Möt Anders, en av våra uppskattade kursledare inom VVS.
16 januari 2025
Möt vår kursledare Anders Westerbrandt! Med sin långa erfarenhet och kunskap guidar Anders deltagarna på kursen Akustik inom ventilationsområdet. Vi ställde några frågor till Anders där han delar bland annat med sig om vad du behöver tänka på och vilka möjligheter det finns inom akustikområdet, samt vad du som deltagare kan förvänta dig av kursen.
Kan du förklara vad ljud från ventilationssystem är och vilka faktorer som påverkar det?
Ljud från ventilationssystem är det ljud som alstras av motorer, växlar, fläktar, spjäll och don. Viktiga faktorer som på verkar ljudnivån till omgivningen och ljudkaraktären är storleken på fläktar, kanaler och don. Hur hårt systemet körs har också betydelse för hur mycket ljud som alstras.
Hur mäter man ljudnivåer i ventilationssystem, och vilka enheter används?
Ljud från ventilationssystem mäts med ljudnivåmätare av samma typ som används för att mäta buller inom och utomhus. Om man mäter inne i kanaler kan man behöva använda puffskydd för att förhindra att vindljud uppstår. Den vanligaste enheten som används är decibel, som förkortas dB. För ventilationsbuller brukar man ta hänsyn till frekvensinnehåll i ljudet, den vanligaste anpassningen eller vägningen, är A-vägning som tar mest hänsyn till mellanfrekvenser. mängden av olika
Hur kan höga ljudnivåer påverka användarna av en byggnad eller anläggning?
Höga ljudnivåer kan försvära kommunikation mellan människor och lägre ljudnivåer kan verka stressande på människor, ibland även om man inte upplever dessa ljud som starka.
Vilka regler eller standarder finns för ljudnivåer i ventilationssystem?
Ljud från ventilationssystem brukar benämnas som installationsbuller. Boverket har angett tillåtna nivåer för installationsbuller i bostäder vid nybyggnation/ombyggnation och dessa finns angivna i BBR (Boverkets byggregler). I kontor, skolor etc. regleras tillåtna nivåer för installationsbuller vid nybyggnation/ombyggnation i ljudklassningsstandarden SS25268. I befintliga bostäder regleras tillåtna bullernivåer av Folkhälsomyndigheten.
Vilka metoder eller tekniker kan användas för att minska ljud i ventilationssystem?
Man kan sätta in ljuddämpare i kanalerna för att minska ljud från fläktarna in i kanalerna. Man kan använda ljuddämpande don.
Hur påverkar val av material i ventilationssystem ljudets spridning och dämpning?
Val av kanaltyp påverkar ljudets spridning och dämpning. Fyrkantiga kanaler sprider/läcker mer ljud än cirkulära kanaler.
Vilka överväganden bör göras vid design av ventilationssystem för att minimera ljudproblem?
Att placera fläktrummet så att inte störningar uppstår till närliggande utrymmen. Att välja rätt storlek på aggregat och kanaler samt kanaler av rätt typ.
Hur kan underhåll av ventilationssystem påverka ljudnivåer?
För att undvika att bullret ökar från ventilationssystemet är det viktigt att det hålls rent och fritt från damm som kan orsaka att systemet går trögt och ansträngt. Det är vidare viktigt att lager, remmar, är hela och går smidigt för att det inte skall alstras ljud från dessa.
Har du erfarenhet av ett projekt där ljudnivåerna i ett ventilationssystem var ett problem? Hur löste ni det?
Jobbade med ventilationsbullerproblematik på demensboende för ett par år sedan där det var höga nivåer på patientrummen som låg närmast fläktrummet. För att förbättra miljön för patienterna så gjordes förbättringar av fläktrummets väggar och det patientrummet som låg närmast fläktrummet började nyttjas som förråd. Vibrationsisolering gjordes av kanaler i fläktrummet för att ljud alstrat av vibrationer inte skulle spridas till patientrummen.
Vad får du med dig från en kurs som Akustik i ventilationssystem?
Grundläggande kunskaper avseende ljud samt regler och krav avseende ljud på ventilationssystem. Hur du gör beräkningar av ljudtrycksnivåer i rum av ventilationsbuller, hur och var ljud alstras i ventilationssystem och hur man känner igen dessa ljud.
Tack för att du delade med dig av din kunskap Anders!
Anders Westerbrandt
Anders är civilingenjör utbildad på teknisk fysikprogrammet vid Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Anders är verksam som föreläsare på SIFU sedan 2020. Parallellt med arbete som akustikkonsult leder han kurser i akustik inom ventilationsområdet, och är också populär föreläsare inom rumsakustik och ljudmiljö inomhus.
På fritiden är musiken ett stort intresse för Anders som sjunger i kör och spelar i storband bland annat.