Möt Benjamin Broghammer, ny kursledare inom maskinsäkerhet

Vi på SIFU är glada att kunna välkomna Benjamin Broghammer som ny kursledare för våra kurser i maskinsäkerhet. Den 7-8 maj leder Benjamin kursen Maskindirektivet; CE-märkning och riskbedömning i Göteborg. Vi passade på att ställa honom tre korta frågor inför kursstarten.

 

Hej Benjamin och varmt välkommen som kursledare hos SIFU!

Vill du berätta lite om dig själv och din erfarenhet inom området maskinsäkerhet?

Min bakgrund har jag inom Hotell och Restaurang samt inom Vård och omsorg, där jag länge var förtroendevalt skyddsombud. Efter ett halvt yrkesliv i Tyskland, Nya Zeeland och Sverige valde jag att satsa helhjärtat på arbetsmiljöfrågor och blev arbetsmiljöingenjör. Det var då jag kom i kontakt med maskinsäkerhetsfrågor och fick möjlighet att gå bredvid några riktiga tungviktare inom området på DEKRA. Sedan hösten 2022 har jag varit med och gjort bedömningar av överensstämmelse, riskbedömt maskiner, lyftredskap och arbetsmiljöer samt utbildat i arbetsmiljöfrågor, maskinsäkerhet och lagefterlevnad.

 

Maskindirektivet övergår inom en snar framtid i Maskinförordningen, vad innebär det för Sveriges maskintillverkare?

Jag tror att övergången till Maskinförordningen kommer att förenkla för tillverkare i både Sverige och Europa. Den innehåller en del förtydliganden och tar även hänsyn till tekniska framsteg i samhället. Det har hänt väldigt mycket de senaste tjugo åren och maskinsäkerhet handlar idag om väldigt mycket mer än att någonting rör sig!

 

Vad vill du att deltagarna ska få med sig från kursen Maskindirektivet; CE-märkning och riskbedömning?

Min förhoppning är att den som gått utbildningen känner sig trygg i att hitta relevant information och att det efteråt känns lätt att göra rätt! Med ett direktiv som omfattar drygt hundra sidor, vägledning till direktivet på lite mer än femhundra sidor och därtill standarder och svensk lagstiftning, kan det kännas övermäktigt. Men idén bakom och utformningen av direktivet är väldigt logiska och enkla att följa när man väl fått en gedigen introduktion.

 

Blir du nyfiken och vill veta mer?

Här kan du läsa mer om innehållet i kursen Maskindirektivet; CE-märkning och riskbedömning.

 

 

 

Nedan kan du läsa andra artiklar från SIFU.