledarskapande – en process i ständig utveckling
    • Så skapar vi starka personalgrupper med ett givande samarbete
    • Förutsättningar i ledarskapet för att kunna hitta, rekrytera och behålla rätt kompetens
    Maria Wolmesjö, professor vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås
    Maria Wolmesjö, professor vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås

    Maria är professor i socialt arbete och har mångårig erfarenhet från ledande befattningar inom äldre- och funktionshinderområdet. Hon är engagerad i ett flertal forskningsprojekt och utvecklar just nu en socionomutbildning för Högskolan i Borås. Marias forskning handlar bland annat om hållbart ledarskapande, brukarmedverkan, hälsofrämjande organisering och chefers och medarbetares arbetsvillkor.

  • - Hur kan vi som chefer underlätta återgång i arbete för en personlig assistent som har varit sjukskriven på grund av psykisk ohälsa?

    Forskningsstudien ”Personlig assistent – ett utmanande yrke” är en pågående studie som vill ge en tydligare bild av underlättande och hindrande faktorer för återgång i arbete efter sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa. Studien finansieras av Forte och Försäkringskassan. Projektledare Helena delar här med sig av vad de hittills har sett i studien.

    • Presentation av hur den kvalitativa forskningsstudien går till
    • Så upplever chefer respektive arbetstagare inom personlig assistans att återgången till arbete fungerar idag
    • Vilka hjälpande och hindrande faktorer har vi kunnat se i studien hittills?
    • Vad kan du som chef ta med dig från studien till ditt dagliga arbete?
    Helena Tinnerholm Ljungberg, projektledare och biträdande lektor, Karolinska Institutet
    Helena Tinnerholm Ljungberg, projektledare och biträdande lektor, Karolinska Institutet

    Helena disputerade i Statsvetenskap vid Stockholms universitet och har därefter arbetat som bland annat postdoktor, universitetslektor och numera biträdande lektor. Hennes forskningsområden är breda och tvärvetenskapliga med fokus på genusperspektiv på sjukskrivning och arbetsåtergång efter psykisk ohälsa.

Boka

Chef inom personlig assistans

2 dagar

fr. 6 980 kr

exkl. moms

  • 23-24 sep 2025

    Stockholm alt. distans

    Platser kvar

Boka tidigt för bästa pris!

Till och med 13 juni: 6 980 kr

Till och med 22 augusti: 7 680 kr

Från och med 23 augusti: 8 680 kr

Pris för konferenspaket (lunch och fika) på 900 kr tillkommer för deltagare på plats. Samtliga priser är exklusive moms.

På plats eller på distans

Konferensen hålls den 23-24 september i Stockholm eller på distans. Väljer du att delta digitalt har du samma möjlighet att ställa frågor och diskutera med föreläsare och andra konferensdeltagare.

Vill du vara med på plats?
Konferensen hålls i centrala Stockholm. Där du får träffa experter, föreläsare och kollegor från hela landet.

Letar du boende inför konferensen? Här hittar du våra avtalshotell >

Vill du vara med på distans?
Ta vara på möjligheten att delta från ditt eget skrivbord. Konferensen livestreamas. Du behöver inte ladda ner programmet på din dator!

Du får en länk till konferensen och instruktioner ca. en vecka innan start.

Varmt välkommen!

Relaterade kurser