Fredrik är en av kursarna som är först att omcertifiera sig inom platsgjutning klass I

Fredrik är en av kursarna som är först att omcertifiera  sig inom platsgjutning klass I

Fredrik Rudklint arbetar som arbetsledare på Kanonaden Entreprenad i Västervik. Dessförinnan har han bland annat arbetat på Peab Kalmar och på Serneke i Göteborg. När jag haffar honom i SIFUs utbildningskorridorer på Drakegatan i Göteborg har Fredrik precis avslutat sin tentamen på tredagarskursen i Platsgjutning klass I-U | Omcertifiering.

Hur känns det, så här precis efter att du har skrivit prov?

- Jo, det var lite klurigt, men relevanta och viktiga frågor. Med uppdatering från kursdagarna innan så har jag fått en bra bild och påminnelse inför provet, så jag tror att det gick bra. Men det återstår att se efter rättningen av provet säger han och skrattar. 

Vad tyckte du om omcertifieringskursen?

– Jag tycker att det var en jättebra och viktig kurs, det behövs lite uppfräschning av kunskaperna emellanåt. Och kursmaterialet kan även komma att vara användbart på hemmaplan i efterhand. Även om jag arbetar dagligen med frågorna så var det kanon att få en an allmän uppfräschning av både regelverk och vad som är viktigt att tänka på vid gjutningar, betongarbete och så vidare.

Fredrik berättar att han trivs väldigt bra med sitt yrke och att arbeta med betong. – Varje dag är en ny dag med nya utmaningar, möjligheter och uppdrag. Ingen dag är den andra lik vilket är den stora behållningen i yrket. Jag har arbetat med betong i många olika sammanhang som vid gjutning av husstommar, kajer, vindkraftfundament, industrianläggningar och broar. Just nu är jag på ett reningsverk från -70 talet där vi bland annat åtgärdar påfrestningar, sprucken betong och gammal armering som gjort sitt för att rusta verket så att det håller ytterligare 50 år framöver.

Har du något projekt som du arbetat med som sticker ut lite extra?

- Ja, kajarbetet vi gjorde var riktigt roligt. Där var vi många funktioner på plats med undervattningsgjutning, dykare, pålningsarbetet som gjordes med vibrationer, beställare och besiktningsmän. Men trots att vi var många så var det ett gott gäng och vi hade ett riktigt bra samarbete som satte guldkant på hela uppdraget.

Du och dina kursare är först med att omcertifiera er hos SIFU inför 2025. Hur kommer det sig att du valde att göra kursen så pass ”tidigt”?

- I alla uppdrag och anbud som vi söker så måste godkända papper på certifikat och intyg på kompetens vara med. Skulle vi inte ha med det från början så kan det både försena och sinka projekt och uppdrag. Därför är det en styrka hos oss att vi väljer att vara förberedda och ha kompetensen redo när det behövs.

- Va bra Fredrik, hör vi plötsligt Per Svensson säga mitt i vår intervju. Per är kursledare och examinator för kursen. - Du har alla rätt på provet. – Va? Har du redan hunnit rättat, säger jag förvånat och ser på Fredrik hur smilgroparna bli djupare och ett stort leende breder ut sig.

 

Kristina Pedersen | SIFU